Han har rømt fra britiske myndigheter, som vil sende ham til Rwanda.
Nå bor han på gata i den irske hovedstaden Dublin, sammen mange andre i samme situasjon.

De ville søke asyl i Storbritannia. Men britenes nye asylpolitikk går ut på å sende asylsøkere til Rwanda med enveisbillett. Hvis de får innvilget asyl, blir det i Rwanda, ikke i Storbritannia.

«Jeg fikk brev fra britiske myndigheter om å melde meg, så de kunne sende meg til Rwanda. Derfor forlot jeg Storbritannia.»

Pakistansk 20-åring

Irlands ferskeste asylsøkere eier ikke mye. I teltene er det soveposer, klær og vann.

I følge den irske regjeringen kommer over 80 prosent av nye asylsøkere til Irland fra Storbritannia, via den åpne grensen mellom britiske Nord-Irland og republikken Irland.

Irland vil sende dem tilbake til Storbritannia. Men britene vil ikke ta imot asylreturer fra EU-landet Irland før EU-landet Frankrike tar imot asylreturer fra Storbritannia.

Mange her kom først til Storbritannia som båtmigranter over Den engelske kanal fra Frankrike. Den trafikken vil britene ha slutt på, og de tror trusselen om Rwanda skal virke avskrekkende.

Men før et eneste fly med asylsøkere har tatt av mot Rwanda, flykter altså mange av asylsøkerne fra Storbritannia til nabolandet Irland.

Nylig opprettet myndighetene denne teltleiren utenfor Dublin. Hit flyttet de asylsøkere som de fjernet fra provisoriske teltleirer i sentrum av den irske hovedstaden.

Den irske regjeringen mener britene eksporterer sine problemer til dem. Britene mener asylsøkernes flukt fra Rwanda-politikken deres, beviser at den virker avskrekkende.

Midt i den diplomatiske krigen står asylsøkerne, som ikke har noe sted å gjøre av seg.

Irland har lenge vært mer vant til utvandring enn innvandring. Den endrede situasjonen fører til frykt og uro i enkelte miljøer.

Det har vært opptøyer og demonstrasjoner i sentrum, og angrep mot bygninger der asylsøkere bor.

«Her kaster de steiner på oss om natta. Men jeg hadde ikke noe annet valg enn å forlate Storbritannia. Rwanda er ikke trygt.»

Afghansk 24-åring

«Jeg tør ikke dra til byen lenger, for å være ærlig. Folk føler seg ikke trygge. Asylsøkerne er ikke sjekket, man vet ikke hvem de er. »

Mary Barrett

Men ikke alle er skeptiske. Frivillige lager middag hjemme og serverer asylsøkerne fra bagasjerommet i bilene sine.

Asylsøkerne er takknemlige. De er helt avhengige av frivillig hjelp.

«Jeg ville ikke til Rwanda. Men her i Irland er alle så snille.»

Afghansk 22-åring

Inntil også denne teltleiren blir fjernet av irske myndigheter, har folk langs kanalen nye naboer å forholde seg til.

Dublin, mai 2024