Flere døde etter tornadoer i USA

– Vi holder fremdeles på å telle opp

Onsdag våknet amerikanere i Midtvesten opp til flere dødsfall og store ødeleggelser på hjem og landskap etter mange tornadoer.

– Vi kan dessverre bekrefte at det har vært dødsfall. Vi holder fremdeles på å telle opp.

Talsperson for delstatspolitiet i Iowa, Alex Dinkla

15 fylker ble satt i katastrofeberedskap tirsdag etter tornadovarsler for deler av Iowa, Minnesota, Wisconsin og Illinois. Det ble rapportert om minst 17 tornadoer bare i Iowa, ifølge CNN.

En tornado er en lokal virvelvind man kan se som en traktformet søyle ned mot bakken fra en tordensky. Ifølge Store norske leksikon dannes tornadoer ofte i forbindelse med kaldfronter, linjebyger og lavtrykk.

Når ulike værtyper møter hverandre, kan sirkulerende luft suges inn mot et lokalt lavtrykk dannet av sterke oppadgående luftstrømmer. Det er målt vindhastigheter opp til 512 kilometer i timen i tornadoer.

Tirsdag var det vestlige deler av Iowa som ble rammet hardest. I byen Greenfield ble flere bygninger jevnet med jorden. Minst én person døde i stormen.

Bildene fra Greenfield i Iowa viser hus i ruiner, bulkede biler og kvestede trær. Også byens sykehus ble skadet i uværet, ifølge AP.

Flere 76 meter høye vindturbiner ble smadret.

Flere enn tjue bygninger er helt eller delvis ødelagt i Montgomery County, melder CNN. Også Nebraska ble rammet av tornadoer, regn og strømbrudd.

Onsdag er det meldt kraftig vind, hagl og noen tornadoer i et belte fra Texas til vestlige Vermont.

Selv om tornadoer forekommer i store deler av verden, er det spesielt stor konsentrasjon av tornadoer i USA.

Tornadoer i Europa kalles tromber, som her i Kiel i 2021. Trombene er ofte svakere enn tornadoene i USA.

Ifølge NSSL, National Severe Storms Laboratory, treffer rundt 1200 tornadoer USA årlig.

For området rundt Texas, Oklahoma og Kansas varer tornadosesongen fra mai til tidlig juni. Ved Mexicogolfen er tornadosesongen tidligere på våren, mens den for de nordlige Great Plains og øvre Midtvesten hyppigst sees i juni eller juli.

Ifølge Washington Post har en rekke kraftige tornadoer herjet i USA de siste ukene. Fra januar til april tok tornadoer livet av 11 mennesker i USA, ifølge Storm Prediction Center. I begynnelsen av mai døde ytterligere fire i Oklahoma, Tennessee og North Carolina.