skilleResultaterskille_slutt
Torino OL 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Torino 2006 Sist oppdatert 08:55
 

Skandaletreneren Walter Mayer

Skitreneren Walter Mayer fikk mye av æren for at Østerrike ble en nasjon å regne med i skiskyting og langrenn, men må nå ta skylda for at prestasjonene trekkes i tvil.

Publisert 20.02.2006 21:12.
Walter Mayer står bak en rekke østerrikske suksesser.(Foto: AFP / SCANPIX)
I et land som har hevdet seg mest gjennom seierrike alpinister og skihoppere greide Mayer på 1990-tallet å løfte skiskyttere og langrennsløpere til uhørt suksess.

Han sto bak stafettseieren mot Norge under ski-VM på hjemmebane i Ramsau i 1999, og dobbeltseieren til Christian Hoffmann og Mikhail Botvinov på tremila i Salt Lake City-OL (etter at Johann Muhlegg ble disket for doping).

I skiskyting ble Wolfgang Rottmann første østerrikske
verdensmester i 2000, og to år senere tok Wolfgang Perner den første OL-medaljen. Men OL i Salt Lake City ble også begynnelsen til slutten for Mayer.

Etter at laget reiste fra huset de leide, fant en
rengjøringshjelp poser med blod og brukte sprøyter. Det førte til en gransking som endte med at Mayer av IOK ble utestengt fra OL til 2010, og av FIS på livstid.

To mindre kjente utøvere ble også utestengt for å ha drevet med ulovlig blodmanipulering, men alle stjernene gikk fri.

Kom tilbake

Etter appell ble FIS-straffen redusert til ti års utelukkelse.

Mayer fikk først sparken i Østerrikes skiforbund, men han gikk til rettssak og fikk kjennelse for at han skulle få tilbake jobben.

Mayer har alltid vært en person som takler motgang med krum nakke. Da han i 1980 ble vraket til OL-laget i langrenn, slo han tilbake med seier i Vasaloppet noen uker senere.

Mistankene om blodmanipulasjon har vedvart, og da Mayer ble observert i østerrikernes OL-leir valgte IOK å slå til. De tipset italienske myndigheter om hans nærvær, og samtidig med politiets razzia hentet de Østerrikes utøvere til dopingtester.

Over og ut

- Vi har hatt mistanke mot østerrikerne i fire år. Nå grep vi inn, og det vil vi fortsette å gjøre, sa Arne Ljungqvist som er ansvarlig for antidopingarbeid i IOK.

Mayer var da ikke lenger i leiren da politiet slo til, men han ble siktet for brudd på Italias antidopinglover. Nå er han siktet også i Østerrike etter å ha stukket av fra en
politikontroll og i beruset tilstand krasjet bilen i en
politisperring.

Til sist fikk han også sparken i Østerrikes skiforbund.

- Den som oppfører seg slik kan ikke lenger være en rollemodell for unge utøvere. Vi har støttet ham tidligere, vi står opp for våre. Men dette er uakseptabelt, og han har sparken, sa president Peter Schrocksnadel i det østerrikske skiforbundet.
(NTB)

Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 6 7 8 9 10 11 12
7 13 14 15 16 17 18 19
8 20 21 22 23 24 25 26
10 SISTE SPORT
50 SISTE TORINO-OL
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no