Kokkelevene har fått et spesielt oppdrag.
De forbereder noe litt utenom det vanlige.

Maten som ellers ville blitt kastet

– Det er første gang vi har et samarbeid, men håper virkelig ikke det er siste gang.

Mira Svartnes Thorsen

Festivalsjefen i Ravnedalen Live er tydelig fornøyd med årets forberedelser av maten til sommeren.

Elevene på kokkelinja ved Tangen videregående skole i Kristiansand er nemlig i gang med et samarbeidsprosjekt med festivalen.

De har fått inn 130 kje som skal kuttes, krydres og gjøres klar til å spises i juli.

Amalie Engmark Ausland og Lena Kinga Wasylczuk kutter opp kjeene, før det skal videre til neste stasjon.

– Vi begynte nettopp, men det er spennende og gøy at vi prøver oss på noe nytt.

Amalie Engmark Ausland

I tillegg til å være stas for elevene, er prosjektet en del av et større mål for Ravnedalen Live.

Bærekraft.

– Også er jeg kjempe glad for at vi kan samarbeide med noe av det viktigste vi har i samfunnet, nemlig ungdommen. Det er super inspirerende.

Mira Svartnes Thorsen

Kjøkkensjef for Ravnedalen Live, Calle Fjermeros, forteller at kje er kjøtt som ofte blir kastet eller kvernet.

– Men det er jo fantastisk godt kjøtt. Det er viktig at vi bruker det som er mulig å få tak i.

Calle Fjermeros

Loya Ramanad kutter opp kjøttstykker, før det skal videre til kjelen og bli kokt.

– Det er veldig greit at vi får jobbet med forskjellig typer mat.

Loay Ramanad

Avdelingsleder på Geitemyra matkultursenter i Kristiansand, Helene Isaksen, heier på bruk av ulike typer kjøtt.

– Det er eksempler på kjøtt vi burde spise mer av. Det er fantastisk å se at Ravnedalen og Tangen er med på å gjøre det mer kjent.

Helene Isaksen

– Vi må lære oss å spise mer mangfoldig. Jo mer som blir vist frem og tilbudt, desto bedre for fremtidige generasjoner.

Helene Isaksen

Faglærer i matproduksjon, Kurt Standnes forteller at kje nesten ikke eksisterer på markedet.

– Det er veldig sjeldent å få tak i det, så det er ikke noe vi normalt får gjort. Det er gøy for elevene å gjøre noe annerledes.

Kurt Standnes

Videre for dagen skal denne gjengen fortsette jobben med forberedelser av maten.

Kjøkkensjef på Ravnedalen Live, Calle Fjermeros, forklarer hva de skal gjøre før maten pakkes ned og fryses.

Kjeene skal bli delt opp i forskjellig deler.

Deretter blir det tilsatt en krydderblanding, før det blir lagt i nøytral olje.

Det siste på listen er konfitering, nemlig å koke det lenge på lav varme.

– Også blir det festivalmat!

Mira Svartnes Thorsen

journalist

Lilli Storrønningen
Ansvarlig redaktør: Vibeke Fürst Haugen
Nettsjef: Hildegunn Soldal