Det dukker opp stadig flere drueranker på norske gårder.
Disse vinstokkene på Sørlandet nyter godt av klimaendringene.

Klimaendringens søte oppside

Nicolay Gausel er egentlig professor i psykologi. Men nå går all fritid med til å plante og dyrke 33.000 kvadratmeter med vindruer på Træsnes Gård i Froland.

På den gamle herregården like ved Nidelva har han allerede plantet nærmere 6000 vinstokker. Det skal gi over 34.000 vinflasker om få år.

Træsnes er bare èn av nærmere 50 gårder som dyrker druer i Norge. Og det blir stadig flere. Høyere temperaturer gjør det enklere å lykkes.

Mange bønder starter med vinstokker som et tillegg til frukt- og bærproduksjonen.

«De mikroklimatiske forholdene her i Froland er veldig gode. Det er mye sol og nærheten til kysten og elva like ved demper kulda på vinteren. »

En studie fra Vinmonopolet viser at opp mot 85 prosent av dagens vinområder kan bli uegnet for druedyrkning i 2050.

Vinproduksjon i varme land som Spania, Italia og Australia er spesielt eksponert i et scenario med høye utslipp og høy temperaturøkning.


Svein Tveitdal steller godt med sine to drueplanter i drivhuset på Sørlandet. Over 350.000 følgere på Twitter får med seg hans tweets om negative sider ved klimaendringene. Men det finnes unntak.

«Det er også positive sider ved dette. En temperaturøkning på 2-3 grader innen 2050 vil utvilsomt gjøre vinproduksjon lettere her i nord. »

Svein Tveitdal, miljøekspert

Med vanskeligere forhold for vinproduksjon i sør, sikrer utenlandske vinprodusenter seg nå vinområder lengre nord i Europa. Også i Norge.

Gausel ble raskt kontaktet av en av Tysklands største vingårder, Rebveredelung Heilbronn. Eksperter derfra hjelper han nå med å realisere drømmen.

«Jeg er egentlig amatør på vinproduksjon, men mine tyske venner har lang erfaring og hjelper meg på alle områder.»

Nicolay Gausel

Produksjonen av vin fra norske druer er foreløpig i startfasen med kun én tilgjengelig norsk vin på polet. Det tar tid før nyplanta vinplanter bærer skikkelig.

«Det er realistisk med flere norske viner på polet på litt sikt. Mye er plantet, men det tar tid før stokkene bærer skikkelig. Norsk vin vil være kortreist og et mer stedegent produkt.»

Steffen Riis Christiansen, produktsjef Vinmonopolet

Hvis vinbonden i Froland får plantene til å trives på gården, kan han bli landets største vinprodusent. Men den søte oppsida av klimaendringene har også en bismak.

«Det er jo egentlig en trist situasjon at vinbøndene i varmere områder sliter, mens vi vinner på det. Samtidig er det riktig å snu seg mot framtida og bruke mulighetene som kommer.»

Vinbonde og professor Nicolay Gausel

Journalist/foto

Erik Wiig Andersen og Espen Bierud
Ansvarlig redaktør: Vibeke Fürst Haugen
Nettsjef: Hildegunn Soldal