Fra 11,5 meter kaster de seg ut ...
... med kroppen i full horisontal strekk.
Hvor lenge hadde du turt å henge i luften før du avverget mageplasket?

Døds eller dø

Fare for mageplask da verdensmesterne i døds ble kåret på Rådhuskaia

Dødsing handler om å kaste deg ut fra høyden, på en mest mulig spektakulær måte - med åpen kropp, men senest mulig lukke kroppen sammen som en reke.

– De slår seg jo litt da, og om du slår deg så skal du forsøke å ikke vise det så godt. Men en god landing tar vekk en god del av det, forteller leder i Dødseforbundet (IDF), Mathias Paasche Hansson.

I VM konkurreres det både i klassisk døds og fristil døds.

I klassisk døds skal utøveren sveve horisontalt med kroppen utstrukket som en x, så lenge de klarer - eller tør.

I fristil gjør utøveren i tillegg forskjellige triks i løpet av svevet.

– Man kan jo fleipe og si at man kan ønske seg det som OL-gren, sier Paasche Hansson.

Han kan fortelle at den internasjonale interessen for sporten har eksplodert den siste tiden. Spesielt i USA hvor VM har blitt vist på tv-kanalen ESPN de siste tre årene.

På årets deltakerliste var det dødsere fra både Finland, USA, Danmark, Frankrike, Spania og Sverige.

– Det er en ekstremt variert gjeng som dødser i VM. Det er alt fra leger til eiendomsmeglere, forteller Paasche Hansson.

I år deltok 24 stykker i herreklassen og tre stykker i dameklassen.

Den yngste deltakeren var 11 år, mens den eldste var 46 år.

Flere av dagens dødserne har flere hundre tusen følgere på Youtube og har ivrige fans som følger dem.

– Disse som driver med dette er stjerner. Det er jo et format som egner svært godt for sosiale medier, sier Paasche Hansson.

– Folk kan relatere seg til det gjøres. Vi har alle et forhold til denne typen høyder og kan forestille oss det. Samtidig som det ikke er så fjernt som en «kvadruppelcork» på snøbrett, liksom.

Dødsing har norsk opprinnelse tilbake til 70-tallet. Det er Raga Rockers-gitarist Erling Bruno Hovden som har æren for å ha funnet opp sporten i Frognerbadet, skriver Fri Flyt.

– Det hele startet som et dugnadsbasert kompisprosjekt som sakte men sikkert har blitt til et fullverdig sportssirkus, forteller lederen i Dødseforbundet.

Paasche Hansson var en del av gjengen som arrangerte de første mesterskapene.

– Vi som er vokst opp på 80-tallet mimret om gamledager hvor det fortsatt var noen store tøffe karer som holdt på med dette og fant ut at vi måtte blåse litt liv i dødsingen igjen. Det var jo en forsvunnet kulturhistorie.

Det internasjonale dødseforbundet (IDF) ble stiftet i 2011. Idretten er ikke registrert som en disiplin i Norges svømmeforbund. Første VM ble arrangert i 2008.

Verdensserien har pågått de siste fire månedene. Den har bestått av ulike utfordringer og eventer som har kvalifisert til lørdagens finale på Rådhuskaia.

Og vinnerne ble ...

Asbjørg Nesje vant kvinnenes finale og Leo Landrø dødset seg til seier i rosa Crocs.

Fotojournalist

Cicilie S. Andersen

Ansvarlig redaktør

Vibeke Fürst Haugen