Gamle tradisjoner videreføres
Noen deltar på feiringen for aller første gang
Mens andre er drevne

Slik ringes harens år inn

En av de viktigste rettene å servere er dumplings (jiǎozi). De symboliserer både helse og rikdom.

Deigen fylles som regel med kjøtt og grønnsaker, og de kan enten kokes, dampes eller stekes.

En annen kinesisk skikk er å servere fisk. Dette er fordi at på kinesisk, høres ordet fisk ut som overflod.

Tradisjonen er å ha litt rester av fisken etter middagen. For om de har noe til overs på slutten av året, kan de få mer inn i det nye året.

Kinesisk nyttår varer fra nymåne og frem til neste fullmåne. Det blir derfor 15 dager med festligheter fra nyttårsaften.

I år falt nyttårsaften på 21. januar og det feires blant annet med å samle familie og venner til et stort måltid.

Ifølge en gammel legende, finnes det et monster som heter ‹‹Nian››.

Under nymånen ville den forlate villmarken og angripe folk i landsbyene. Folk levde i frykt i mange år.

Helt til en vismann fortalte hva monsteret fryktet selv.

Høye lyder, brann og fargen rød er det som må til.

Neste gang monsteret kom slo de på trommer, tente fyrverki og hadde på seg fargen rød.

‹‹Nian›› ble skremt vekk og siden da har folk gledet seg over nymånen.

På LC Chinese School i Oslo, får elevene prøvd seg på å lage lanterner og røde konvolutter for første gang.

Den siste dagen av feiringen markeres med en lanternefestival.

Lanternene representerer hell i det nye året. I tillegg til det å gi slipp på det gamle, til fordel for det nye.

Rødfargen representerer også hell og lykke. De røde konvoluttene er en viktig tradisjon som spesielt barna ser frem til.

Bak scenen på Christiania teater sitter noen spente sjeler.

Flere organsisasjoner har nemlig gått sammen for å skape et storslått show på nyårets første dag, søndag 22. januar.

Tigerens år har blitt byttet ut med haren, og hvert dyr har sine karakteristikker.

Om man ble født i harens år, skal man blant annet like fred og ro, være smart og ha et godt øye for detaljer.

Hvert år representeres av en av tolv ulike dyr.

Ifølge den gamle legenden, holdt jadekeiseren et stort kappløp for alle dyr.

De første tolv dyrene til å nå palasset hans, kom til å få et år oppkalt etter seg.

De tolv dyrene er rotte, okse, tiger, hare, drage, slange, hest, geit, ape, hane, hund og gris.

Varianter av høytiden feires i flere asiatiske kulturer. Det feires også på et globalt nivå med både store og små arrangementer.

Elevene på LC Chinese School får innføring i både kinesisk språk og kultur. I forbindelse med nyåret fikk de prøve seg på å lage dumplings, og det falt i smak.

Ute på Nesøya har Haifeng Wu og Min Shi tatt frem tradisjonell te til nyttårs-gjestene sine.

Maten ryddes vekk og de teller ned de siste timene.

«Det er viktig å vaske hele huset, spesielt vinduene i forkant av feiringen. Vi må også ha nye klær til første nyttårsdag.»

Min Shi

«På den måten kvitter vi oss med uflaks og får ut det dårlige. Slik at vi får en ny start med hell og gode ting. »

Min Shi

Da gjenstår det bare å ønske...

Godt nytt år!
新年快乐
Xīnnián kuàilè!

Ansvarlig redaktør: Vibeke Fürst Haugen
Nettsjef: Hildegunn Soldal