– Før måtte jeg be på mine knær hos Nav.
– Men nå trenger jeg ikke å bekymre meg om å levere papirer eller få avslag.

Frihet gjennom matlaging

43 år gamle Fowsiyo Hassan fra Somalia har bodd i Norge i 19 år.

Hun har slitt med å finne jobb, men takket være et tips om «Mamas mat», har hun hatt arbeid det siste året.

Hun er aleneforsørger for barna sine.

– Jeg er stolt av meg selv. Jeg har syv barn og vet at jeg klarer meg hvis jeg jobber.

Barna vet at livet forandrer seg om mamma jobber. De støtter meg og hjelper til, sier Fowsiyo.

Fowsiyo føler seg fri. Matlaging passet midt i blinken, for det er noe hun har gjort hele livet og som hun føler seg trygg på.

– Bare gi meg oppskriften, dette kan jeg, forteller hun med et smil.

Bedriften Mamas Mat ble opprettet i 2022 av Ragnhild Slettner og Kirstine Holst.

Målet deres er å skape arbeidsplasser for en gruppe som står langt unna arbeidslivet.

De fokuserer på førstegenerasjons innvandrerkvinner.

– De har gjerne vært hjemmeværende og hatt en kjempeviktig funksjon og rolle i sin familie, men ikke vært ute i arbeid og dermed heller ikke lært seg språket så veldig godt, forteller Ragnhild.

– Eneste kriterium hos oss er at du er sjukt god til å lage mat. Det er ingen kriterier for norskkunnskap for å jobbe på Mamas mat, sier Ragnhild.

Mamas Mat lager lunsj til elevene på Frydenberg ungdomsskole i Oslo. De leverer også catering.

I tillegg til dette kan mindre bedrifter leie en mama til å komme og lage lunsj til dem.

26 år gamle Hajir Abualaswad fra Irak, har jobbet hos Mamas Mat i snart ett år.

Hun ville først jobbe som frisør, men oppfylte ikke språkkravet.

– I Midtøsten liker vi å lage mat og vi er flinke til det, forteller Hajir.

Hun synes det beste med jobben er å utveksle oppskrifter med de andre mamaene og lære om mat fra andre land.

– Vi snakker sammen om maten og velger selv hva vi vil lage, sier Hajir.

Damene lager kun vegetarmat og har en spennende meny, noe elevene er fornøyd med.

– Vi skal bruke kunnskapen til kvinnene, så vi setter sammen menyer basert på deres matkultur.

Det blir mange ulike smaker og noen ganger lager vi fusion-retter, forteller Ragnhild.

Mamas Mat har 18 ansatte og mamaene kommer fra Somalia, Pakistan, Marokko, Irak, Eritrea og Guinea-Bissau.

Ragnhild har vært aktiv innenfor sosial entreprenørskap siden 2015.

Hun havnet tilfeldig inn i matverdenen, etter å ha møtt mange flykninger som var kjempegode til å lage mat da hun var frivillig på et asylmottak.

Hun har holdt i flere prosjekter de siste årene, blant annet en syrisk matbod på vippetangen i Oslo.

– Pandemien tok dessverre strupetak på mye av det jeg holdt på med, men så bestemte vi oss for å starte på nytt igjen da vi opprettet Mamas Mat, sier Ragnhild.

– Vi vet at det er utrolig mange kvinner der ute som har lyst til å jobbe og som trenger å jobbe.

Vi lever jo i et samfunn hvor det er behov for to inntekter i en familie, sier Ragnhild.

– Det får enorme ringvirkninger for samfunnet og for barna deres når kvinnene får økonomisk selvstendighet.

Damene finner veien til Mamas Mat på ulike måter.

Noen kommer for å spørre om jobb, mens andre kommer inn via NAV og tester det ut gjennom praksis.

– Når jeg vet hvor mye jeg tjener kan jeg bestemme selv og kjøpe hva jeg vil. Jeg kan endelig planlegge, sier Fowsiyo.

Ansvarlig redaktør: Vibeke Fürst Haugen
Nettsjef: Hildegunn Soldal