Eddie Holmstedt og Sunniva Slotsvik Walderhaug starta matvogn med tomme hender.
Først nå blir den store drømmen oppfylt, etter 18 år i bransjen.

Fra gata og inn i varmen

Opprinnelig er han kunstner, men etter at Eddie Holmstedt fikk jobb i serveringsbransjen har han viet mye av oppmerksomheten til matlaging.

– Jeg jobbet nesten 20 år som barsjef før vi åpna matvogna i Ålesund.

Eddie Holmstedt

– Det er litt cheesy, men det var etter at vi så filmen "Chef" at vi ble inspirert og kom på ideen om å starte egen matvogn.

Sunniva Slotsvik Walderhaug

Filmen handlet om en kokk som ønsket å finne tilbake til seg selv. Han solgte den suksessfulle restauranten sin og kjøpte en matvogn.

Eddie bestemte seg for å gjøre det motsatte. Flytte ut av matvognen og starte restaurant. Men er tidspunktet feil?

Det kan bli et risikofylt prosjekt.

Med renteøkning, høye matpriser og dyr strøm.

Så det er ikke uten grunn at Eddie er nervøs.

For i 2022 var det 353 konkursåpninger på serveringssteder, i 2023 økte den til 490, ifølge Brønnøysundregisteret.

Eddie har jobbet mellom 12 og 16 timer hver dag i fem år.

– Vi har gitt oss selv omtrent åtte dager fri i løpet av de siste to årene.

Sunniva Slotsvik Walderhaug

– Det er altoppslukende. Man må være målrettet, forberedt på å ikke ha penger og å miste store deler av det sosiale livet over en lengre periode.

Sunniva Slotsvik Walderhaug

Etter alt strevet har de gått fra 15 kvadratmeter på fire hjul, til et nesten sju ganger så stort lokale.

Eddie og Sunniva har hatt mange tanker i hodet samtidig. Den siste tiden har vært overveldende.

De har lagt ned mye arbeid.

I likhet med matvognen har de utnyttet enhver kvadratmeter. De har blant annet bygget sitteplasser i høyden.

– Absolutt alt vi gjør er fra bunnen av. Alt fra det du finner på menyen til maleriene på veggene.

Eddie Holmstedt

Det nyansatte teamet stresser med å ha alt klart til åpningen.

Det er mye som er spennende for en fersk restauranteier.

– Først og fremst lurer vi jo på om det kommer gjester.

Eddie Holmstedt

Administrerende direktør i NHO mener det er tøft å starte opp for seg selv. Selv om den økonomiske situasjonen i Norge går hardt ut over de fleste, er hun likevel positiv.

– Nå har folk dårligere økonomi. Det behøver ikke å gå på bekostning av restaurantene. Flere nå enn tidligere har behov for et sosial møteplass.

Kristin Krohn Devold (leder i NHO Reiseliv)

Det ser ikke ut som de har så mye å frykte. Kjente og ukjente gjester kommer innom med en gang dørene åpner.

Nå er det et fullt kjør i det nye og forbedrede lokalet.

Det kan hende Eddie fortsetter å ha det travelt en god stund fremover. Drømmen om en egen restaurant har gått i oppfyllelse.

Nå ser alt arbeidet ut til å være verdt det. - Vi har et luksusproblem med å lage nok mat, ler Eddie.

Fotojournalist

Mia Sofie Ytreberg

Journalist

Gjendine Eidslott

Fotograf

Remi Sagen
Ansvarlig redaktør: Vibeke Fürst Haugen
Nettsjef: Hildegunn Soldal