Til nrk.no
Nakenbilder av deg på nett?

Nakenbilder av deg på nett?

Mia Landsem gir deg gode råd hvis du blir hacket og utsatt for bildetyveri.

Skrevet av:
Publisert 11:57 15 januar, 2018

For litt over to år siden bestemte Mia Landsem (20) seg for å hjelpe jenter som får spredt nakenbilder av seg selv på nett. Sammen med to andre dataeksperter overvåker hun ulike nettsider døgnet rundt for å finne bilder, og spore opp de som har delt dem. Det var Mia som fant nakenbildene av Nora Mørk. På torsdag var hun gjest i «Ettermiddagen» på NRK mP3.

 

Infiltrerer lukkede forum

Mia har egne metoder for å finne hackere og bildetyver.

– Jeg kan ikke røpe helt hvordan jeg jobber, men en av metodene mine er at jeg infiltrerer lukkede sider og forum og chatter som om jeg er en pervers gutt eller en mann som vil ha nakenbilder, fortalte hun i Ettermiddagen.

Mia ønsker å straffe de som deler private bilder av andre på nett, og nøler ikke med å ta kontakt med de skyldige etter at hun har anmeldt dem. Hun har måttet konfrontere småsøsken, familiefedre og slektninger av ofrene.

I september kontaktet hun en 16 år gammel gutt som var med på å dele nakenbildene av Nora Mørk:

Stort problem blant unge

Det har vært en tydelig økning av nakenbilder på nett blant ungdommer de siste årene. Hvert år får slettmeg.no inn 600 henvendelser fra folk som sliter med å få fjernet bilder og videoer av dem selv fra nettet. Dette er materiale som spres digitalt mot deres vilje. De fleste som tar kontakt er jenter mellom 12 og 25 år, som har blitt utsatt for alt fra mobbing til utpressing og hevnporno.

Mange opplever å bli hacket. Det er en av de vanligste grunnene til at nakenbilder kommer på avveie. Mia har et tips mot dette.

– Om dere får en mail fra iCloud som ber dere om å resette et passord, må dere dobbeltsjekke at mailadressen er ekte! Hvis det er hackere får de tilgang til alt du har liggende i iCloud hvis du gir dem brukernavn og passord.

 

Mias råd ved bildetyveri

Mia er klar på at du ikke må få helt sjokk dersom du blir utsatt for bildetyveri. Det er viktig å samle bevis.

1. Ta screenshot av det som er delt.

2. Lagre nettadressen der bildet/videoen er spredt.

3. Skriv ned alle navn, brukernavn, e-postadresser og liknende informasjon om den som har spredt bildet/videoen. Om det er «anonymt» så er det ofte et nummer med i innlegget, et såkalt «thread number».

4. Ta med deg alt du har samlet inn til politiet, og anmeld saken. Det er viktig i noen saker  at du anmelder før det har gått to år siden gjerningstidspunktet.

5. Hjelp politiet. Gi all info du har, og vær din egen detektiv. Finn ut hvem som har tatt bildet og hvor, og prøv ditt beste for å spore opp tidlig spredning.

6. Ha noen å prate med. Dette er tungt. Kontakt gjerne psykolog og snakk med de du har rundt deg.

DU kan lese mer om Mia her.

 

Tags: , , , ,

Del "Nakenbilder av deg på nett?"