Til nrk.no

Russelåt omtaler sex med 13-åring

– Sjokkerende.

Skrevet av:
Publisert 17:49 3 mars, 2017

«Er du 13, er du med. Når du suger, så gå ned.»

Slik lyder en av strofene i sangen til russebussen «Playboy 2017», som består av russ fra Amalie Skram videregående skole, Nordahl Grieg videregående skole, Fana Gymnas og Stend vidaregåande skole i Bergen.

Teksten har fått mange til å reagere sterkt.

– Det er sjokkerende, sier rektor ved Amalie Skram Videregående i Bergen, Bjørn Lyngedal, til Bergens Tidende som først omtalte saken.

Elevene ved Foss videregående skole i Oslo reagerte også på teksten.

«Herregud», «Ikke greit» og «Drøyt», er kun noen av ordene de brukte for å beskrive det de hørte.

Se hvordan de reagerte i videoen øverst i saken.

Elevene påpekte likevel at slike russelåt-tekster er vanlig, og at låtskriverne gjør det for å få oppmerksomhet.

Benjamin «Solguden» Strand og Lasse «Mannen» Hagejordet står bak sangen. De avviser at låta kan knyttes til overgrep, og sier at tekstene skal være litt på kanten.

– Tekstlinjen «Er du 13, er du med» kommer ut veldig grovt med tanke på setningen som kommer etter («Når du suger, så gå ned», journ. anm.). Det skal være litt kontroversielt. Vi synes at teksten er innenfor, fordi det ligger ikke noe seksuelt bak, sier de til mP3.

– Russen sier at dette er til tolkning, men slik jeg oppfatter det synges det om straffbare ting. De snakker om sex og 13-åringer. 13 år er under seksuell lavalder, og seksuell omgang med mindreårige er ikke lov, sier Monica Mørk, leder ved ungdomsseksjonen på Bergen sentrum politistasjon til NRK Hordaland.

Likevel advarer Mørk mot å skjære alle russ over en kam.

– Politiet forstår at dette er en sang, men innholdet i budskapet strider mot loven og det vi ønsker at ungdommen skal stå for, sier Mørk, som legger til at politiet generelt har et godt forhold til russen.

Tags: , ,

Del "Russelåt omtaler sex med 13-åring"