Her er du: NRK.no > Lukket > forfall
UPUNKT_HOVEDMENY_04_DEL1
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Kulturkommentar dag 7
En uke med Vigdis Hjort og Thranes Metode har ført til statusendring på Kristophers kulturbarometer. For å bli innlemmet på nytt i samfunnet er han avhengig av å bli tatt i mot med respekt og varme.

Vigdis Hjorts bøker har bidratt til forfallet.
Kultur skapes i relasjon mellom mennesker. Så lenge man godtar at folk er forskjellige, er ingen kultur i utgangspunktet bedre enn noen annen. Våre målinger har derfor basert seg på Kristophers subjektive preferanser med utgangspunkt i samfunnets normer og regler.

Som tenkende individer analyserer vi samfunnet rundt oss og setter det inn i et klassifikasjonssystem. Unormale handlinger defineres som avvik. Kristophers fordypning i Vigdis Hjort og gjentatte visninger av Thranes Metode avviker fra hans normaltilstand. Derfor får han en statusendring på sin personlige kulturbarometer. Dette betyr ikke nødvendigvis at disse kulturelle fenomenene er avvikende for andre. Alt er relativt i tid og rom.

Kultur kan ikke måles på samme måte som fysikk og helse. Man kan aldri få to streker under svaret. Gjennom barometeret har vi likevel forsøkt å sette det kulturelle forfallet inn i kvantitative størrelser på lik linje med de medisinske målingene. Dette har vi gjort for analysens del.

Antropologisk sett er den mest interessante delen av forskningsprosjektet selve liminalfasen. Denne tilstanden har mange konnotasjoner til Obstfelders kjente dikt: ”Jeg ser” og betraktningen – ”…jeg er vist kommet på en feil klode”. Gjennom Obstfelders briller får man anledning til å se seg selv og verden i et nytt perspektiv. Dette aspektet må Kristopher ta med seg videre når han nå innlemmes på nytt i samfunnet. For at denne prosessen skal foregå så smertefritt som mulig oppfordrer vi samfunnet til å ta ham imot med respekt og varme.


Utarbeidet av Kulturterapeutene






Publisert 09.11.2001 19:11 - Oppdatert 09.11.2001 19:17


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Prøv 3P, du også
Test dine musikkkunnskaper i 3P-quizen. Ny Quiz hver eneste ukedag!


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Kyrre
kyrre til forside 150x80
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no