Her er du: NRK.no > Lukket > forfall
UPUNKT_HOVEDMENY_04_DEL1
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Kulturkommentar dag 3
Folket har talt. Det å integrere rotter med forfallprosjektet ble for sterk kost for et simpelt flertall. Kristopher må derfor klare seg uten et knippe utvalgte rodenter.

Dagens dillemma var en stor påkjenning på datasystemet. Dette viser at rotter engasjerer. Men hvem er de egentlige rottene? Smågnagerne som var på nippet til å bli sluppet inn til Kristopher, eller massene som står utenfor i høstmørket og piper? De som beskuer dette stilistiske gateteateret fortrylles av det absurde som foregår inne i laboratoriet. Fordervelse tiltrekker – mennesker og rotter hånd i hånd.

Rotter oppfattes som avvikende dyr – en anomali som er verken fugl eller fisk. De tilsvarer den liminale fasen Kristopher befinner seg i. Anomalier er tabubelagte og assosieres med fare og urenhet. Derfor passer de ikke inn i folks kulturelle klassifikasjonssystem.

Likevel er ikke dette et universelt fenomen. I andre kulturer, gjerne i sørøst Asia, er rotter mat for mons. Her har en unik mulighet til å nærme seg andre kulturers matvaner blitt spolert. Litt av det flerkulturelle aspektet har dermed mistet sin potensielle styrke på kulturbarometeret. Vi holder nå en knapp på morgendagens katteslipp og en enda større dose Vigdis Hjorth.

Utarbeidet av Kulturterapeutene



Publisert 06.11.2001 01:50 - Oppdatert 06.11.2001 01:56


hvit pixel 1 x 1
LENKER
petre_gronn_bakgrunn768
Prøv 3P, du også
Test dine musikkkunnskaper i 3P-quizen. Ny Quiz hver eneste ukedag!


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Kyrre
kyrre til forside 150x80
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no