Det bugner av skogens gull.
Men det er noe som ikke stemmer.

Sopptember i juli

– Hæ?! Hva er dette? Du skal ikke være her.

Kolbjørn Mohn Jenssen

Soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen har fått øye på sotriske, en god matsopp. 

Det gir ikke mening.

Han må sjekke «sopp-leksikonet». 

«September.»

Vi er på sopptur i juli. Denne soppen skal egentlig ikke være her.

– Først er det en glede over å finne sopp. Men så begynner man å tenke. Det er noe systematisk som har endra seg. Det er skummelt.

Kolbjørn Mohn Jenssen

– Selv om vi er her i juli, ser det ut som en septemberskog. Soppene kommer veldig tidlig.

Kolbjørn Mohn Jenssen

Under bakken i Oslo sentrum skjer det også ting som forundrer.

Normalt vokser soppen rosaskiveriske sør i Europa.

Nå har den funnet sin plass mellom søppel og sot langs motorveien i Oslo.

Jenssen har rett. Soppsesongen er ikke slik den egentlig var.

Klimaendringer fører til storskala-endringer. Ikke bare i Norge, men i hele Europa.

Men gjør det noe?

Håvard Kauserud er professor i biologi og har forsket på soppsesongen.

Konklusjonen er like enkel som den er alvorlig: Soppen dukker opp på nye steder - og lever lenger. 

Siden 1950, har sesongen blitt utvidet med minst en halv måned.

– Det er skremmende. Soppene spiller en viktig rolle i økosystemene og det vil få konsekvenser.

Håvard Kauserud

Sopp bryter ned døde planter. Dersom denne aktivitet øker, vil det rote opp i karbonopptaket i skogen.

– Konsekvensen er at vi endrer store økosystemer. Sopp finnes overalt, og kan ødelegge både for landbruk og hus.

Kolbjørn Mohn Jenssen

Men oppi alvoret er det også rom for små gleder.

– Det fine er at lang og god soppsesong får oss ut på skogsturer i frisk luft. Alle kan ta glede i å finne mye matsopp.

Kolbjørn Mohn Jenssen