Her er du: NRK.no > NRK P3 > musikk
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Ukas album uke 35: Eve // Eve-Olution
Nok en hiphop/r&b-stjerne som har fått med seg hele stjernelaget av produsenter og gjesteartister for å selge masse skiver. Med "tøff-i-trynet"-flyt og et lass av diggbare låter har Eve også laget et holdbart album. Eve-Olution er ukas album på Petre.

(Ruff Ryders/Universal Muisc)


Eve Jeffers. 24 år gammel afro-amerikansk jente fra Philadelphia. Albumdebuterte med "Let There Be Eve... Ruff Ryder's First Lady" i '99. Fikk sitt definitive gjennombrudd med fjorårets "Scorpion", som takket være to låter - "Who's That Girl?" og "Let Me Blow Ya Mind" - solgte 15 000 her til lands og over tre millioner på verdensbasis. Nå har hun tatt ytterligere et par steg oppover i r&b-verdnens karrierehierarki.

Hun dukker opp med større roller i to kinoklare filmer. Den ene, "XXX", spilte inn 350 millioner dollar i løpet av premierehelgen for to uker tilbake. Den andre, "Barbershop", er en Ice Cube-film. Og selvsagt har hun sitt eget klesmerke på gang, Fetish.

Ny protesjé

"Eve-Olution" følger også en kjent karrieremal med sin "hvem-er-hvem"-liste av produsenter og gjesteartister. Den nye gullgutten Irv Gotti, som har skrudd Ja Rule, Ashanti og Jennifer Lopez til diverse førsteplasser de siste månedene, står bak singelen "Gangsta Lovin'", . Dr. Dre leverte en av fjorårests store signatur-hits med "Let Me Blow Ya Mind".

Denne gangan har han sendt Eve i studio med sin nye protesjé, Truth Hurts. Ruff Ryders-kollektivets husprodusent Swizz Beats har levert flere låter. Alica Keys er smukt tilstede på "Gangsta Lovin'". Snoop og Nate Dogg dukker opp på "Hey Y'All". Og Eves Ruff Ryders-kollegaer Jadakiss og Styles hjelper til på "Double R What". Andre (stereo)typiske trekk? Plata har 17 låter, varer en time og avsluttes med en reprise av "Let Me Blow Ya Mind"!

Tekkes massene

Joda, svart musikks suksessformel begynner å bli velbrukt. Men "Eve-Olution" er like fullt en fet skive. Mer enn noe annet er dette underholdende og "cutting edge" popmusikk anno 2002. Eve er en de mest særpregede rapperne i den amerikanske hiphop-eliten. Hennes artikulerte måte å levere rim på er i seg selv nok til å holde flere av låtene flytende. I motsetning til en rekke medsøstre tyr hun ikke til horete oppførsel, overdreven griseprat eller plagsom slickness for å tekkes massene. Eve Jeffers er tøff, smart og treffsikker. Hun står seg rakrygget gjennom hele "Eve-Oultion", beinhard på utsiden, men med klare kvinnelige kvaliteter.

Så selv om hun til enhver tid omgir seg med et team av hjelpere sitter man likevel igjen med en følelse av at Eve er sjef i eget univers. Førstesingelen "Gangsta' Lovin" (nummer seks på Billboard Hot 100 denne uka) er en mykiss til Eve og være, men ikke mindre hektende av den grunn. Se også opp for låter som "What", "Satisfaction", "Neckbones", "Double R What", "Ryde Away" og tittellåta. Her er mye godt å bite i. Dynamikken mellom det seige og det energiske, det softe og det barske, er vellykket. Eve tåler diva-stempelet, hun bærer det med stolthet - tilsynelatende helt uten at "rik, men lat"-syndromet later til å korrumpere henne.

Du kan komme til å gjøre mye feil i uka som kommer, kjøper du "Eve-Olution" gjør du i alle fall en ting riktig.

Håkon Moslet, musikksjef NRK Petre


Publisert 26.08.2002 15:52 - Oppdatert 26.08.2002 15:52


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no