Her er du: NRK.no > NRK P3 > musikk
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Ukas album uke 26: Nelly
Nelly er ukas album på Petre med oppfølgeren til 10 millionersselgeren "Country Grammar". Som de fleste påkostede hiphop-album er også "Nellyville" alt for langt.

19 låter og 75 minutter blir alt for mye for den begavede rapperen fra St. Louis. Men høydepunktene er likevel mange nok til at Nelly holder seg i hiphop-eliten med sitt andre album "Nellyville" (Universal Records/Universal Music).


Det begynte med St. Lunatics

Nelly er kallenavnet til Cornell Haynes Jr., en fyr som i likhet med de fleste andre US-rappere tidlig stiftet bekjentskap med gatas fristelser. Da mor flyttet ut til St. Louis'-forstaden University City skiftet han fokus til baseball og rap. Han begynte å skrive egne rim, og startet gruppa St. Lunatics i 1993 sammen med fire high school-kompiser, City Spud, Murphy Lee, Kyjuan og Big Lee. Etter noen år uten nevneverdig suksess for gruppa bestemte de seg i fellesskap for å kjøre fram Nelly som soloartist.

Solgte 10 millioner

Utgivelsen av "Country Grammar" 6. juni 2000 falt perfekt sammen med at den amerikanske sørstatsrappen ble anerkjent som den hippeste og mest interessante nye bølgen på det amerikanske hiphop-kartet. "Southern Rap", eller "Dirty South", inkluderer vitale scener i Miami, Atlanta og New Orleans, og inkluderer artister som Outkast, Mystikal, Goodie Mob og Juvenile. Nelly er midtvest-gutt, men har sin egen distinkte "southern style". "Country Grammar (Hot...)" og "Ride Wit Me" ble store hits for Nelly, og hjalp skiva mot svimlende 10 millioner solgte. Han har også sitt eget klesmerke, Vokal.

Stagnasjon?

Førstesingelen fra oppfølgeralbumet "Nellyville", "Hot In Here", bærer bud om en viss stagnasjon fra Nelly og hans produsenter. Det låter fortsatt ganske friskt på grunn av Nellys kvaliteter som annerledes, "in your face"-rapper, men produksjonen til Neptunes lukter av stagnasjon. Scanner man seg igjennom skiva finner man mange fete spor, blant dem tittellåta, "Dem Boyz", den Staple Singers-samplede "Pimp Juice" og henda i været-hiten "On The Grind" med King Jacob.

Altfor laaang

"Dilemma" med Kelly Rowlands fra Destiny's Child smaker ikke som den forventede storhit, men balladen er myk og forbrukervennlig. "Work It" med Justin Timberlake fra N'Sync føles derimot som et rent besvik etter at N'Sync og Nelly framstod som en fin-fin parring på "Girlfriend". Siste halvdel av plata er laaang, men både "Rock The Mic"-remixen med Beanie Sigel og St. Lunatics-broder Murphy Lee, "#1" fra blockbuster-filmen "Training Day" og den episke "Say Now" er til å leve med innenfor den kalkulerte og listeorienterte hiphopen.


Uansett kommet for å bli

I utgangspunktet er det Nellys produsenter og låtskrivere som har sunket ned i hengemyra på "Nellyville". Men et fantasiløst låtmateriale gjør også at Nelly framstår som tammere og mer fattigslig enn nødvendig på deler av skiva. Men Nelly har kommet for å bli. Før eller siden kommer også du til å hoppe på by'n eller på stuegulvet etter "On The Grind".

Av Håkon Moslet, Musikksjef NRK Petre/mPetre
På nett av Una Cecilie Børja, NRK Upunkt


Publisert 25.06.2002 16:44 - Oppdatert 26.07.2002 14:49


hvit pixel 1 x 1
LENKER
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no