Her er du: NRK.no > NRK P3 > musikk
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Ukas album uke 8: NoTwist
Å genreplassere NoTwist er vanskeligere enn å bestemme hjemfjorden til en av bitene i en boks makrell i tomat! Tyske NoTwist bygger sitt eget lydlandskap.

NoTwist er en gjeng artige tyskere.
Å genreplassere NoTwist er vanskeligere enn å bestemme hjemfjorden til en av bitene i en boks makrell i tomat!
Tyske NoTwist treffer midt i det mytiske skjæringspunktlandet mellom lo-fi, no-rock, postrock, indie, nu-jazz, minimalisme, minielektronika og Smashing-Pumpkins på sitt laveste. Det er altså ganske mykt - men det har ikke alltid vært sånn.

Hardcore tyskpunk

En gang på 80-tallet, i München, som muligens er kjent for mer enn Franz Beckenbauer og Gert Müller, starter brødrene Markus og Micha Acher starter NoTwist sammen med kompisen Martin Messerschmidt. De var unge tyskere i den svartkledde dreadsdelen av befolkningen og debutplata NoTwist fra 1989 og Nook i 1992 er straite, ganske sinte hardcore-tyskpunkplater.

The Sound-O-Naut

Bandmedlemmene spiller 15-20 instrumenter selv, i tillegg får med seg strykere, celloer, vibrafoner, kontrabass, trommemaskiner og sequencere. Sampleren og lyddesigneren Martin Gretschmann, som krediteres som The Sound-O-naut, er også med. Eksperimenterende lydbiter, litt rock, kanskje litt jazz, men like mye elektronika, små biter feedback og elementer fra ambient, vár vokal - NoTwist bygger sitt helt eget lydlandskap!

NoTwist er ny-lyd-skapere.

Tyskland på vei opp

Tyskland er på en måte på vei opp - det må jo være en setning som aldri tidligere har blitt uttalt! Medlemmene i NoTwist er ekte ny-lyd-skapere, og er med i minst 15 andre band, fra Lali Puna til Console og Village of Savonga. Vi kan kalle dem noe så sjeldent som et tysk band som når frem utover egen barte- og anorakkgrenser, og Neon Golden har til og med en potensiell radiohit eller to!

Skaff deg en peis

Egentlig er dette sånn musikk som passer suverent best hjemme, gjerne med peis, hvis du har en. Å sitte i bilen å rocke med er ikke noe man gjør, det ender bare med at du får bot for å kjøre for sakte. Har du derimot lyst til å høre litt overspennende musikk-for-musikkens skyld, er ikke NoTwist og neon Golden det dummeste du kan gjøre denne uka.

Av Guttorm Andreasen, Kaliber
Tilrettelagt for nett av Amund Simensen,Upunkt


Publisert 19.02.2002 14:59


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no