Det elektriske avfallet på samlebåndet kan inneholde brannfarlige batterier av litium.
To uteksaminerte studenter fra NMBU utvikler et sensorsystem som skal oppdage disse.
Navnene deres er Ida Marie Pedersen (28) og Synne Sauar (25).
Pandemien har gitt Norge mange nye gründere, men kvinner utgjør fortsatt bare 30 %.

Gründernes beste tips

Hva skal egentlig til for å lykkes på egen hånd?

I denne saken deler seks gründere og kvinner sine råd for å inspirere andre til å entre gründerverden.

I dag må ansatte ved avfallsstasjoner lete etter litiumbatterier manuelt, og det kan fort skje menneskelige feil.

Pedersen og Sauar i Li-Tech mener at det kan bli færre branner ved å automatisere prosessen, og avfallsstasjonene kan bli både tryggere og mer miljøvennlige.

De ferske gründerne deler mer enn gjerne tips til andre som er i oppstartsfasen:

  • Ikke bruk tid på å overanalysere alt som kan gå galt – dersom man ikke lykkes er det verste som skjer at man blir en erfaring rikere.
  • Ikke la mangel på erfaring og kompetanse begrense deg og dine drømmer – fokuser heller på å danne et godt sammensatt team med gode mentorer.
  • Vær skamløs og proaktiv – bruk og utvid nettverket ditt. Ikke vær redd for å nå ut til potensielle samarbeidspartnere og kunder.

No Isolation
Karen Dolva (31)

Dolva og teamet har utviklet roboten AV1 for barn og unge med langtidsfravær, og kommunikasjonsverktøyet Komp som gjør at de som sliter med digitale dingser også kan videoringe, motta bilder og meldinger. 

Hun var på BBCs 100 women of 2020. No Isolation har også fått flere utmerkelser.

Dette tror Dolva er viktig for å lykkes:

  • Om du mangler nettverk, og ting som «kapitalinnhenting» er litt fremmed for deg – søk deg til riktig miljø. Det er mange profesjonelle aktører som tilbyr ferske gründere et sted å jobbe.
  • Skaff deg et team. Ingen klarer å bygge et selskap helt alene og du kommer til å trenge mennesker rundt deg som kan ting du ikke kan.

  • Dyrk problemet du vil løse, ikke ideen/løsningen. Om du bruker nok tid på å forstå problemområdet du jobber innenfor, vil løsningen bli god. Og test på brukerne.

Factiverse og Startup Migrants
Maria Amelie (36)

Maria Amelie er medgründer i Factiverse som hjelper journalister, bloggere og analytikere å finne troverdig informasjon og automatisk faktasjekke innhold for å stoppe spredning av feilinformasjon.

Amelie er også medgründer og styremedlem for Startup Migrants. De finner flerkulturelle gründertalenter og kobler dem med oppstartsmiljøer i Norge og Tyskland.

Dette mener hun skal til for å starte for seg selv:

  • Tenk litt mindre på selve produktet og heller på hvilken verdi kundene vil få ut av det i dag og i mange år fremover.
  • Vi har ikke tid til å løse problemer som ikke egentlig er problemer. Jobb med noe som kan gjøre verden bedre ikke bare i dag, men også i lang tid fremover.
  • Se etter en medgründer lenge før du starter. En du stoler på som har ekspertise på fagfeltet, internasjonal erfaring og ståpåvilje. Har du ingen – utvid nettverket ditt, dra utenlands og let.

Selv jobber hun med den prisvinnende forskeren Vinay Setty i Factiverse.

My Visible Mend
Eva Kittelsen (33)

Kittelsen ønsker å snu klesbransjens på hodet ved å vise at brukte og reparerte klær kan bli finere og mer verdifulle enn nye. Hun vil at reparasjon skal kunne være en kreativ hobby, og lærer bort teknikker og selger utstyr i en egen nettbutikk.

Her reparerer Kittelsen en olabukse ved hjelp av en minivev.

Til deg som drømmer om å bli gründer har hun disse rådene:

  • Vær en feminist – lær om feminisme for å oppdage og bearbeide skam, usikkerhet og frykt som står i veien for drømmene dine.
  • «If your business is not surviving, you can’t do anything» – overlev først så får du kapital og innflytelse til å gjøre ting bedre etter hvert!
  • Snakk om visjonene – å si hva du vil og drømmer om betyr ikke at det må skje, men det er større sannsynlighet for at det gjør det!

N2 Applied
Grete Sønsteby (61)

Sønsteby og teamet har utviklet en teknologi som gjør det mulig med en lokal og miljøvennlig produksjon av gjødsel. Ved hjelp av en container-liknende enhet kan bonden selv lage bærekraftig gjødsel på gården sin.

Alt som trengs er kumøkk, luft og elektrisitet.

Sønsteby har følgende tips til deg som ønsker å starte noe eget:

  • Du må like å stake ut løypa. Tegne nye kart.
  • Stålsett deg for å måtte stå mye med lua i hånda.
  • Les «Kongs-Emnerne» av Ibsen.

journalist

Knut Are Tornås og Karine Jonsrud Pedersen
Ansvarlig redaktør: Vibeke Fürst Haugen
Nettsjef: Hildegunn Soldal