OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Valg 2001 valgfakta 2

Her er du: NRK > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2001 > Valgfakta

Oppdatert 02.11.2001 20:00

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
VALG 2001

TIDLIGERE VALG

Valg 2001
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

Førstegangsvelger?

Publisert 09.08.2001 18:17 - Oppdatert 19.08.2001 11:15

Er du blant årets 103 000 førstegangsvelgere? Vi gir deg veiledning om hvordan du skal gå frem.

Nesten 103 000 18- og 19-åringer vil ha stemmerett for første gang ved årets valg 10. september. Dessuten er det over dobbelt så mange som aldri før har hatt muligheten til å stemme ved et stortingsvalg.

Enkelt

Det er enkelt og greit å stemme. Se på valgkortet du har fått tilsendt, gå til riktig stemmelokalet, legg rett partikort i en konvolutt og legg det i stemmeurnen.

Hvem har stemmerett?

I Norge er det almen stemmerett. Ved stortingsvalg kan alle stemme dersom de har fylt 18 år innen utgangen av valgåret og er norske statsborgere.

Folk bosatt i utlandet, har stemmerett dersom de har vært innført i norsk folkeregister som bosatt i Norge.
Norske tjenestemenn ansatt i diplomatiet og konsulatvesenet eller medlemmer i en slik husstand, har rett til å stemme selv om de aldri har vært folkeregisterført som bosatt i Norge.

Manntall og valgkort

Det er en forutsetning for å kunne stemme at man står oppført i manntallet, som er en liste over stemmeberettigede.

Valgkort sendes ut tidlig på sommeren til alle som har stemmerett og bor i Norge. Når du mottar valgkort, er det en bekreftelse på at du står i valgmanntallet og dermed er registrert som stemmeberettiget.

Hvorfor valgkort?

Den viktigste opplysningen valgkortet gir deg, er hvor du skal stemme på valgdagen og når dette lokalet holder åpent.

Din adresse i Folkeregisteret den 31.mars i år og fødselsåret ditt er også oppgitt. Dersom du ikke har mottatt valgkort, opplysningene ikke stemmer eller du har andre spørsmål, skal du kontakte kommunen der valglokalet ditt ligger.

Hvis du mister valgkortet, kan postkontoret skrive ut et nytt til deg uten å kreve noen forklaring. Du må ta med valgkortet i tillegg til legitimasjon hvis du skal forhåndsstemme. På valgdagen holder det med legitimasjon.

Skal du forhåndsstemme?

Dersom du er borte på valgdagen, eller rett og slett ønsker å stemme i ro og mak før 9. september, kan du forhåndsstemme.

Du kan forhåndsstemme fra 16. juli til og med 7. september på alle postkontor i hele landet. Landpostbudene tar også imot forhåndsstemmer. I utlandet og på Svalbard og Jan Mayen er forhåndsstemming eneste mulighet.

Du må vise valgkort og legitimasjon når du forhåndsstemmer. Stemmemottakeren på postkontoret skal deretter gjøre deg kjent med reglene for valget. Du får med deg ett eksemplar av hver stemmeseddel og en konvolutt. Valget av stemmesedler gjør du på et avskjermet sted og legger dem i konvolutten. Konvolutten skal leveres til stemmemottakeren. Vedkommende skal kvittere for at stemmen er mottatt på valgkortet ditt. Det skal også stemples et kontrolltrykk på valgkortet.

Du kan ikke stemme på selve valgdagen dersom du har forhåndsstemt. Forhåndsstemmen er bindende og du kan ikke forhåndsstemme flere ganger.

I utlandet skjer forhåndsstemmingen på ambassader og konsulater fra 2. juli til 7. september. Det er også mulig å avlegge forhåndsstemme på oljeplattformene og på skip som går i utenlandstrafikk eller i fart mellom Norge og Svalbard/Jan Mayen.

Hvordan endre på stemmeseddelen?

Du har anledning til å både stryke kandidatnavn og endre på rekkefølgen på kandidatene som står på stemmeseddelen. Du kan stryke så mange navn du vil og du kan sette nytt nummer i ruten ved siden av kandidatnavnene som er oppført. Ved Stortingsvalg må imidlertid svært mange gjøre samme endring hvis det skal gi noe utslag.

Av Sissel Rinde

Kilde: Kommunal- og regionaldepartementet


 
 
SØK

EKSTERNE LENKER

10 SISTE NYHETER

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 07:13