Kronikk

Ytringsfrihet, men ikke for alle

Ingen, heller ikke transaktivister, har noen rett til å blande seg inn i hva jeg velger å arbeide for.

regnbueflagg og norsk flagg

Tonje Gjevjon mener at ytringsfriheten er truet av dem som føler seg krenket av kontroversielle stemmer.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Enkelte transaktivister har bestemt seg for at Julie Bindel er transfob. SV bestemte seg derfor for noen dager siden for å vrake henne fra kvinnekonferansen de hadde invitert henne til. Der skulle hun være med og diskutere sexkjøpsloven, som både FRI, Pion og en del transaktivister vil til livs.

Det er lov å komme med krenkende ytringer mot kvinner, menn, transpersoner, jøder, muslimer, kristne, alt og alle.

Ifølge artikkelen «Uenighet er ikke farlig» skrevet av Kvinnefronten, kom Bindel i 2004 med uttalelser i en kronikk som uten tvil var transfobiske. Hun har senere beklaget uttalelsene, og hun har tatt aktivt avstand fra hatefulle ytringer og trusler mot transpersoner. Les også https://www.nrk.no/ytring/transkvinner-er-ikke-menn-i-kjole-1.13317635

Det er fortsatt uenighet med hensyn til om Bindel virkelig er transfob, og det finnes transpersoner som mener hun ikke er det. Men, i ytringsfrihetens navn er det lov å være sexist og transfob. Det er lov å komme med krenkende ytringer mot kvinner, menn, transpersoner, jøder, muslimer, kristne, alt og alle. Vi må alle tåle å bli såret og krenket av andres ytringer om vi ønsker et samfunn med ytringsfrihet for alle. Ytringsfrihet for alle har altså omkostninger og bivirkninger.

No platforming

Enkelte transaktivister ønsker ikke ytringsfrihet for alle. De mener de er i sin fulle rett til å innskrenke ytringsfriheten og ytringsrommet til for eksempel Bindel gjennom «no- platforming».

«No-platforming» handler om å redusere meningsmotstanderes mulighet til å ytre seg gjennom å hevde at personen er for eksempel transfob. «No- platforming» kan sammenliknes med hetse- og svertekampanjer som har som mål å innskrenke meningsmotstanderens ytringsrom. Bindel har mottatt drapstrusler og blir stadig forsøkt nektet taletid på arrangementer.

Varsellampene burde blinke i SVs hovedkvarter.


Varsellampene burde blinke i SVs hovedkvarter, når noen transaktivister, leder for FRI og Pion ønsker å utestenge Bindel fra en SV-debatt om sexkjøploven, og begrunner det med at de mener hun er transfob.

Bindel er stifter av organisasjonen «Justice for women» og har arbeidet mot sexindustrien i over 30 år. Hun er kontroversiell, kunnskapsrik og har absolutt noe å tilføre en debatt som handler om sexkjøploven.

Debatten om sexkjøploven mister definitivt en slagside når Bindel ikke deltar. Etter det jeg vet så ringte ikke SV til Bindel for å konfrontere henne med transfobanklagene. De kunne spurt henne rett ut: er du transfob? De kunne kommunisert med den som ble anklaget. Hvorfor gjorde ikke SV det?

Trues til taushet

Vi skal forsvare oss mot og imøtegå transfobe og sexistiske holdninger. Men å være kritisk til transaktivister og til virkemidlene som blir tatt i bruk må være lov. For hva er transfobe holdninger? Er det transfobt å ha andre definisjoner på kjønn enn det transaktivistene har? Er det transfobt å mene at ytringsfriheten skal gjelde alle, også de vi synes har hårreisende meninger? Er det transfobt å ha andre definisjoner på kjønn og identitet enn det transaktivistene har? Er det transfobt å mene at transaktivister med sin «no-platforming»-aktivisme har bygget opp en fryktkultur som truer folk til taushet?

Er vi der at politiske partier, organisasjoner og enkeltpersoner er redde for å uttrykke uenighet og være kritisk til de teoriene og meningene som råder hos transaktivister, PION og FRI?

Jeg er drittlei av at kvinner, lesber og feminister blir angrepet av transaktivister, Pion og FRI.

LHBT nettverket I SV og Homonettverket i Arbeiderpartiet forholdt seg passive da debatten rundt lesbiske Amal Aden pågikk. En muslimsk lesbisk kvinne som kritiserer «sine egne», hvem har lyst å ta i det vepsebolet? Ikke SV og Arbeiderpartiet, i alle fall. Heller ikke de skeive organisasjonene. Om vi som et tankeeksperiment ser for oss at Amal Aden ikke var lesbisk kvinne, men en muslimsk transperson, hadde vi sett samme passivitet i SV, AP og de skeive organisasjonene da?

Jeg er for kjønnsmangfold, og mener folk må få definere seg som hva de vil. Men, jeg er drittlei av at kvinner, lesber og feminister blir angrepet av transaktivister, Pion og FRI.

Kvinnesak tar utgangspunkt i at cirka 50 prosent av verdens befolkning er kvinner. Denne andelen av befolkningen er sett ned på, diskriminert, og blir undertrykket politisk, religiøst og økonomisk. At enkelte transaktivister vil diktere hvem som ikke skal delta i andres debatter, er slik jeg ser det sjukt.

Ingen rett til å styre debatten

Transpersoner er utsatt for transfobi. På samme måte som kvinner er utsatt for kvinnehat og sexisme, blir diskriminert, utsatt for æresdrap, hatvold, mishandling, trafficking osv. Men når jeg velger å bruke mine ressurser på å arbeide for likestilling for kvinner bør det være greit. Ingen, heller ikke transaktivister, har noe som helst rett til å blande seg inn i hva jeg velger å arbeide for.

Å hindre noen fra å snakke er slik jeg ser det et grovt overgrep.

Jeg ønsker alle kjønnsidentiteter velkomne, men jeg reagerer på den promillen med transaktivister som vil styre andres debatter og dermed innskrenke ytringsfriheten og ytringsrommet til sine meningsmotstandere.

Å hindre noen fra å snakke er slik jeg ser det et grovt overgrep. Ta heller bryet med å arrangere debatter selv og inviter hvem dere vil, så får dere løftet problematikken akkurat slik dere ønsker det.

FØLG DEBATTEN: Facebook OG Twitter

Tonje Gjevjon er leder for Lesbisk Forbund, men ytrer seg her som privatperson.