Replikk

Ytringsfrihet i akademia

Professor Eva Lundgren mener professor Kristian Gundersen sprer usannheter om henne og hennes forskning i Dagsnytt 18.

Eva Lundgren

Selv om dumheten er grenseløs, bør det finnes grenser for hva herr Gundersen får påstå om andre, skriver Eva Lundgren i denne replikken.

Foto: Jörgen Hagelqvist / UNT/ SCANPI / NTB scanpix

Et Dagsnytt 18-innslag om grensene for ytringsfrihet i akademia (21/2) var aktualisert av at førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved NTNU opererer med falsk profil på en facebookside der han uttaler seg fremmedfiendtlig, høyreekstremt og rasistisk ifølge nettstedet Filter Nyheter.

Professor i fysiologi Kristian Gundersen, UiO, mente at vedkommendes virksomhet var «innenfor grensene» for hva man fikk gjøre. Han ville «sette saken i perspektiv», og nevnte kort Lars Gule og Aksel Sterri, for så å gå inn på det han kalte «paradeeksempelet» på hva man fikk gjøre og likevel «beholde jobben»:

Eva Lundgren i Sverige, sa han – jeg bor i Norge nå – har presentert «ren fantasi» om «satanistiske mannsmiljøer i Sverige og Norge som voldtar og mishandler jenter og unge kvinner». Hennes forskning er «forskningsmetodologisk på trynet». Dette er «bare fakta», kommenterte han da programleder forsiktig mente at omtalte nok ville ha en annen «versjon».

Gundersen vet bedre. Etter et kryssklippet, anmeldt og felt tv-program i 2005, Kjønnskrigen, som siden ble fremstilt i tabloidmedia som gudsens sannhet, ble jeg fuskgransket av min arbeidsgiver, Uppsala universitet. Jeg skulle ha diktet opp alt forskningsmateriale. En komite arbeidet med saken i seks måneder. Materiale fantes. Jeg ble frifunnet, jeg ble kompensert for skaden, rektor uttalte skriftlig og muntlig at Uppsala universitet «har full tillit til Eva Lundgren». Det er dette som er «fakta».

Gundersen har herset med meg før – med nøyaktig samme budskap – senest (så vidt jeg vet) da boken min «Livsarven» om en professordatters liv som seksuelt overgrepsutsatt av sin far kom i 2018. Han ble kraftig imøtegått av andre enn meg.

Apropos grensene for ytringsfrihet i akademia kan det se ut som man kan gjøre hva man vil og likevel opptre som akademiker og «beholde jobben» om man heter for eksempel Kristian Gundersen.

Selv om dumheten er grenseløs, bør det finnes grenser for hva herr Gundersen får påstå om andre.

Eva Lundgren, professor i sosiologi, dosent i religionsvitenskap