Replikk

Vis nettvett!

Selv om det ikke er ofrenes skyld at bildene blir stjålet, er det viktig og riktig å oppfordre til nettvett.

Snapchat

Før helgen skrev NRK at 45.000 private bilder av norske og danske jenter fra bildedelingstjenesten Snapchat var på avveie. 'Min oppfordring til å vise nettvett fritar ikke datakriminelle for ansvar på noen som helst måte', skriver Ulf Leirstein, justispolitisk talsmann (Frp), som svar på kritikken fra digitalrådgiver Ståle Bjørlykke Grut.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Denne teksten er en replikk til kronikken Snapchat i steinalderen.

La meg bare slå fast en ting med en gang: hackere som stjeler intime bilder må straffes, og politiet må ta disse sakene på alvor når de anmeldes. Min oppfordring til å vise nettvett fritar ikke datakriminelle for ansvar på noen som helst måte. Datakriminalitet skal behandles og etterforskes som all annen kriminalitet.

Min oppfordring til å vise nettvett fritar ikke datakriminelle for ansvar på noen som helst måte.

Ulf Leirstein, Justispolitisk talsmann (Frp)

Merkelig kritikk

Ståle B. Grut kritiserer meg for å oppfordre ungdom til å vise nettvett. Med tanke på Gruts bakgrunn som digitalrådgiver fremstår dette som merkelig. En digitalrådgiver bør kjenne til de enorme konsekvensene av at nakenbilder kommer på avveie på internett.

Poenget mitt er at internett nærmest åpner for grenseløs spredning av bilder og videoer. Det har dessverre mange fått erfaringer med de siste årene. Da hjelper det ikke hvor mye penger vi gir til politiet, eller hvor mye ressurser det enkelte offer selv bruker på å få fjernet disse bildene i ettertid.

Når noe er spredt på nettet er det i de fleste tilfeller der for alltid. Selv om politiet hadde gjennomført en rekordeffektiv etterforskning og fått arrestert hackerne i Snapchat-skandalen allerede i morgen, ville skaden allerede vært skjedd. Bildene ligger på nett, og er spredt for alle vinder. Å få slettet dem igjen er med dagens teknologi en nærmest umulig oppgave.

Les: 20.000 unge har sendt nakenbilder av seg selv.

Viktig å tenke seg om to ganger

Når vi kjenner til teknologiens begrensinger er det derfor viktig å tenke seg om to ganger før man sender digitale nakenbilder til kjæresten. Spesielt bør man være oppmerksom hvis man sender bilder via en tredjepart som f.eks. Snapchat. Dette handler ikke om å legge skylden på offeret, men tvert imot å drive informasjonsarbeid mot ungdom om de store konsekvensene av at bilder kommer på avveie. Selv om samfunnet kanskje klarer å fange de kriminelle hackerne, vil ikke politiet klare å fjerne nakenbildene fra internett.

Er bildene først spredt er det ofte en mager trøst for offeret at den kriminelle blir straffet.

Ulf Leirstein, Justispolitisk talsmann (Frp)

Jeg mener derfor det er rimelig å oppfordre ungdom til å vise nettvett, og faktisk tenke seg om før man deler nakenbilder. Vi skal selvsagt ta kriminelle i den digitale verden, men selv FrP/H-regjeringens storsatsning på politiet vil ikke kunne garantere at bilder ikke havner på avveie. Er bildene først spredt er det ofte en mager trøst for offeret at den kriminelle blir straffet.