Kronikk

Virkelighetsfjern nedsnakking

En arbeidsminister som snakker ned en av Nord-Norges største byer lover ikke godt når landsdelen trenger folk og arbeidskraft.

Anniken Hauglie

– Tromsø er jo en by det er verdt å bo i en liten stund, men kanskje ikke resten av livet, sa arbeidsminister Anniken Hauglie under innspilling av NRKs debattprogram Dagsnytt 18 tidligere i juni. – Nei, vi er ikke hårsåre når vi reagerer på denne typen uttalelser, den er en i rekken av nedsnakking av en hel landsdel og det kan vi ikke finne oss i, skriver kronikkforfatter. Bildet viser Hauglie under en budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell i mars 2016.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Torill Olsen er fast spaltist i Ytring på radio og på nett.
Det går nesten ikke en dag uten at jeg møter folk som har forestillinger om nord som ikke stemmer med virkeligheten. Med hele Google tilgjengelig og mastergrad hos annenhver person, legges det en uvitenhet for dagen som er helt utrolig.

Og når jeg tenker på at flere hundre tusen mennesker fra nord har flyttet sørover opp gjennom årene, hvordan kan det ha seg at de ikke har informert de andre om hva som er virkeligheten i nord?

Sentralisering i molboland

La oss ta det mest åpenbare først. Avstander. Da de la ned en linje på videregående skole og flyttet den til Alta, måtte min 16-åring flytte på hybel 530 kilometer unna familien. Det blir som at du som bor i Oslo måtte sende ungdommen din på videregående til Trondheim. Hva ville du sagt om det, hva? Hurra for sentralisering i molboland, sier nå jeg. Kartlesing er de i hvert fall ikke helt stø på, de luringene som sitter og finner ut at i Nord-Norge, der er det smart å samle alt på ett sted.

FØLG DEBATTEN: Facebook og NRKYtring på Twitter

Skremmende uvitenhet

Uvitenheten om nord har ingen grenser. For få år siden skulle en del næringslivsfolk fra urbane strøk sørpå komme nordover for å se på muligheter for etablering og investering. En av dem bar på en tjukk konvolutt han vernet om som om det var en skatt. Og det var det jo på et vis, for fyren hadde tatt ut masse penger i banken hjemme, han trodde nemlig ikke det var minibanker i Finnmark. Det var for øvrig samme karen som trodde vi kjørte med snøskuter og reinsdyrsleder i gatene om vinteren.

Man kan ikke sitte i 2016 og godta at folk ikke klarer å få med seg det mest elementære om forholdene i sitt eget land.

Torill Olsen

Ja, det provoserer meg, eller for å si det på nordnorsk, det gjør meg kokførbanna. Man kan ikke sitte i 2016 og godta at folk ikke klarer å få med seg det mest elementære om forholdene i sitt eget land.

Hvis uvitenheten om nord er så stor, er det ikke rart at vi blir skremt av at alle byråkratene samles i Oslo, der de skriver utredninger og gir råd til politikere fylt av stereotypier og feilslutninger om den landsdelen som har de største vekstmuligheter for fremtiden. Den landsdelen som allerede gjør landet rikt.

Nedsnakking fra både statsråd og studenter

Og det hodet er fylt av, koker kjeften over med. Arbeidsminister Anniken Hauglie klarte sist uke å lire av seg følgende under opptak av Dagsnytt 18: «Tromsø er jo en by det er verdt å bo i en liten stund, men kanskje ikke resten av livet». Det skapte furore, i alle fall på Facebook. Nei, vi er ikke hårsåre når vi reagerer på denne typen uttalelser, den er en i rekken av nedsnakking av en hel landsdel og det kan vi ikke finne oss i.

Men det er ikke bare politikere som sitter med underlige forestillinger om nord: For få år siden kom en undersøkelse fra blant annet Universitetet i Tromsø der avgangsstudenter i Sør-Norge ble spurt om hva de mente var «typisk nordnorsk».

De svarte at mesteparten av innbyggerne i Nord-Norge er bønder og fiskere, at de unge ligger litt på etterskudd i å følge moten, og at det er en utpreget harrykultur. Pluss at folk er mer seksuelt aktive i nord!

Hvis ingen vil komme hit for å jobbe når landsdelen trenger arbeidskraft og folk, taper ikke bare nord, men hele landet.

Torill Olsen

Hele landet taper

Det er vel ikke helt det som får folk til å flytte nord. Derfor er det veldig alvorlig hvis folk utenfor landsdelen fremdeles tror at nord bare er fylt av machomenn, fiskere, fulle samer, uvær, ødeland, bannskap og frynsete moral, fritt for kompetansearbeidsplasser og moderne levestandard. Og hvis ingen vil komme hit for å jobbe når landsdelen trenger arbeidskraft og folk, taper ikke bare nord, men hele landet.

For nasjonens verdier ligger nord, hvis noen enda ikke har fått det med seg så får dere ta dere sammen og lese dere opp.

  • Se Anniken Hauglie uttale seg i Dagsnytt 18:
Dagens viktigste debatter, intervjuer og kommentarer direkte fra radiostudio.

HØR Ytring på radio – hver søndag kl. 11.03 på P2 eller i nettradio når du vil.