Hopp til innhold
Kommentar

Vil vi lære navnene deres?

Kinas nye ledere har noe deres forgjengere ikke hadde: Gode engelskkunnskaper, en berømt førstedame og kontakter blant landets opposisjonelle, skriver Philip Lote.

CHINA-POLITICS-CONGRESS

Denne uken ble Xi Jinping og Li Keqiang utpekt som Kinas nye ledere. Men hva vet vi egentlig om disse mennene?

Foto: MARK RALSTON / Afp

Xi Jinping, Li Keqiang. To menn født i henholdsvis 1953 og 1955.

Xi tilbakelent og trygg på seg selv. Li god i engelsk og med venner fra ungdomstiden, som i dag er opposisjon til det eneveldige partiet han selv har klatret til topps i.

Vil vi kjenne dem igjen?

I de årene jeg har jobbet med Kina har så godt som ingen, utenom de litt mer spesielt interesserte, her hjemme kunnet si navnet på de sittende kinesiske lederne.

Vil det bli annerledes med denne nye generasjonen kommunistpartiledere; den såkalte femte generasjonen som nå har tredd frem og er klar til makt? Vil de bli aktører på verdensarenaen, som vi ved første øyekast vil kjenne igjen som Xi og Li, som vi kjenner igjen Obama, Putin eller Merkel?

Vil de bli aktører på verdensarenaen, som vi ved første øyekast vil kjenne igjen som Xi og Li, som vi kjenner igjen Obama, Putin eller Merkel?

Philip Lote, utenriksmedarbeider i NRK

LES: Xi Jinping utpekt til ny leder i Kina

Vil de ønske det selv og mene at det er i deres og Kinas interesse? Vil de fem andre i den øverste partiledelsen mene det samme? Eller vil de mene at den konsensusbaserte styringen som har utviklet seg etter Kinas negative erfaringer med personkulten rundt formann Mao, best ivaretas ved at den utad profileres med en kollektiv, tilbaketrukken gråhet?

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Uten illusjoner

Den nye generasjonen har det til felles at de alle er født like før eller like etter kommunistenes maktovertagelse i Kina. De hadde sin politiske ungdomstid på slutten av kulturrevolusjonen, en revolusjon som ikke bare satte Kina tilbake flere tiår, men også påførte dem selv vonde og brutale livserfaringer. Dette er en generasjon uten illusjoner eller sterke ideologiske overbevisninger.

Kinesere flest er blitt pragmatikere, og kanskje ingen mer så enn deres nye ledere.

Philip Lote, utenriksmedarbeider i NRK

Kinesere flest er blitt pragmatikere, og kanskje ingen mer så enn deres nye ledere.

Økonomisk vekst, bekjempelse av korrupsjon, bedre levekår, enten gjennom vekst eller fordeling, samt å befeste Kinas posisjon som en aktør i verden, vil være blant hovedoppgavene.

LES: En katt-og-mus-lek

Famlende supermakt

Ikke noe av dette er vesentlig annerledes enn oppgavene til deres forgjengere Hu Jintao og Wen Jiabao, men mens Hu og Wen adresserte sosial ulikhet og korrupsjon, fikk de gjort lite med det. Under Hu og Wens ledelse har Kina til tider virket famlende og uforberedt i rollen som global aktør og ny supermakt.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Kanskje nettopp fordi deres agenda vil være så lik, vil Xi og Li i enda større grad styres av det som til enhver tid er den mest effektive og resultatgivende politikken.

Derfor, til tross for en nærmest fundamentalistisk pragmatisme, kan vi også få en annen lederstil. Xi og Li har bedre kort på hånden enn Hu og Wen, om de skulle ønske å bruke sin egne personligheter på den offentlige scenen både hjemme og ute.

Xi og Li har bedre kort på hånden enn Hu og Wen, om de skulle ønske å bruke sin egne personligheter på den offentlige scenen både hjemme ute.

Philip Lote, utenriksmedarbeider i NRK

LES: Kinas generasjonsskifte

Kinas førstedame

Xi Jinping er gift med en av Kinas mest berømte sangerinner. Siden 1982 har hun hatt regelmessige opptredener på TV-gallaen som vises hvert kinesisk nyttår, et program med 700 millioner seere.

Både hjemme og ute kan vi kanskje få oppleve at Kina, i all forsiktighet, har en slags førstedame. Om det kan løse en internasjonal floke er Xi neppe helt fremmed for å la sin kone Peng Liyuan synge en folkesang eller blues med Michelle Obama.

LES: En vaklende politistat

Det er første de siste få årene at Xi Jinping har trådd ut av sin mer berømte kones skygge, men han har altså levd et liv som gjør at han ikke blir satt ut i møte med berømtheter på hjemmebane eller ute i verden.

Både hjemme og ute kan vi kanskje få oppleve at Kina, i all forsiktighet, har en slags førstedame.

Philip Lote, utenriksmedarbeider i NRK

Nyttig nettverk

Også Li Keqiang, som i mars overtar som statsminister, har egenskaper som hans forgjengere ikke har. Overraskende trygg i engelsk kan han være en enklere samtalepartner ute i verden. I tillegg tilhører han den såkalte generasjon 77, den første generasjonen som gjenopptok universitetsstudier med karakterbaserte eksamener, etter at kulturrevolusjonen i ti år frem til 1976 mer eller mindre hadde satt all høyere utdanning på hold.

Generasjon 77-identiteten gir Li et nettverk av kinesere over hele verden, også venner fra ungdomstiden som havnet i opposisjon til kommunistpartiet og i dag lever i eksil. Det vil ganske sikkert være situasjoner hvor disse båndene kan komme til nytte de neste ti årene han skal styre sammen med Xi.

Uansett hvor forsiktig og konsensusbasert Xi og Li vil styre, er kraften i Kinas utvikling så sterk at den vil tvinge frem ett nytt Kina, og kanskje en annen type ledere. Xi Jinping og Li Keqiang. Kanskje vil vi alle lære navnene deres.

SE I NETT-TV: Drapet som rystet Kina