Hopp til innhold
Replikk

Vi er ikke mammaen din!

Here we go again: Forurettet mann sutrer over at kvinner ikke kan nøye seg med litt likestilling på menns premisser.

Lene Wikander

Selvfølgelig er likestilling en maktkamp, og det er ikke feministenes jobb å ta ansvar for menns problemer, mener Lene Wikander.

Foto: Xenia Villafranca / Tara

«Farvel likestilling - velkommen maktkamp», proklamerte forfatter Øystein Stene i gårsdagens Ytring og slo med det inn så mange åpne dører at de formelig flagret rundt ørene hans før han konkluderte med at «den nye feminismen som er i ferd med å utvikle seg i kjølvannet av metoo, har lite med likestilling å gjøre, og alt med maktkamp».

Øh, ja?

Klart det føles kjipt for en mann som deg å miste sine privilegier

Det er jo fryktelig vanskelig å diskutere med folk som ikke engang forstår hva begrepene de bruker innebærer.

Som feminister flest er også jeg drittlei av å måtte bedrive voksenopplæring av folk med fri tilgang til både gratis utdannelse og næringsrik mat.

Men siden Stene gir ut boken om sitt liv som mann på det samme, nystartede forlaget som det svenske «offeret» for metoo, Fredrik Virtanen, som i kveld skal klage sin nød sammen med Trond Giske på mediekonferansen «Svarte Natta» i Tromsø, tenker jeg det kan være nyttig med enda et lite grunnkurs i feminisme for sutrekopper som Stene:

Kampen for likestilling er en maktkamp og har alltid vært det.

Likestilling betyr tap av privilegier for dem som alltid har hatt dem og fremtiden har bare plass på skraphaugen til de som prøver å klamre seg fast til dem.

Privilegier er makt og tap av dem er tap av makt.

Kampen for likestilling er en maktkamp og har alltid vært det.

Klart det føles kjipt for en mann som deg å miste sine privilegier, for den uopplyste kan det til og med føles som diskriminering, men det er det altså ikke.

Det er sånn likestilling faktisk ser ut.

Likestilling betyr at menn ikke lenger har definisjonsmakten når det gjelder hva kvinner skal føle, mene, tenke og ytre når det gjelder seksuell trakassering, tunger ned i halsen og overgrep fra menn med makt.

Likestilling betyr at menn ikke lenger kan definere hva feminisme er og skal være.

Likestilling er å forstå maktstrukturene som har preget vår kjønnskultur siden tidenes morgen og ta ansvar for egen adferd i henhold til dem.

Det er ikke feministers ansvar å adressere menns utfordringer.

Det er ikke feministers jobb å passe på deg, Stene. Vi er ikke mammaen din.

Det er ditt eget ansvar. Hvis du er så bekymret for menn og unge gutter i Norge i dag, foreslår jeg at du gjør noe med det annet enn å bruke det som påskudd til å sutre over tap av dine privilegier.

Du tilhører allerede historiens skraphaug.

Vi feminister har nok med å drive likestillingskamp.

Du sier at «hvis målet for den nye feminismen hadde vært likestilling, ville mye sett annerledes ut».

Men det er jo nettopp derfor ting ser annerledes ut enn du ønsker deg.

Fordi vi har mer likestilling i dag enn vi hadde i går. Og atskillig mer annerledes vil det se ut i fremtiden.

Så da kan du jo bare ri den stråmannen din inn i svarte natta til tonene fra dødsrallingen til resten av fortidens gutta boys i Tromsø i kveld.

Det er bare å beklage, men dere har allerede tapt.

Selvfølgelig er likestilling en maktkamp. Vi er ferdig med at menn som deg skal ha makt til å definere hva feminisme er.

Du tilhører allerede historiens skraphaug.