NRK Meny
Replikk

Vestkanten på sitt verste

Man trenger ikke være en smålig vestkantborger for å være motstander av eiendomsskatt. For oss på Østkanten er det vanskelig å forstå at noen vil gjøre det enda dyrere å bo i byen vår.

Panorambilde over boligbebyggelse øst i Oslo

'Jeg har ikke spurt alle på østkanten i Oslo hva de mener om eiendomsskatt, men jeg vet at ikke alle på Grønland har like mye å rutte med når alle regningene er betalt', skriver småbarnsmor og Høyre-politiker Pia Prestmo.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det er litt pussig når Tone Faret forteller om «det å ta vare på velferdsstaten og om solidaritet på tvers av generasjoner» i sin kronikk «Vestkanten på sitt beste». Solidariteten måler hun nemlig i hvor mye skatt man betaler. Helst ser hun at eiendomsskatten skal bli innført, så man endelig kan få vist litt omtanke for hverandre.

Vel. Skal man tenke den tankerekken ut, burde vi vel betale 100% i skatt, så velferden ble helt optimal. Men det er selvsagt ikke slik, takk og pris.

Dyrere å bo, for alle

I Motzfeldts gate, midt på Grønland i Oslo, finnes folk som både eier og leier bolig. Dersom eiendomsskatt innføres, må eierne som selv bor i boligen, ta pengene fra egen lomme. De som leier ut boliger, vil finansiere dette ved å kreve høyere husleie. Eiendomsskatt vil altså medføre at det blir enda dyrere å bo i hovedstaden, uansett om man eier eller leier.

Jeg hørte på radioen her om dagen at Aps Raymond Johansen vil finansiere 3.000 barnehageplasser med å innføre eiendomsskatt. Byrådsleder Stian Røstad Røsland fortalte at Høyre allerede har skapt 5.000 barnehageplasser. Uten eiendomsskatt. Jeg synes Stian sitt tilbud høres bedre ut.

Eiendomsskatt vil medføre at det blir enda dyrere å bo i hovedstaden.

Pia Prestmo

Jeg har ikke spurt alle på østkanten hva de mener om eiendomsskatt, men jeg vet at ikke alle på Grønland har like mye å rutte med når alle regningene er betalt. Jeg antar at det er derfor byrådet blant annet har innført gratis aktivitetsskole for barna ved Vahl og Tøyen skole. Noe de for så vidt også har gjort uten å innføre eiendomsskatt.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Private bidrag til samfunnet

Min lille familie og jeg bor i Motzfeldts gate. Femåringen min er vant til å klippe håret sitt hos tyrkeren på hjørnet, og leker godt med den nyankomne, lille gutten fra Eritrea i oppgangen vår. Barna går i barnehage, og det er stadig tilbud om aktiviteter for barn som dumper ned i postkassen, frivillige krefter som lokale idrettslag og Tøyenkampanjen gjør Grønland og Tøyen-området til et enda bedre sted å vokse opp. Det er litt strevsomt med Frelsesarmeens rustilbud rett borti gata, men vi er veldig glade for at alt det flotte arbeidet som Frelsesarmeen gjør hver eneste dag. Vi trives mellom Botanisk hage, Tøyenbadet, Middelalderparken og ikke minst det fantastiske Sjøbadet vi nettopp har fått i nabolaget. Det er ingen grunn til å synes synd på oss.

Ikke alle på Grønland har like mye å rutte med når alle regningene er betalt.

Pia Prestmo

Ønsket om å vise solidaritet er prisverdig. Men jeg tror ikke at man automatisk får et varmere samfunn ved å sørge for at folk sitter igjen med en tynnere lommebok. Jeg tror heller ikke at man må jobbe i det offentlige for å ha varme hender eller for å vise omtanke og nestekjærlighet. Det private, det sivile samfunn, er ikke så skummelt som Faret later til å tro.

Solidaritet må ikke vedtas

Det private, det er tyrkeren på hjørnet og grønnsakhandlerne på Grønland. Det private er den kvinnelige hjemmehjelpen som hjelper den aldrende nabokona når hun nekter å la seg dusje av en mann. Den private hjemmehjelpen får betalt, slik også ansatte i Oslo kommune får betalt. Jeg antar at de har like varme hender.

Jeg tror ikke man automatisk får et varmere samfunn ved at folk sitter igjen med tynnere lommebok.

Pia Prestmo

Det sivile samfunn består også av frivillige krefter som Frelsesarmeen, idrettslag og Tøyenkampanjen – ingen av disse styres av det offentlige. Likevel er de i stand til å gjøre Motzfeldts gate litt hyggeligere, litt tryggere, for alle oss som bor der. Både velferd og solidaritet kan altså utvises uten at et statlig eller kommunalt organ har vedtatt det.

FØLG DEBATTEN: NRK Debatt på Facebook

Sender regninga til skattebetalerne

Jeg har ingen tro på at innkreving av eiendomsskatt automatisk vil føre til flere barnehage- og sykehjemsplasser. Det er snarere et signal om at politikerne ikke evner å gjøre sin viktigste oppgave: Å prioritere mellom mange gode formål, og ikke minst å forvalte kommunens midler på best mulig måte. Det er politikere som ikke gjør jobben godt nok som sender regninga til skattebetalerne. Og det er det ingen grunn til å rope hurra for.

Det er politikere som ikke gjør jobben godt nok som sender regninga til skattebetalerne.

Pia Prestmo

Det er vanskelig å forstå hvorfor enkelte har så lyst til å gjøre det enda dyrere å bo i byen vår. Kanskje er eiendomsskatt småpenger for Faret, men jeg er ganske sikker på at mine naboer på Grønland ikke lengter etter økt husleie. Dersom Faret har lyst til å bruke sine penger på gode formål, så er det da ingenting som hindrer henne i det. Frelsesarmeens gavekonto er 3000.15.07350