Kronikk

Verden sett fra Gaza

Mahmoud Abbas er satt på sidelinjen og Barack Obama går i partnerskap med Egypt. Etterspillet etter denne korte, men dødbringende krigen kan være en palestinsk samlingsregjering og en ny regional maktbalanse, skriver NRKs korrespondent Sigurd Falkenberg MIkkelsen.

PALESTINIANS-ISRAEL/ Palestinian celebrates what they say is a victory over Israel after an eight-day conflict during a rally in Gaza

Palestinerne feirer krigens utgang, og det de hevder er en seier over Israel. Kan krigen være begynnelsen på en ny regional maktbalanse og en palestinsk samlingsregjering? spør NRKs korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Det er dagen derpå, men ingen blåmandag i Gaza. Trafikken er tett, bilene tuter og Hamas` grønne flagg vaier fra biler og mopeder. Våpenhvilen feires som en seier. Det ene er at mange her føler at Hamas har holdt militært stand.

I en slik krig dreier dette seg selvfølgelig ikke om parallelle størrelser, Hamas` stort sett hjemmesnekrede arsenal kan ikke sammenlignes med våpnene Israel besitter, det handler om en følelse av å ha tort å stå i mot, tort å skyte tilbake.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Til Tel Aviv

En mobiltelefonselger sa stolt til meg tidligere i dag at hvis israelerne prøver seg igjen, vil vi ikke bare skyte tilbake til Tel Aviv, vi vil skyte enda lenger. Glemt var ødeleggelsene rundt ham, glemt var forholdet mellom drepte, fem på israelsk side, 162 på palestinsk. Han brydde seg heller ikke om at rakettene rammet vilkårlig, etter tre kriger utkjempet i Gaza bare siden 2006, er ikke det noe stort tema.

En mobiltelefonselger sa stolt til meg tidligere i dag at hvis israelerne prøver seg igjen, vil vi ikke bare skyte tilbake til Tel Aviv, vi vil skyte enda lenger.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, NRKs korrespondent i Midtøsten

Regionalt maktspill

Den samme mobiltelefonselgeren – han heter Ghassan Djibril – takket også Egypts president Mohammed Morsi og det egyptiske folk, i tillegg til Tyrkia og Qatar. De to siste kunne han spart seg for. Tyrkia, trass all retorikken, har ikke vært en handlekraftig deltaker i dramaet som har utspilt seg.

Qatar forsøkte seg med et fredsforslag formidlet av Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius til Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Det ble blankt avvist. Netanyahu vil ikke kaste bort tiden med noe som ikke foregikk i Kairo, mellom Egypt og USA.

De hyppige samtalene mellom Mohamed Morsi og Barack Obama kan være starten på et nytt strategisk partnerskap.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, NRKs korrespondent i Midtøsten

LES OGSÅ: NRKs samleside om Gazakrigen.

Nytt strategisk partnerskap

Denne korte, men dødbringende krigen, har vist hvorfor amerikanerne har forsøkt å holde seg inne med det nye lederskapet i Egypt, og de hyppige samtalene mellom Morsi og Barack Obama kan være starten på et nytt strategisk partnerskap.

I Midtøsten var det denne gangen ikke oljedollar fra Gulfen eller retorikk på tyrkisk som ble avgjørende, det var historie, geografi, demografi og politisk tyngde. Bildet som tegner seg opp nå er at Egypt får tettere bånd til palestinerne og et slags ansvar, mens USA får en tilsvarende rolle for Israel. Det siste må kunne regnes som en liten seier for Netanyahu midt oppe i det hele.

Inn i varmen

Denne krigen har ubetydeliggjort mannen som i teorien skal representere det palestinske folk, Mahmoud Abbas.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, NRKs korrespondent i Midtøsten

Men den store forandringen denne krigen har skapt, eller kanskje heller synliggjort behovet for, er at Hamas ikke lenger er en politisk paria. Og ikke bare det, de har gjennom denne krigen, ubetydeliggjort mannen som i teorien skal representere det palestinske folk, Mahmoud Abbas. Abbas er den store taperen her, og Vestbredden som til nå har vært det politiske palestinske tyngdepunktet mens Gaza har vært en brysom fattig fetter har tatt i mot den ene delegasjonen regionale ledere etter den andre.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter.

Hva nå?

Spørsmålet er hva Hamas har tenkt å bruke den politiske kapitalen til. Alle jeg har snakket med her siden våpenhvilen sier det er på tide med palestinsk gjenforening, altså at de to viktigste aktørene Fatah og Hamas klarer å etablere en samlingsregjering og utlyse nyvalg. Hamas har ikke villet ha valg etter at de vant i 2006, og deretter tok makten i Gaza med våpen i hånd året etter.

Alle jeg har snakket med her siden våpenhvilen sier det er på tide med palestinsk gjenforening. Hamas har ikke villet ha valg etter at de vant i 2006. Nå er kanskje øyeblikket inne.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, NRKs korrespondent i Midtøsten

Nå er kanskje øyeblikket inne. De har allerede undertegnet avtaler med president Mahmoud Abbas som aldri har blitt satt ut i livet. Og selv om Abbas er parkert på sidelinjen, er det denne gangen tatt grasrotinitiativ, for eksempel kom 30 leger fra Fatah til Gaza under krigføring. Blir det mer av det samme, risikerer den nåværende gleden i et ellers deprimert Gaza å bli kortvarig. Det samme kan våpenhvilen bli. Og etter å ha sett ansiktene til de israelske lederne etter at den ble offentliggjort, bør nok mobiltelefonselgere og andre tenke seg nøye om hvorvidt de virkelig vil skyte mot Tel Aviv igjen.