NRK Meny
Normal

Velkommen til Norge, Snowden

Stortingspolitikere bør gi et klart signal til regjeringen om å sikre Edward Snowden et trygt opphold i Norge. Det ville vært i Bjørnstjerne Bjørnsons ånd.

Edward Snowden

Bjørnstjerne Bjørnsonsprisen 2015 blir tildelt Edward Snowden. Bård Vegar Solhjell (SV) gratulerer han og oppfordrer stortingspolitikere om å gi Snowden beskyttelse dersom han kommer til Norge for å motta prisen.

Foto: The Guardian / Reuters

Kronikkvignett Ytring

I dag, den 2. juni, ble det kjent at Bjørnstjerne Bjørnsonprisen 2015 blir tildelt Edward Snowden for hans arbeid for personvernet og mot staters overvåkning av sine og andre lands borgere. Det reiser noen alvorlige spørsmål som det politiske Norge må svare på.

«Hvor gjerne vilde jeg have været i Deres sted; … En enkelt Mand mod Millioner. Det er det stolteste Syn nogen kan se!».

Det var den hyllest Bjørnstjerne Bjørnsson skrev til den franske forfatteren Émile Zola i 1898. Zola hadde i et åpent brev på forsiden av avisen L’Aurore lagt seg ut med Frankrikes mektigste mennesker, med landets president og regjering i det som ble kalt «Dreyfus-saken». Zola hadde gjort sin borgerplikt. Han påpekte det som var feil og det som var urettferdig i datidens Frankrike. Han var ikke redd for de enorme personlige omkostninger det kunne få for ham selv. Og det var derfor Bjørnsons hyllest til Zola ble forsiden på L’Aurore en uke seinere.

Lever i skjul

Et tilsvarende mot har blitt utvist av Edward Snowden. Hans avsløringer av grovt, systematisk og hemmelig arbeid for å undergrave personvernet og ytringsfriheten på globalt nivå har allerede fått vidtrekkende konsekvenser. Ikke minst for ham selv. Han er nå tvunget til å leve i skjul i Russland, og vil kanskje aldri kunne se sitt eget hjemland igjen.

Jeg anerkjenner hans personlige mot, og hans vilje til å søke det offentlige beste. Han har gjort det internasjonale samfunnet og ikke minst Norge en stor tjeneste. Jeg gratulerer han med prisen.

Han har gjort det internasjonale samfunnet og ikke minst Norge en stor tjeneste.

Bård Vegar Solhjell, SV

Kan bli arrestert

I dag kan det være utrygt for Snowden å komme til Norge og motta prisen som bærer Bjørnstjerne Bjørnsons navn. Det finnes en reell frykt for at han kan bli arrestert, og sendt tilbake til sitt hjemland for å stilles for retten.

Man kan være enig eller uenig i Snowdens handlinger. Men vi kan ikke ha en situasjon der prisvinnere for politiske avsløringer ikke kan risikere å komme til et åpent, demokratisk land som Norge. Det er ikke i Bjørnsons ånd. Det er i strid med norske, demokratiske verdier.

FØLG: Facebook

Hvilket land vil vi være?

Norge må motta Edward Snowden i Bjørnstjerne Bjørnsons ånd. Som nasjon må vi på forhånd avklare at dersom han kommer til Norge for å motta Bjørnson-prisen, vil han være trygg mens han er her og forbli en fri mann. Under besøket – men også trygg på at han får forlate Norge som en fri mann.

Vi kan ikke ha en situasjon der prisvinnere for politiske avsløringer ikke kan risikere å komme til et åpent, demokratisk land som Norge.

Bård Vegar Solhjell, SV

De juridiske sidene ved dette må nå regjeringen og justisministeren svare for, men det er også et politisk spørsmål. Hvilket land vil vi være i verden?

Politisk signal til justisministeren

Jeg vil utfordre samtlige stortingspolitikere, fra samtlige partier, til å ta stilling. Å klargjøre at «ja, jeg mener Edward Snowden er velkommen, og skal være trygg mens han er her og forbli en fri mann». Det ligger beskyttelse i at stortingspolitikere stiller seg bak dette, den beskyttelsen det gir å ha folkevalgte representanter for nordmenn flest i ryggen. Og det vil ligge et klart politisk signal til justisministeren i hans videre håndtering av saken.

Så kjære medrepresentant. Vil du gjøre en bitte, liten handling i Bjørnsons ånd?