Replikk

Vaksiner for verden

CEPIs investeringer i forskning, utvikling og produksjon av vaksiner har gitt tre milliarder vaksinedoser til det internasjonale vaksinesamarbeidet COVAX.

Frederik Kristensen nestleder i CEPI

CEPI har som den eneste offentlige finansieringskilde til forskning og utvikling, knyttet sine investeringer til krav om rettferdig fordeling, skriver Frederik Kristensen.

Foto: CEPI

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

I diskusjonsprogrammet Debatten den 5. oktober fikk førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo Katerini Storeng komme med uimotsagt kritikk av CEPIs arbeid under covid-19 for å utvikle vaksiner og distribuere dem rettferdig. Beklageligvis var ingen fra CEPI invitert til å delta i programmet.

Vi finner det påfallende at det nettopp er CEPI som kritiseres for at COVAX ikke har tilstrekkelige vaksinedoser, når vi er den eneste offentlige aktøren som krever i våre avtaler at vaksinedosene skal gå til COVAX.

CEPIs investeringer i forskning og utvikling, samt produksjon av vaksiner har gitt COVAX tilgang til 3 milliarder vaksinedoser. Våre investeringer har framskyndet utviklingen av et betydelig antall vaksiner. CEPI er den eneste offentlige finansieringskilde til forskning og utvikling, som har knyttet sine investeringer til krav om rettferdig fordeling.

Mange land har brukt enorme summer på forskning og utvikling, som primært har resultert i vaksinering av egen befolkning.

Mange land har brukt enorme summer på forskning og utvikling, som primært har resultert i bilaterale avtaler for vaksinering av egen befolkning.

CEPI var forutseende nok til å bake inn krav om rettferdig tilgang i våre kontrakter om vaksineutvikling, selv før COVAX var etablert. Våre investeringer har tre effekter:

  • Sikre tidlige investeringer lenge før man vet hvilke vaksinekandidater som vil lykkes
  • Sikre større og mer diversifisert vaksineforsyning, noe som er avgjørende når etterspørselen langt overgår tilbudet.
  • Sikre at noe av vaksineforsyningen i verden er reservert for lav- og mellominntektsland, slik at de ikke blir «spist opp» av bilaterale avtaler mellom utviklere og stater. I en verden hvor rike land har kjempet om å sikre bilaterale avtaler med vaksineutviklere, har CEPIs investeringer gjort at COVAX var langt framme i køen for å kjøpe doser med CEPI-støttede vaksiner.

Dette er en banebrytende tilnærming, som gir lik tilgang til vaksiner gjennom investeringer i forskning og utvikling og et signifikant bidrag til å vaksinere verden gjennom COVAX.

Vi kan se resultatene av denne tilnærmingen hos CEPI-støttede vaksineutviklere som AstraZeneca, Novavax og Clover Biopharaceuticals, som samlet har avtaler på plass om å forsyne COVAX med 2,5 milliarder vaksinedoser.

Våre investeringer har framskyndet utviklingen av et betydelig antall vaksiner.

Hvis land som inngikk bilaterale avtaler med vaksineprodusentene, hadde inkludert lignende krav i sine kjøpekontrakter, og reservert en del av de innkjøpte dosene til COVAX, ville vi ha kommet mye lenger i å vaksinere verden enn vi har gjort.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 27.10.2021
5 063
Smittede siste 7 dager
101
Innlagte
900
Døde
4 200 591
Vaksinerte