Kronikk

Utidig manipulering av klokkenes orden

Nok en gang har vi skrudd klokka en time tilbake, med alt det bryderi det medfører. Nå bør vi gjøre som islendingene, og slutte å tukle med tiden to ganger i året.

CHANGEMENT D'HEURE

Skiftet mellom sommertid og vintertid har mange uheldige konsekvenser. Søvnløshet, flere trafikkulykker og sykdom er noen av dem, i tillegg til mye unødig bryderi. Begrunnelsene for å skru tida fram og tilbake er gått ut på dato, mener kronikkforfatteren.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Det er lenge siden Benjamin Franklin i 1784 kom på ideen om å tulle med uret. Logikken hans var for så vidt god nok. Franklin ville spare lampeolje om kvelden. Under 1. og 2. verdenskrig sparte man også energikostnader ved å manipulere klokkene. Det gav en fordel i krig på 1900-tallet.

Utdaterte argumenter

I 2015 er det ikke lenger stort å hente på å opprettholde et konstant vaklende forhold til døgnets timer.

Benjamin Franklin

SOMMERTIDENS FAR: Den amerikanske vitenskapsmannen Benjamin Franklin.

Energibesparingen er i beste fall marginal, mens de skjulte kostnadene er tilstedeværende. Dyrene holder naturligvis ikke på med denne hakkete tilværelsen, og hjort, hare og rev blir år etter år forbløffet av mennesker som fra en dag til en annen er på veien en time tidligere enn før, og med en solid mengde rusk i øyekroken.

Mange ulemper

Trafikkulykker øker ved innføringen av sommertid og det finnes rapporter om hjerteproblemer for enkelte grupper. Dette kommer i tillegg til konsentrasjonsvansker og manglende ro som ifølge amerikanske studier koster samfunnet store summer hvert eneste år.

Som tobarnsfar med førstehånds kjennskap til viktigheten av stabile døgnrutiner for småbarn er det også utrolig irriterende å skulle innføre nye søvnrutiner to ganger i året. Akkurat som det ikke var vanskelig nok å innføre stabil døgnrytme til de små pjokkene i utgangspunktet. Spesielt overgangen tilbake til normaltid er utakknemlig der eldstemann ligger og roper at han vil stå opp klokka 05:20 om natten.

Følg debatten: Ytring på Facebook

Russlands eksempel

Å skille mellom vinter- og sommertid i et land som ligger så langt nord at sommerkveldene uansett danker ut de fleste land i sommerkveldolympiaden virker på meg, rett og slett litt tøvete. At enkelte land lenger sør blir fristet av lengre sommerkvelder er kanskje forståelig, men de burde kanskje vurdere permanent sommertid, slik Russland hadde i en periode.

Som tobarnsfar er det utrolig irriterende å skulle innføre nye søvnrutiner to ganger i året.

Kim-T.H.Lyså

Dersom vi likevel skulle sove bort sumarnatta, slik mange velger å gjør når solen ikke lenger er alene om å styre lyset, så kunne vi også vurdert russernes eksperiment.

PARALYMPIC-SOCHI/ Russia's President Vladimir Putin talks to Prime Minister Dmitry Medvedev before the opening ceremony of the 2014 Paralympic Winter Games in Sochi

SOMMERTID BLE TIL VINTERTID: Daværende president Dimitrij Medvedev innførte permanent sommertid i 2011, nå har president Vladimir Putin innført permanent vintertid.

Foto: RIA Novosti / Reuters

Merk likevel at dette ble upopulært over tid, fordi russerne, spesielt nordpå, ble lei av de lange mørke morgenene om vinteren. Putin har derfor innført permanent vintertid, eller som den danske Landsforeningen mod Sommertid kaller det, permanent normaltid.

Om ikke russerne er kilde til inspirasjon for de fleste nordmenn for tiden, kan vi eventuelt peke på våre historiske utflyttere på Island. Islendingene har klokelig valgt å gi blaffen i at hele Europa synes det er gøy å tukle med tiden, så de holder seg stabile, mens vi fortsetter å forstille oss to ganger i året.

En gammel indianer skal ha sagt, etter å ha blitt forklart konseptet sommer- og vintertid, at det kun er en hvit mann som ville klippe 30 cm av et teppe, sy det fast på den motsatte siden, – og så påstå at teppet har blitt lengre.

Islendingene har klokelig valgt å gi blaffen i at hele Europa synes det er gøy å tukle med tiden.

Kim-T.H.Lyså

Helårstid

Personlig er det ikke så viktig om vi velger permanent normaltid, sommertid, eller om hele Europa bestemte seg for å gjøre livet surt for islendingene gjennom permanent å stille klokken en halv time frem neste sommer, slik at alle, bortsett fra nevnte islendinger, blir litt fornøyde.

Det viktigste er at vi slutter med stadige oppbrudd i den mekaniske og naturlige orden og det unødvendige bryderiet det medfører.

Med et snev av ironi, men likevel – min oppfordring til Europas statsledere er:

Ta tiden tilbake.