Hopp til innhold
Kronikk

Ufrivillig kulturkriger

Hvorfor må jeg som same forsvare at jeg feirer 17. mai og flagger med flagget mitt? Få meg ut av denne meningsløse kulturkrigen.

Samisk og norsk flagg, Stortinget

Enten kan jeg stille i sløyfe og norsk flagg og være god nok for å feire, eller så er jeg en radikal same som «provoserer» med et annet flagg, skriver Runar Balto. Illustrasjonsbildet er tatt på samenes nasjonaldag 6. februar.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Nok en gang dras jeg som same ufrivillig inn i en kulturkrig når det nærmer seg 17. mai. Hvert år er det noen i det offentlige ordskiftet som slår fast at det samiske ikke har en plass på denne dagen, men i år har flaggdebatten nådd et klimaks. Det generaliseres over en lav sko, og jeg føler at jeg tvinges inn i et hjørne der jeg må velge. Enten kan jeg stille i sløyfe og norsk flagg og være god nok for å feire, eller så er jeg en radikal same som «provoserer» med et annet flagg.

Jeg feirer som regel 17. mai med stor glede, og jeg har alltid syntes at dagen er verdt å feire for alle oss som har hjemmeadresse i Norge. Til syvende og sist er 17. mai for meg en flott feiring av grunnloven. Den grunnloven som beskytter mangfoldet i samfunnet vårt, og som blant annet slår fast at den norske staten har et spesielt ansvar for å beskytte samisk kultur, språk og samfunnsliv.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Passer ikke inn

Men hver hvert år uttales det, særlig i nordnorske medier, at det samiske flagget ikke passer inn i feiringen av «det norske». Som om grunnlovsdagen handlet om å feire det norske i motsetning til noe annet.

Enten kan jeg stille i sløyfe og norsk flagg og være god nok for å feire, eller så er jeg en radikal same som «provoserer» med et annet flagg.

Runar Balto

For eksempel uttaler leder i Kystpartiets Ungdom til Altaposten at «samene har sin egen festdag», og at det samiske flagget ikke har noe på 17. mai å gjøre, fordi vi fra «andre nasjonaliteter» burde ha respekt for det norske.

Dette er jo ikke bare en historieløs tolkning av hva grunnlovsdagen er – det er også en fullstendig kunnskapsløs oppfatning av at det samiske ikke er en naturlig del av Norge og det norske. Som om det samiske flagget kan sammenlignes med det amerikanske.

LES OGSÅ: Flagg til besvær

En vanlig saus, desverre

Det er dessverre veldig vanlig at disse debattene sauses sammen til en suppe av motstand mot alt og alle som ikke er norske nok. Det spiller ingen rolle om du er en del av et urfolk i Norge med et flagg som er offisielt anerkjent i landet, eller om du er innvandrer fra et annet land og ønsker å feire med en annen stats flagg. Det finnes ingen nyanser i debatten.

Hva er det som driver disse som insisterer på å gjøre 17. mai til en del av en kulturkrig der det norske skal ekskludere oss andre?

Runar Balto

Jeg blir så trett av at vi gang på gang må forklare hvorfor det er en prinsipiell forskjell på det samiske og det franske flagget i denne sammenhengen.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Klarer ikke vifte med det norske flagget i år

Jeg har vært en ivrig feirer av 17. mai, og har stolt gått rundt i Oslos gater med kofta på og et norsk flagg i handa. Men i år føler jeg meg nærmest skviset ut av dette fellesskapet som følge av at debatten har gått helt av skaftet. Hva er det som driver disse som insisterer på å gjøre 17. mai til en del av en kulturkrig der det norske skal ekskludere oss andre?

LES OGSÅ: «Hvor er du, Wergeland?» av Audun Lysbakken

I år klarer jeg ikke å vifte med det norske flagget. Det har gått for langt, og jeg kan ikke lenger være en nyttig idiot for de som ønsker å ekskludere. Så får de heller se på meg som en samisk provokatør. For jeg har ikke noe valg lenger. De tvinger meg ut i en kulturkrig jeg ikke ønsker å være en del av.