Hopp til innhold
Kronikk

Trening er blitt for komplisert

Til tross for tilgang på treningssentre, turstier og grøntarealer, sitter vi stille. En årsak er at det er blitt for mye fjas knytta til det å bevege seg.

Fitness Drumstick Smashing Cristina Peerenboom

TRENING: Fysisk aktivitet har blitt for teknisk, mener artikkelforfatteren. I denne treningstimen i West Hollywood, som heter «Pound: Rockout. Workout.», bruker deltakerne trommestikker.

Foto: Jae C. Hong / Ap

Etter massive opplysningskampanjer om helsegevinst og økt antall leveår skulle man tro at folk hoppa i skoa, rev til seg jakka og bokstavelig talt la på sprang for å unngå å bli innhentet av kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes og revmatisme. Men slik er det ikke.

Jeg er ei dame på sekstitre år som beveger meg regelmessig og har medlemskap på et treningssenter. Gjennom arbeid med foredrag, kronikker og bloggen min har jeg truffet mange som ønsker å være aktive og vil delta, men som vegrer seg, og jeg skjønner dem veldig godt.

Avstanden mellom de som trener, og de som ikke trener, er blitt for stor, og den øker i takt med utstyrshelvetet og fjaset knytta til det å bevege seg. Å trene er blitt så preget av slit og prestasjoner at det framstår som noe for de spesielt tøffe og vellykkede.

Fysisk aktivitet for teknisk

Fysisk aktivitet og trening er blitt veldig teknisk. Bare språket skaper avstand. Det snakkes om oksygenopptak, cardiotrening, isolasjonsøvelser, eksplosiv styrke og konsentrisk muskelarbeid. Pulsklokker, apper og skrittellere er med på å teknifisere det å bevege seg.

Språket er en stor barriere for dem som ikke kjenner den verdenen. Mange vegrer seg også fordi trening etter hvert handler mye om programmer og strukturer.

Å bevege seg er blitt instrumentelt.

Å bevege seg er blitt instrumentelt. Det er ti minutter sånn og tre repetisjoner slik. Og det er «Få stram mage på ti dager og merk resultatene umiddelbart». De fleste skjønner at slike resultater vil kunne gjelde et fåtall.

Det blir demotiverende for dem som ikke klarer å henge med, og nye nedturer venter. Fysisk aktivitet handler dessuten i dag om altfor mange par ski, sko, sykler i tillegg til en egen treningsgarderobe. Å bevege seg er blitt big business gjennom klær, mote, programmer og utstyr – et utstyrshysteri de færreste kan henge med på.

Finn gleden ved å være i bevegelse

Det finnes utallige argumenter for å trene, og det finnes mye kunnskap om det. Men så langt har ikke jeg lyktes i å finne kunnskap om hvorfor vi ikke trener eller beveger oss.

Den Norske Turistforening (DNT) er i gang med et stort prosjekt der de merker stier i nærmiljøet rundt i landet for å skape et lavterskeltilbud. De gjør en uvurderlig innsats. Likevel blir spørsmålene de samme: Hvem skal jeg gå sammen med? Passer jeg inn? Er dette bare for dem som allerede er spreke?

Svaret er: Begynn enkelt.

Svaret er: Begynn enkelt. Vi bor i et land med mange grøntområder. Rundt oss er det stier, parker, skoger og marka. Det er sommer, ute florerer det med farger, lukter og lyder.

Ta en omvei på vei hjem. Gå en ekstra tur til butikken, velg trapper og bruk mulighetene der du er. Ta på deg de skoa du har, alene eller sammen med en venn. Sett deg realistiske mål og ambisjoner og gjør bevegelse til noe du koser deg med.

Følg debatten: @NRKYtring på Twitter og NRK Debatt på Facebook

Dropp utstyr, apper og fjas

Det er stor velferdsgevinst i at flere blir fysisk aktive. Ifølge Stortingsmelding 18 om friluftsliv utgjør velferdsgevinsten 239 milliarder dersom alle som er inaktive, blir delvis aktive.

I dag vet vi for lite om hvorfor ikke folk er fysisk aktive. Men vi kan starte med å finne ut hva som skal til for egen del. Å huske pinkoden til kjærligheten for å bevege seg dreier seg om å prikke inn sin egen form. Finn din kombinasjon av måter å bevege seg på og se bort fra trender, utstyr, apper og mote.

Gleden kommer ikke via fancy teknikk, nyord eller mote.

For meg har det tatt lang tid å finne fram til hva jeg liker best, korte eller lange turer, høyt eller lavt tempo, vinter eller sommer, ute eller inne, i grupper eller alene. For det finnes nemlig utallige varianter av mosjon. Vi er forskjellige, og ikke alle elsker å slite og svette.

Gleden kommer ikke via fancy teknikk, nyord eller mote. Den kommer innenfra. Så folkens – gi f… i duppeditter og fjas.

Gjør det dere selv liker, sammen med noen eller alene, og gjør det enkelt. Lytt til naturens eget språk og finn gleden. Den samme gleden vi hadde som barn i lek og aktivitet. Til det trenger vi hverken nye sko, skritteller eller apper.

Marit Figenschou er gjest i «Sommer i P2» onsdag 5. juli, hvor du kan høre mer om å finne gleden ved fysisk aktivitet.