Kronikk

Til konfirmanten

Jeg skal ikke juge og si at livet er lett. Livet kan være skikkelig vanskelig til tider. Sånn, da var det sagt, det er greit å vite!

Guri Schanke

Ingen klarer å gjøre bare riktige ting. Stol på meg, jeg har prøvd. Og jeg ble bare veldig, veldig sliten, skriver Guri Schanke til konfirmanten.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Hør også radioprogrammet NRK Ytring

Det kan være vanskelig å vite hva man skal bli, og å etablere seg i voksenlivet. Det er slitsomt å være småbarnsforeldre, krevende å være gift, og det er ikke alltid like lett å bevare troen på seg selv. Men du verden så mye moro og hyggelig det er å være voksen også. Det er bare å glede seg, og gjøre det beste ut av det.

Snakk om det som plager deg! Det vil kanskje overraske deg, men det er alltid noen, kanskje de fleste, som har opplevd det samme som deg. Du er ikke alene. Alt det flaue, skumle og dumme du tenker på, er tanker som er tenkt før. Så få det ut!

Men du verden så mye moro og hyggelig det er å være voksen også.

Og skal jeg si deg noe som er kult? Du behøver ikke være med på alle negative tankespiraler, om igjen og om igjen. Du kan rett og slett bestemme deg for ikke å være med ned i søla. Det er det kule, at det bestemmer du selv. Men det må trenes på.

Ikke bry deg så mye om hva folk synes om deg. Hold fokus på din egen vei og dine egne styrker og valg. Ikke vær redd for å drite deg ut! Ikke sammenlign deg for mye med andre. Du er unik akkurat som den du er, ingen i hele verden er som deg.

Vit at om noen er uvennlige mot deg, så er det ikke nødvendigvis din skyld. Folk kan ha en dårlig dag og la gørra gå ut over deg. Sett grenser, vær tydelig på hva du aksepterer og ikke aksepterer. Stol på magefølelsen din, og øv deg på å si nei.

Alt det flaue, skumle og dumme du tenker på, er tanker som er tenkt før. Så få det ut!

Du må ikke gå inn for å gjøre alle til lags. Det blir en umulig oppgave. Alt behøver ikke være perfekt. Ikke slit deg ut for bagateller.

Det er lett å beundre andre, for hva de sier, hvordan de ser ut og ting de gjør. Det er også lett å legge sammen alt dette man beundrer hos andre, og så prøve å bli alt sammen på en gang selv. Da er man dømt til å tape. Ingen klarer å gjøre bare riktige ting. Stol på meg, jeg har prøvd. Og jeg ble bare veldig, veldig sliten.

Alle mennesker har dårlige sider, ting de ikke får til, og alle har kjipe dager, believe me!

Du kan rett og slett bestemme deg for ikke å være med ned i søla. Det er det kule, at du bestemmer selv.

Husk å ha det gøy, finn ut hva og hvem som begeistrer deg, og gir deg energi.

Vær ute i naturen og få dagslys. Ta vare på foreldrene dine, som oftest har de gjort så godt de kan.

Tilgi så mange som mulig. Og husk å få nok søvn.

Energidrikker er ikke det du trenger. Det du trenger er frukt! Frukt har aldri vært feil. Så lang innpå ren, sunn næringsrik energi.

Og når det gjelder livet for øvrig - go for it!

Følg NRK Debatt på Facebook