Hopp til innhold
Kronikk

Taust fra Siv Jensen

Flere sentrale Frpere har kommet med ytterliggående utspill om utenrikspolitikk generelt og Midtøsten spesielt. Hva mener Siv Jensen?

Per Sandberg og Siv Jensen

Per Sandberg og andre i Frp har i det siste ment mye om norsk utenrikspolitikk. Leder av Stortingets utenrikskomité etterlyser mer klarhet fra Sandbergs partileder Siv Jensen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Nestleder i utenrikskomiteen fra Frp Kristian Nordheim sier: «Ja, jeg støtter Israels rett til å forsvare seg mot angrep og derfor støtter jeg også Israels forsvarskrig mot terroristorganisasjonen Hamas.» Når jeg foreslår merking av varer produsert på okkupert land slik flere EU-land har vedtatt, spør han om jeg har tenkt å merke dem med Davidstjernen.

Når fungerende statsminister Siv Jensen blir spurt om hun stiller seg bak disse utsagnene, vil hun ikke svare.

Anniken Huitfeldt

Frps nestleder Per Sandberg avviser kategorisk å følge EU-landenes anbefaling om ikke å kjøpe varer som er produsert på okkupert land. Dette moderate forslaget, som har støtte fra blant annet Mellomkirkelig Råd og Kirkens Verdensråd, mener Frps medlem av utenrikskomiteen Christian Tybring-Gjedde strider mot selve regjeringsplattformen.

Neste utspill fra Sandberg handlet om at han er skeptisk til utenriksministerens forslag om å følge EUs restriktive tiltak overfor Russland. Jeg antar at Jensen støtter utenriksministeren, men Jensen har altså ikke har sikret Brende støtte fra Frps folk på Stortinget.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Våre soldater i Afghanistan

I tillegg mener Per Sandberg at Jonas Gahr Støre og Børge Brende er høye på seg selv, og han sår tvil om våre soldaters innsats i Afghanistan. Til NRK sier han: «Det som er farlig med at Norge oppfører seg sånn internasjonalt er at vi velger part, uten å se konsekvensene av det. Ta for eksempel vårt bidrag og engasjement i Afghanistan».

LES OGSÅ: Sandbergs kronikk om selvhøytidelige utenriksministre

Når fungerende statsminister Siv Jensen blir spurt om hun stiller seg bak disse utsagnene, vil hun ikke svare. Til gjengjeld kommer hun med en rekke andre svar som blant annet:

Verken Støre eller Halvorsen gikk og gjemte seg og unngikk å svare på spørsmålet slik Siv Jensen gjør nå.

Anniken Huitfeldt

– Det var like stor uenighet i den rødgrønne regjeringen da SV-Kristin gikk inn for forbrukerboikott av Israel.

– Det kler ikke Jonas Gahr Støre å kritisere henne.

– Hun er skuffet over meg, og sier det er lite statsmannsaktig av meg å kritisere henne i et utenrikspolitisk spørsmål.

Hva som kler Støre

La oss ta sammenlikningen med SV først. Ja, det var uenighet mellom SV og Ap i synet på forbrukerboikott av israelske varer. Ap er for handel med Israel innenfor anerkjente grenser, men vil fraråde kjøp av varer produsert på okkupert land.

Da Kristin Halvorsen gikk inn for forbrukerboikott, tok Støre klart avstand fra hennes syn og begge klargjorde hva regjeringen mente. Ingen av dem gikk og gjemte seg og unngikk å svare på spørsmålet slik Siv Jensen gjør nå.

Når Jensen sier at det ikke kler Jonas Gahr Støre å kritisere henne, er det neppe for å gi velmenende råd til Støre om den utenrikspolitiske debattform. Dette gjør hun selvsagt for å slippe å svare på spørsmålet hans, fordi hun opplever det som ubehagelig.

Ikke-kritikk-prinsipp?

Det er lite statsmannsaktig av meg å kritisere henne fordi jeg leder Stortingets utenrikskomité, svarer Jensen meg. Da Ine Eriksen Søreide ledet utenrikskomiteen kritiserte hun tidligere utenriksministre fra Ap for håndtering av blant annet Sri Lanka, Etiopia, Ukraina og Kina. I denne omgang har jeg ikke kritisert utenriksministeren særlig hardt. Jeg har derimot kritisert Siv Jensen.

Jensen kvier seg for debatt både internt i eget parti og i offentligheten.

Anniken Huitfeldt

Hvis Jensen mener utenrikskomiteens leder ikke er statsmannsaktig når kritikken går ut over henne, innfører hun et nytt prinsipp i det utenrikspolitiske ordskiftet som det ikke er mulig å slutte seg til.

Det er leit at Siv Jensen er skuffet over meg og synes utspillene mine er triste, men slik er nå en gang den politiske debatten. Inntil nå har jeg trodd at Jensen likte å delta i den. De siste dagene har jeg imidlertid blitt i tvil.

Jensen kvier seg for debatt både internt i eget parti og i offentligheten.