Kronikk

Takk, Edward Snowden

Vi har utrolig mye å takke mannen bak NSA-lekkasjene for. Han har ofret alt fordi han ikke klarte å leve med hva som skjer i verden – også i Norden.

USA-SECURITY/IDENTITY U.S. National Security Agency whistleblower Edward Snowden is seen in this still image taken from a video during an interview with the Guardian in his hotel room in Hong Kong

NSA-varsler Edward Snowden sees her i et stillbilde fra The Guardian midt i et intervju utført på hans hotell i Hong Kong.

Foto: HANDOUT / Reuters

Edward Snowden har avslørt en av de største overvåkingsskandalene i moderne historie. Han har vist oss at den amerikanske staten konstant overvåker stort sett alle kommunikasjonsplattformer vanlige mennesker bruker hver dag.

Det avhenger ikke av nasjonalitet, hvor i verden de er, eller om de har gjort noe ulovlig. USA har nå registrert informasjon om over en milliard personer og har full tilgang til Facebook, Google, Apple og alle de store bedriftene som lagrer personlig informasjon om meg, deg, alle.

Internettaktivister har lenge mistenkt at overvåkingen finnes. Vi har vært klar over deler av den. Men nå har en person fra innsiden lekket offisielle dokumenter som viser akkurat hvordan systemene fungerer. Han framstår til og med som en intelligent, veltalende og hyggelig fyr.

USA har nå registrert informasjon om over en milliard personer og har full tilgang til alle de store bedriftene som lagrer personlig informasjon om meg, deg, alle.

Peter Sunde, Pirate Bay-gründer

Den røde pillen eller den blå pillen?

I et bemerkelsesverdig intervju hos The Guardian får vi lytte til Snowdens egen historie om hvorfor han bestemte seg for å komme med lekkasjene. Det får meg til å tenke på den klassiske scenen i filmen The Matrix, der hovedpersonen Neo får velge mellom en rød eller en blå pille. Den ene lar deg bli igjen i livsløgnen, i The Matrix, den andre gir deg muligheten til å se hvordan verden utenfor egentlig ser ut. Og det er ikke noe vakkert syn.

Med denne nye kunnskapen om hva som egentlig foregår kan vi prøve å løse problemene. Vi har utrolig mye å takke varslere som Edward Snowden, og ikke minst Bradley Manning, for. Disse menneskene ofrer sine liv fordi de ikke kan leve med hva som skjer i verden.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Varslerne ofrer sine liv fordi de ikke kan leve med hva som skjer i verden.

Peter Sunde, Pirate Bay-gründer

Masseovervåkning her hjemme

Oftere og oftere vil varslerne fortelle oss om det som skjer i Vesten, spesielt i USA. Og det er like ille i Europa som i USA. EU har, tross protester, innført Datalagringsdirektivet, som også har blitt vedtatt i Norge og kommer til å bli implementert i den nære framtid.

Datalagringsdirektivet tvinger kommunikasjonsleverandører til å lagre sine kunders kontakter, hvem de ringer, hvor de var da de ringte, deres kommunikasjonsmønstre og annet.

I nabolandet Sverige har man vedtatt en lov («FRA-lagen») som overvåker all kommunikasjon som krysser grensene. Nordiske statsborgere blir overvåket og registrert uten å ha kontroll eller å få vite hva som blir registrert. Når det svenske folket kritiserte loven, kom regjeringen med løfter om å begrense hva den kunne brukes til. Nesten ingen av løftene ble holdt.

Å ha all informasjon om alle mennesker lagret er en invitasjon til misbruk.

Peter Sunde, Pirate Bay-gründer

Udemokratiske lover

Edward Snowden sier det så fint i intervjuet med The Guardian: En dag kommer det en ny regjering, som ser nye trusler. De kommer til å be om mer makt for å møte truslene. Og de kommer til å bruke alle midler de har tilgjengelig for å få det til. Å ha all informasjon om hva alle mennesker gjør lagret er en invitasjon til misbruk.

Det er ingen tvil om at verden forandrer seg. Etter angrepene 11. september innførte USA en direkte udemokratisk lov for å beskytte demokratiet mot trusler. Det er med det som grunnlag at USA synes det er i orden å lagre informasjon om alt og alle, uansett om de har gjort noe galt eller ikke.

President Obama fikk som vi alle vet Nobels fredspris. Det skulle kanskje vært en idé å ta den tilbake og gi den til de varslere som avslører hva Obama driver med.

Peter Sunde, Pirate Bay-gründer

Landet som så mange over hele verden ser på som the land of the free blir alt mindre fritt. President Obama fikk som vi alle vet Nobels fredspris. Det hadde kanskje vært en idé å ta den tilbake og gi den til de varslerne som avslører hva Obama driver med.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter.

Gamle feil om igjen

Norden forandrer seg også. Overvåkningssystemene som finnes her er like kraftige og invaderende som de amerikanske. Politisk har de fleste land i Norden forflyttet seg fra demokratisk sosialisme til noe mer kapitalistisk og borgerlig. Norge har Fremskrittspartiet, Sverige har Sverigedemokraterna, Finland har Sannfinnene, Danmark har Dansk folkeparti. Partier som hvis de fikk for mye makt kunne finne på å bruke alle statens registre og overvåkningsmekanismer til noe annet enn de var ment til.

Norden forandrer seg også. Overvåkningssystemene som finnes her er like kraftige og invaderende som de amerikanske.

Peter Sunde, Pirate Bay-gründer

Min historielærer på Rothaugen Skole i Bergen sa noe veldig enkelt og klokt: «Å se inn i fremtiden er veldig lett: Det er bare å se hvilke feil mennesker har gjort før, og regne med at vi kommer til å gjøre dem igjen.» Øst-Tysklands Stasi burde kunne fortelle oss alt vi trenger å vite om hva som skjer når mennesker og samfunn blir overvåket.