Hopp til innhold
Kronikk

Ta russetiden tilbake!

Vi har fått nok av ukulturen i russemiljøet, og etterlyser en moralsk oppvåkning hos russen selv. Revolusjonen må komme innenfra.

Nei er nei

'Nei er nei,' står det på merkene som Amnesty deler ut til russen. Det er én av fem oppfordringer to russ kommer med i denne kronikken. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Martha Våge / NRK

Presset starter allerede i første klasse. Skal du være med på van eller buss? Har du nok penger? Kan du russesangene? Er du meldt inn i russ.no, slik at du får “rabatter” mot at du mottar aggressiv reklame både på melding og e-post de to neste årene?

Etter å ha gått på skole i 13 år, er det klart at man skal feire. Problemet er at det har gått for langt. Mye av den rådende praksisen i russemiljøet er uakseptabel, og hvert år synes pengesummene å bli større og russesangene mer obskøne og seksualiserende. Forståelsen for viktigheten av frivillig samtykke til sex er fortsatt nesten ikke-eksisterende. Selv politiet, de som skal ta seg av voldtektsofre, virker å ha manglende forståelse for skyldspørsmålet og hvordan man best forebygger voldtekter.

Det vi etterlyser, er en moralsk oppvåkning hos russen selv.

Hjelper ikke med full boikott

Selv føler vi at vi ikke kan delta fullstendig i feiringen fordi vi ikke står inne for alle verdiene den fremmer. Vi vil være med, men på våre egne premisser. Det vi etterlyser, er en moralsk oppvåkning hos russen selv. Vi ser allerede konturene av det i vårt eget miljø, hvor stadig flere setter spørsmålstegn ved russefirmaenes monopol. Som et resultat av dette har flere av klassekameratene våre kun kjøpt dress og kort, andre velger å ikke delta på de kommersielle russearrangementene, mens noen boikotter alle sider ved feiringen og frastår fra å være en del av miljøet i det hele tatt.

LES OGSÅ: Russejenter med peparspray og valdtektsalarm

Det er også på tide at et bredere spekter av russen blir hørt i debatten. Russens atferd provoserer, og hver eneste vår retter voksne mennesker, som står utenfor, den moralske pekefingeren mot oss. Kritikken er i stor grad berettiget, men problemet er at den ikke kommer med noen løsninger. Selv om feiringen har sklidd ut, hjelper det ikke å møte den med full boikott. Reformen vi trenger må komme fra russen selv, og nettopp derfor håper vi så mange som mulig blir med på dugnaden mot russetyranniet.

Fem oppfordringer

Kjære medruss, brett opp ermene, her er våre fem oppfordringer:

1. Åpne øynene og se strukturene som holder russemaskineriet i gang. De store aktørene fremmer samfunnsstrukturer som dikterer og opprettholder blant annet skjønnhetsidealer, kjønnsroller, klasseskiller, hvithetsnormer og heteronormalisering. Dette ekskluderer blant annet økonomisk vanskeligstilte, de som har en funksjonsnedsetting og de som ikke har en heterofil legning. Strukturene blir ekstra tydelige i russetiden, og kan og må angripes for at vi skal få en mer inkluderende feiring.

Det blir for dumt å vente på at et russemonopol skal bestemme hvordan vi skal ha det gøy og hvor mye penger det skal koste.

2. Vi må bli våre egne overordnede. Sy bokstaver selv og lage egne arrangementer. Det blir for dumt å vente på at et russemonopol skal bestemme hvordan vi skal ha det gøy og hvor mye penger det skal koste. Gjennom russ.no kan man kun velge mellom to forskjellige leverandører, Russeservice og Russedress. Om disse er uavhengige av hverandre eller rett og slett er to forskjellige innpakninger av det samme, skriver ingen noe om. En del av feiringen handler jo om at vi snart skal ut i verden og ta ansvar for oss selv. Hvor ironisk er det ikke da at vi oppfører oss som nikkedukkene til russ.no?

LES: «Bakrusen»: De svidde av over en million kroner på russefeiringa

FØLG: Twitter

Menn setter tonen for russefeiringen

3. Ta et oppgjør med russesangene. Boikott boikott boikott! Lenge var det menn som dominerte blant artianerne – og menn setter fortsatt an tonen for russefeiringen. Det er naivt å tro at tekster som «Kom bli med ned på kne lille luremus» (Sjeiken 2015) og «Vi driter i om du er tretten, vi skal sette’n» (He-man 2015) ikke er medskyldige i voldtektene som utføres både i og utenfor russetiden. Det er vanskelig å finne et sterkt nok adjektiv til å beskrive «Det er ikke voldtekt, bare legg deg ned på ryggen og hold kjeft» (Fratelli 2016), og det er noe grunnleggende galt med et samfunn som har lagt til rette for og ikke slår hardere ned på en tekstlinje som så hensynsløst sender all moral og menneskeverd i graven.

LES OGSÅ: – Russelåter er dagens punk

Selv om Hydra 2016 vil se deg naken, er det ikke din plikt som russ å gå med på seksualiseringen. Det er mange sider ved tidligere tiders russefeiring vi gjerne kunne beholdt, men av en eller annen grunn er det 1900-tallets kjønnsroller og den tilhørende objektiviseringen vi har tatt med oss videre …? La trenden stoppe her.

Selv om Hydra 2016 vil se deg naken, er det ikke din plikt som russ å gå med på seksualiseringen.

4. Et ja er et ja. Et nei er et nei. Alt annet enn et ja er et nei.

5. Vi må organisere oss. Løfte neven, stemmen og pennen sammen. Dersom du er enig i noe som helst av det du har lest av innlegget vårt til nå, må du si ifra så folk hører det. Det kan ikke fortsette slik som det er nå. Det er greit å ikke ville ta del i ukulturen, og det må signaliseres både til årets russ og til framtidige generasjoner.

Man kan ikke gjennomføre en revolusjon alene. Følg våre fem punkter, og bli med oss i kampen for å ta russetiden tilbake!

Les mer om kampanjen på Facebook-siden deres.