NRK Meny
Normal

Ta dokkar sammen, ållehåvver

Østlandet: unødvendig, motbydelig, eller ren, konsentrert ondskap? Kjør debatt!

For oss eksilbergensere er ingenting bedre enn oppmerksomhet om hvor vondt vi har det. Dagens Næringslivs store magasinsak på lørdag var derfor en fest. Her ble det analysert og postulert og synset og ment om hvorfor det ikke har vært en statsminister fra Norges eneste by siden den litt tafatte Mowinckel en gang i tidenes morgen. Sakens høydepunkter var lange, raljerende, frådeflekkete utdrag fra Frode Gryttens epost til DN om Bergens stadig pågående forfall.

Reportasjen fikk vekket vestlandsfanden i Sjur Holsen, politisk redaktør i Bergens Tidende, som i dag publiserte en rasende festlig kommentarartikkel, «En statsminister fra Bergen», om hvorfor bergenserne ikke forstår Jens Stoltenberg (og vice versa), og hvorfor en eventuell bergensk statsminister ikke kommer til å forandre på at makten samler seg innenfor Ring 2 i Oslo.

Om ikke annet, bør den leses for språket. Holsen gjør sitt aller beste for å kanalisere språket (men ikke kommunismen!) til Bergens store sønn, den kjeftsterke breiflabben Georg Johannesen. Teksten er så god at man er fristet til å sitere den i sin helhet, men her er et utdrag:

Bergen har tapt den norske nasjonsbyggingen to ganger. Først da forfattere og billedkunstnere og andre syfilitikere skulle bygge opp Norges særpreg i kamp mot svensker og dansker og alskens styggedom, og kom på den vanvittige idé å søke seg opp i de østlandske dalførene på jakt etter den norske urbonden.

Den utadvendte, sprell levende kysten hadde ingen plass i denne rosemalte, halvt lobotomerte idyllen, og aller minst den skjønne horen Bergen, som hadde ligget med ryggen til nasjonen i århundrer, i utuktig omgang med utlandet.

Etter krigen, da Arbeiderpartiet og NRK tok over nasjonsbyggingen, og prøvde å presse hele Norge inn i en brun Martin Kolberg-dress, ble ikke Bergen en gang invitert inn i prøverommet. Hvem hadde vel behov for en gammel, skrullete handelsby, etter hvert en filialby, når aksjonærene og direksjonene flyttet over fjellet, og ble erstattet av vesener og etater og direktorater og høgskoler med g?