Hopp til innhold
Replikk

Sure kvinnfolk, feminisme og sånn

Det er ikke så ille at noen menn oppfatter feminister som sure kjerringer. Mer alvorlig er det når det kommer fra kvinnene selv.

Caroline Berg Eriksen

Den største trusselen mot likestilling er faktisk enkelte feminister og kvinner i seg selv, hevdet bloggeren Caroline Berg Eriksen i en kronikk på kvinnedagen 8. mars. Hun bør heller heie fram de kvinnene som forsøker å endre politikken og holdningene, skriver kronikkforfatterne.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

«Er det lenger behov for likestillingskamp, feminisme, kvinnegrupper og kvinnedager?»

Dette spør du om, Caroline Berg Eriksen, i din kronikk 8 mars. Vi synes det er leit at du ikke tør stå åpent fram som feminist fordi du er redd for å bli identifisert med «sure kjerringer som hater verden».

Velprøvde hersketeknikker

Det er lett å se at du har falt for den klassiske undergravingen feminister alltid er blitt utsatt for. Det funker som faen, og du er et vandrende bevis på dette. Dessverre er bevissthetsnivået rundt dette temaet så lavt at mange faktisk tror du kommer med noe nytt. Men om man gjør et ørlite tankesprang, ser man at du er bærer av en kultur som de første kvinnesaksforkjemperne også møtte, og vi regner med at du ikke degraderer Emmeline Pankhurst til ei sur kjerring med manglende agenda?

Du har falt for den klassiske undergravingen feminister alltid er blitt utsatt for.

Hun ble møtt med nøyaktig de samme hersketeknikkene. Er det noe du bør være flau over så er det at du rakker ned på dem som forsøker å gjøre en forandring ved å kaste deg på denne primitive retorikken.

Ja, vi er forbanna og sure, ikke på verden, men på urimelige forskjeller basert på kjønn, og vi blir irritert når historieløse feminister kamuflerer seg som en frisk, liberal bris i likestillingsdebatten.

Men, Caroline Berg Eriksen, egentlig er vi enige! Ikke fordi vi er enige med deg i at det ikke er viktig at kvinner skal kunne føle seg fullverdige uavhengig av utseende, at det ikke er kult med likelønn, eller at det hadde vært flott hvis voldtekt ble sett på og behandlet som en forbrytelse i praksis!

Men sammenlignet med de utfordringer kvinner ute i verden står ovenfor blir dette for luksusproblemer å regne. I motsetning til deg, mener vi at det er et skrikende behov for «feminisme og sånn».

Sammenlignet med de utfordringer kvinner ute i verden står ovenfor blir dette for luksusproblemer å regne.

Om ikke annet, så i solidaritet med kvinner som sliter med alt annet enn bagateller i livet.

Vi ser det hver dag

Er du i tvil om du bør være sur eller søt eller begge deler, kan du ta en kikk på nyhetsbildet. Der vil du få informasjon om hvordan kvinner systematisk utsettes for seksuelle overgrep som ledd I taktisk krigføring. Du vil også få vite at det rundt om i verden selges og kjøpes kvinner i enorm skala. Noen av dem lever i Norge og underholder helt vanlige menn på daglig basis.

Du vil også raskt skjønne at vold og overgrep mot kvinner nærmest er sosialt akseptert og at det er sjelden grovheten i dette gjenspeiles i straffeutmåling. Du kan og lese litteratur og drøssevis av dokumentasjon på at kvinner verden over utsettes for systematisk undertrykkelse økonomisk, juridisk og sosialt.

Ja, vi er forbanna og sure, ikke på verden, men på urimelige forskjeller basert på kjønn, og vi blir irritert når historieløse feminister kamuflerer seg som en frisk, liberal bris.

Dersom du vier litt tid til denne tematikken og etter det føler samme harmoniske ro samt trang til å spytte på andre kvinner som sier ting litt høyere og tydeligere enn du selv ville gjort, ja, da er vi overbevist om at vi ikke har mer å snakke om.

Men vi håper du heller med stolthet bruker den stemmen du har (som selv med ditt beskjedne vesen, runger temmelig høyt i samfunnskoret) til å fronte solidaritet med kvinner verden over som ned i de mest personlige aspekter av livet blir definert av patriarkalske normer og verdier.