NRK Meny
Kommentar

Større smell vil komme

Eksplosjonen på himmelen over Russland fredag morgen er en kraftig advarsel om hva som kan og vil skje, skriver Hallvard Sandberg.

400 mennesker skal ha blitt skadd da et meteorregn rammet sentrale deler av Russland fredag morgen.

Meteoritt ned over Russland

Det er mange millioner asteroider ute i verdensrommet som på et eller annet tidspunkt vil treffe jorden. De aller fleste er veldig små, og vil ikke føre til noe annet enn fyrverkeri på himmelen. Noen millioner av dem er på størrelse med den som nå har truffet jorden.

LES SAKEN: Meteorittnedslag i Russland

Dette er en type asteroider som ikke når bakken med det vi kan kalle kosmisk hastighet. De er så små at de ikke har nok bevegelsesenergi til å takle luftmotstanden. De blir bremset ned og varmet opp av møtet med luftlaget. Resultatet er at de eksploderer og restene faller ned som relativt ufarlige stein- og metallklumper.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Aldri tidligere er så mange blitt skadet

De er likevel farlige, noe vi nå har sett. Aldri i nedskrevet historie har så mange mennesker blitt skadet av et astronomisk fenomen.

Treff av slike objekter er ikke sjeldne i astronomisk forstand, og det vil skje.

Hallvard Sandberg

De er farlige på grunn av eksplosjonen i atmosfæren. Fra eksplosjonen kommer det sjokkbølger som kan skade mennesker og bygninger. Det er også farlige fordi de største av dem ligner på atombomber som går av i atmosfæren. Det kan føre til misforståelser og krig uten at noe annet enn verdensrommet har vist seg fra en aggressiv side.

På et tidspunkt da det var meget spent mellom de to atommaktene India og Pakistan eksploderte en meteor et annet sted på jorden med en kraft som en atomladning. Hadde den kommet inn i atmosfæren over Kashmir, ville historien kanskje sett annerledes ut i dag.

Kan utslette Østlandet

Det er likevel ikke disse objektene som er de farligste. Det finnes større objekter der ute, asteroider som kan føre til katastrofe på jorden dersom de treffer oss. Det er omtrent 5000 av dem, har forskerne regnet ut. Dette er objekter som er større 100 meter, og bare en tredel av dem er funnet til nå. Dette er små asteroider som vil treffe overflaten av jorden med mesteparten av sin kosmiske hastighet i behold. Vi snakker om mange kilometer i sekundet.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Et treff fra en hundre meter stor asteroide vil utslette en region i et land, for eksempel det sentrale Østlandet.

Hallvard Sandberg

Et treff fra en hundre meter stor asteroide vil utslette en region i et land, for eksempel det sentrale Østlandet. Slike objekter blir funnet hele tiden, noen bare uker eller dager før de kommer relativt nær jorden. Heldigvis har ingen som er på kollisjonskurs blitt oppdaget til nå.

Treff av slike objekter er ikke sjeldne i astronomisk forstand, og det vil skje. Senest i 1908 kom et objekt som bare var litt mindre inn i atmosfæren over Sibir. Eksplosjonen var så kraftig at over ti tusen kvadratkilometer med skog ble blåst over ende.

Kan reddes hvis vi satser

Det er bare noen små miljøer som aktivt jakter på slike kosmiske fiender. De blir på mange måter sultefôret. Dersom det satses på dette området, vil det være mulig å finne alle objekter som kan føre til tap av liv på jorden.

Dersom våre forskere og ingeniører får et varsel i forkant, så kan befolkningen ta sine forholdsregler, eller noe kan gjøres med selve faren. Det finnes mange gjennomførbare planer både om hvordan overvåkingen kan skje, og hvordan en truende asteroide kan avskjæres.