Hopp til innhold
Kommentar

Støre sliter med sperregrensen

Jonas Gahr Støre er avhengig av så mye annet enn Arbeiderpartiets oppslutning. Derfor har Erna Solberg kunnet smile mest så langt i år.

joans1

Jonas Gahr Støre trenger et lag for å få flertall og bli statsminister i 2017.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Partileder Støre kan være nokså fornøyd. Statsministerkandidaten bør innse et brutalt alvor: Sperregrensen kan ødelegge alt for et parti med maktambisjoner og 32,5 prosents oppslutning.

Norstats partibarometer for NRK i april, gjenspeiler det samme som snittet av åtte målinger presenter i mars:

Selv om KrF bytter side, trenger det ikke bli flertall for å fjerne Erna Solberg som statsminister. MDG og SV under sperregrensen kan sikre flertall i stortingssalen for Høyre, Frp og Venstre (og KrF hvis de ikke bytter side). Da blir ikke Jonas Gahr Støre statsminister i 2017.

Laster innhold, vennligst vent..

Støre trenger flertall

For å bli det, trenger han et flertall. En konstellasjon. Et lag. På Norstat-målingene i både mars og april har selv ikke Rødt, SV, Ap, Sp, Krf og MDG flertall. Det hadde de ikke på snittet av mars-målingene heller.

REGJERINGSERKLÆRING SORIA MORIA

Dengang da: Jens Stoltenberg (midten) vant valget i 2005 med Åslaug Haga (Sp, til venstre) og Kristin Halvorsen (SV, til høyre).

Foto: Sigurds�n, Bj�rn, Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

I 2005 vant Jens Stoltenberg valget med et trepartisamarbeid som i strålende juli-sol viste pressen 150 saker de var enige om. Side om side på Soria Moria.

I 2009 vant Jens Stoltenberg igjen. Eller var det Erna Solberg som tapte?

Noen september-dager etter at hun stilte seg med begge armene på ryggen stående oppe på et bord i Stortingets Eidsvollsgalleri flankert av de daværende partilederne Dagfinn Høybråten (KrF) og Lars Sponheim (Venstre). VG-bildet ble mer episk enn planlagt da Frps Carl I. Hagen tilfeldigvis gikk forbi og bivånet det hele. Signalet til Frp om inkludering, eller manglende sådan, ble tydelig lenge før bildet stod på trykk i avisen.

Solberg hadde ikke et lag og fikk heller ikke et flertall. Frp hadde tydelig garantert at partiet ikke ville støtte en regjering de selv ikke var en del av, og Sponheim slo om mulig like klart fast at Venstre ikke skulle i regjering med Frp.

I 2013 fikk Høyre-lederen samlet de fire daværende opposisjonspartiene rundt et løfte om at ikke-sosialistisk flertall skulle garantere en ikke-sosialistisk regjering. Resten er historie, som det heter.

De to småpartiene som sliter mest, er de to Ap er avhengige av.

Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK

For at Jonas Gahr Støre som statsminister i det hele tatt skal bli virkelig, vil det erfaringsmessig være en stor fordel for velgerne at man kan se konturene av et realistisk regjeringsalternativ.

Det er tydeligst på borgerlig side akkurat nå og på de siste målingene. Slik har det ikke vært hele denne stortingsperiode. For eksempel har Ap, Sp og KrF alene hatt flertall. SV og sannsynligvis også MDG vil kunne støtte å fjerne dagens regjering neste periode. Og det viser Støres store utfordring: Han sliter med sperregrensen.

Sperregrensen avgjør

Særlig tre partier sliter mot sperregrensen: SV, MDG og Venstre. (KrF har også hatt enkeltmålinger under fire prosent.) Hvilke av de to røde og ett blå partiene som havner over eller under sperregrensen vil trolig avgjøre regjeringsspørsmålet neste høst.

Havner SV og/eller MDG over, mens Venstre havner under, er bildet skissert over helt snudd. Havner alle tre over, blir det en mer «normal» oppslutningskamp hvor hvert prosentpoeng og promille vil avgjøre. Sperregrensen og utgjevningsmandatene gjør at mandat-tallet vel så relevant når man ser på utviklingen.

firerbanden

Erna Solberg (ytterst til høyre) mener dagens regjering ligger godt an til gjenvalg om litt over 500 dager. Her med Siv Jensen (Frp), Hans Olav Syversen (KrF) og Ola Elvestuen (V).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Snittet av mars-målingene på nettstedet Poll of Polls viste for første gang i 2016 at både SV og MDG var under sperregrensen. Som også Norstat-målingen bidrar til; SV kan få sin andre måned på rad med månedssnitt under fire prosent. For MDG kan det bli den tredje på rad. Venstre har ikke hatt månedssnitt under sperregrensen denne stortingsperioden, men opplever det på flere enkeltmålinger. Partiet sliter med lav lojalitet og høy andel usikre velgere, men får årsbeste med 4,6 prosent oppslutning på Norstat-målingene.

Sagt mer brutalt: De to småpartiene som sliter mest, er de to Ap er avhengige av.

Slik har det vært så langt i år. Snittet så langt i april kan bære bud om et taktskifte Ap vil kunne hilse velkomment, men denne målingen bidrar altså til at april-snittet kan ligge nærmere mars-virkeligheten enn det ellers ville gjort.

Solberg og gjenvalg

– Det er egentlig lenge siden en regjering og et regjeringsparti kunne vise til så gode muligheter for gjenvalg. Den ubeskjedne, men likevel nøkterne analysen Erna Solberg serverte pressen før helgens Høyre-landsmøte styrkes av denne målingen.

Hvilke parti som havner over eller under sperregrensen vil trolig avgjøre regjeringsspørsmålet neste høst.

Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK

Selv om flyktningsaken ikke har kommet høyt på agendaen, har Panama-dokumentene tatt et rom i nyhetsbildet som opposisjonen sikkert skulle brukt til både arbeidsledighet og miljøpolitikk. Kort sagt: Rommet for å komme på med saker som er i samarbeidspartienes disfavør, har ikke vært optimalt for oppoisjonen den siste måneden.

Da Norstat spurte velgerne i April 2012, altså året før forrige stortingsvalg, fikk de tre daværende regjeringspartiene samlet 40,2 prosent. De fire flertallspartiene får en samlet oppslutning denne måneden på 51,8 prosent. Månedssnittene viser det samme: Solberg ligger godt an. Enn så lenge.

Mye er sagt og skrevet om de borgerlige partienes uenigheter. Avstanden mellom sentrumspartiene og Frp er tidvis svært stor. Stemningen står ikke alltid i taket. Også på ikke-sosialistisk side vil det skje en egen dynamikk og posisjonering frem mot valget. Hvor troverdig vil Solbergs fireparti-lag være hvis KrF ikke lenger er en garantist? For eksempel. Dagens fire flertallspartier skal gjennom en budsjettforhandling til høsten. Handlingsrommet for valgbudsjettet er svært stramt. Tidligere års budsjettforhandlinger har vært krevende for de fire. I år er det færre kroner og større behov for valgårs-gjennomslag.

Det er fortsatt over 500 dager igjen til valget. Støre trenger tiden til å skaffe seg venner. Solberg må bruke tiden til å unngå uvennskap.

For det er én ting Ap ikke kan si høyt. Én ting som selvsagt ikke holder som valgkampplan, men likevel kan bli en realitet for Støre:

Egen suksess er vel og bra, men andres ulykke er heller ikke å forakte.