NRK Meny
Normal

Støre klargjøres som partileder

Stoltenberg vil bruke den mest populære politikeren til den vanskeligste jobben. Det kan bli maktskifte i partitoppen før valget, skriver Magnus Takvam, politisk kommentator i NRK.

Hadia Tajik

'Hensikten med denne typen statsrådsbytter er å vitalisere regjeringen, og skape et nytt momentum i forkant av valget,' skriver politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Kommentarvignett ytring RIKTIG

Den største nyheten i Arbeiderpartiets regjeringskabal er Støres rollebytte. Hans inntreden på den innenrikspolitiske arena er et varsel om at Jens Stoltenberg har planlagt et lederskifte i partiet. Tidspunktet er enten på Arbeiderpartiets landsmøte neste år, eller i 2015.

Oslo Arbeiderparti har fått beskjeden. Jens Stoltenberg sier ja til nominasjon neste år. Dermed har han ryddet den smule usikkerhet som har vært på det punktet, av veien. Dette utelukker likevel ikke et maktskifte i partitoppen før stortingsvalget, men foreløpig må vi smøre oss med tålmodighet, og vente på nærmere avklaring. Det kan jo hende at noen andre også vil ha et ord med i laget. Som Trond Giske.

Vitalisering

Hensikten med denne typen statsrådsbytter er å vitalisere regjeringen, og skape et nytt momentum i forkant av valget. Behovet for nytt mannskap i helsedepartementet har vært kritisk. Ikke fordi Anne-Grete Strøm-Erichsen har gjort en dårlig jobb. Men fordi hun har kommet i en forsvarsposisjon som gjør det umulig å kommunisere det som faktisk er oppnådd på dette feltet. Det faktum at hun flyttes til forsvarsdepartementet, viser at hun har statsministerens tillit. Hun var uansett lite fornøyd da hun i sin tid ble flyttet til helsedepartementet. Nå er hun tilbake der hun trives best.

Behovet for nytt mannskap i helsedepartementet har vært kritisk.

Magnus Takvam, kommentator

Når Gahr Støre får jobben, er det fordi statsministeren vil bruke den dyktigste og mest populære til den vanskeligste jobben i forkant av valget. Noe av det samme skjedde da Bjarne Håkon Hanssen overtok for Sylvia Brustad i 2008. Han maktet kunststykket å skape glød rundt samhandlingsreformen da den ble lansert på Ap-landsmøtet i 2009. At den ikke skinner like sterkt nå, er en annen sak. Hensikten var å rydde et problemfelt ut av valgkampen og få den til å handle om det som skal skje, ikke grave seg ned i det som har skjedd.

Takle motgangen

Jonas Gahr Støre har bygd seg opp et image som Mr. utenriksminister. Folk forbinder ham ikke med med grå hverdagspolitikk. Han har likevel feltet på sin CV: Sterk deltaker i Tore Tønnes modellbygging av sykehusreformen som stabssjef under Stoltenberg, 1. generalsekretær i Røde Kors, Gros mann i verdens helseorganisasjon, WHO.

Det store spenningsmomentet fremover er ikke om han er flink og kompetent nok. Utfordringen er å takle dagene med motgang. Dagene med kriseoppslag og konflikt. Måten Tschudi- saken ble håndtert av Støre, viser at nettopp dette kan være hans største problem.

Utfordringen er å takle dagene med motgang. Dagene med kriseoppslag og konflikt.

Magnus Takvam, kommentator

Politisk eksamen

Selv om relativt mange er berørt av denne rokaden av Ap-statsråder, bekrefter den Stoltenbergs prioritering av politisk erfaring foran eksperimenter. Det viste han, i sin tid, da han igjen trakk Sigbjørn Johnsen inn i regjering. Det viser han nå, der den forsiktige fornyelsen er Hadja Tajik. Et 29 år gammelt talent med enorm arbeidsvilje.

Hadia Tajik er et 29 år gammelt talent med enorm arbeidsvilje.

Magnus Takvam, kommentator

Ellers brukes rutinerte politikere med bred erfaring på ulike felt som Barth Eide og Strøm-Erichsen. De er operative fra dag èn. Anniken Huitfeldt får et meget viktig politisk departement. Sterk EØS-skepsis i fagbevegelsen og i egne rekker må takles. Her har ikke motstanderne silkehansker på. Fra motsatt hold er Torbjørn Røe Isaksen en skolert og elegant motstander som ikke beseires med floskler. Jens Stoltenberg har sterk tro på Anniken Huitfeldt. Nå kommer den virkelige politiske eksamen.

Den som er mest skuffet i dag er Hanne Bjurstrøm, som gjerne ville fortsatt. Hun ble til overs og bor i feil by, når Stoltenbergs to hovedgrep skulle foretas: Snu helsepolitikken og få inn en ny og offensiv kvinnelig politiker fra Vestlandet: Hadia Tajik.

Jens Stoltenberg har sterk tro på Anniken Huitfeldt. Nå kommer den virkelige politiske eksamen.

Magnus Takvam, kommentator

Ett år før valget er de rød-grønne nederlagsdømt. Stoltenberg har startet den lange valgkampen med fornyet mannskap og skisser av ny politikk. Det neste året avgjøres også om Stoltenberg-epoken i norsk politikk er over.