NRK Meny
Kronikk

Stopp skuespillet

Spillere som filmer seg til frispark, må straffes i ettertid.

Robben faller

Nederlandske Arjen Robben falt og falt i kampen mot Mexico. Han innrømmet å ha overspilt ved én anledning, men mente han burde hatt to straffer.

Fanteriet vi ser i VM er dessverre en del av fotballens anatomi. Det er ikke overraskende, men man bør likevel jobbe knallhardt for å få det fjernet.

Usportslighetene må slås ned på! De må få konsekvenser. Hvis ikke vil spillerne fortsette, ettersom seier betyr alt. Hvis ikke dommerteamet får med seg skuespill i kampen, må FIFA, UEFA og nasjonale forbund ta tak i det i ettertid og straffe spillere som jukser. Det vil være riktig, både etisk og moralsk.

SE VM PÅ NRK: Kamper, klipp og nyheter

For et fantastisk VM

Flere fotballeksperter mente dette kunne bli tidenes VM. Etter at 48 gruppespillkamper er unnagjort og alle 8.delsfinalene er ferdigspilt må man kunne driste seg til å si at de hadde rett. For et VM. Fantastisk stemning. Underholdende kamper med nerve og spenning. Herlige mål. Overraskende resultater. Og nye profiler.

Nå gjenstår fire kvartfinaler, to semifinaler, en (ubetydelig) bronsefinale, før selve finalen søndag 13.juli. Og for noen kamper det kommer til å bli. Det er bare å glede seg!

LES OGSÅ: Dommersjefen: – Vil virke preventivt

En del av sporten?

Dessverre har vi gjennom 56 kamper også observert fotballens mørkere sider. Sider vi helst ikke skulle sett. Filming, overspilling, simulering og juksing. Og ufinheter bak dommerens rygg.

Hvis ikke dommerteamet får med seg skuespill i kampen, må FIFA ta tak i det i ettertid og straffe spillere som jukser.

Tom Henning Øvrebø, fotballdommer

Allerede i åpningskampen mellom Brasil og Kroatia ble lista lagt. Brasilianeren Fred merket en myk hånd fra kroaten Dejan Lovren på skulderen og datt i bakken som en tung sekk. Kampens japanske dommer, den rutinerte Yuichi Nishimuka, mente situasjonen kvalifiserte til straffespark.

Ifølge Kroatias trener Niko Kovac mente 2,5 milliarder mennesker noe annet, og dermed var Nishimukas VM sannsynligvis over for denne gangen. Utskjelt og latterliggjort kunne han pakke bort dommertøyet og tilbringe resten av VM som turist.

Men Fred fikk forsette å spille. For som Kovac sa, i følge VG: «Jeg kan ikke gi Fred skylden. Dette er en del av sporten. Alle gjør det.» Kovac valgte derfor å skylle på dommeren, og fratok Fred, og alle andre spillere som filmer og overspiller, ethvert ansvar.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Se Freds fall – kronikken fortsetter under videoen.

VM fotball 2014

VIDEO: Er dette straffe eller filming?

Robben falt og falt

Dette er dessverre en del av fotballens anatomi. Filming. Overspilling. Simulering. Og juks.

Dette er dessverre en del av fotballens anatomi. Filming. Overspilling. Simulering. Og juks.

Tom Henning Øvrebø, fotballdommer

Wall Street Journal fant for eksempel ut at spillere på lag som ledet under de 32 første kampene i dette VM, lå lenger nede etter en takling enn spillere på lag som lå under. Brasil var verstingen. Derfor er det kanskje ikke tilfeldig at nettopp Brasil ble avslørt for et nytt forsøk på filming innenfor 16-meteren da de møtte Chile i 8.delsfinalen. Men denne gangen lot heldigvis ikke kampens engelske dommer, den enda mer rutinerte Howard Webb, seg lure. Men spilleren som filmet kom seg unna.

Brasil er ikke de eneste. Nederlands Arjen Robben, filmet og overspilte gjentatte ganger i kampen mot Mexico uten at dommeren tok affære. Fire minutter på overtid klarte han (endelig) å lure dommeren og fikk tilkjent det mange mener var et ufortjent straffespark. For selv om det nok var en viss kontakt mellom Robben og den meksikanske legenden «Rafa» Marquez, falt Robben på en måte som fikk mange til å reagere.

LES OGSÅ: VM-blogg om avslørte juksemakere

Like mye følelser som fornuft

Det stopper ikke med dette. Verstingen så langt mener mange er Luis Suarez fra Uruguay. I gruppespillkampen mot Italia tok han et lite jafs av skulderen til den italienske spilleren Giorgio Chiellini. Dessverre uten at dommerteamet fikk det med seg.

Resten av fotballverden bare ristet på hodet av den briljante fotballspilleren. Suarez fikk ingen støtte hos FIFA heller, som ga ham 4 måneders utestengelse. I ettertid har riktignok Suarez bedt om unnskyldning, men det var først etter at Barcelona visstnok hadde viftet med en liten sjekk.

Forøvrig en unnskyldning den alltid smilende FIFA-sjef, Sepp Blatter, applauderer og kaller FAIR PLAY.

Dessverre tror jeg ikke det hjelper med store ord, fine FAIR PLAY-kampanjer og «Handshake for Peace» for å få bort denne «kreftbyllen» fra fotballen. Fotball er like mye tuftet på følelser som fornuft. Og siden det er seier som teller, og følelsen av å tape er så uendelig mye vondere enn følelsen av å vinne, er spillere og lag villig til å strekke seg langt for å komme seirende ut. Det ligger i ryggmargen til spillerne.

LES OGSÅ: Drar på slumsafari under VM

Se Suarez bite – kronikken fortsetter under videoen.

Biter Suarez?

VIDEO: Dette ble uspiselig for FIFA, som straffet Suarez basert på videobevis.

Forsøket strandet

I 2009 prøvde UEFA å straffe Arsenals Eduardo da Silva etter kamp for å ha filmet seg til en straffespark mot Celtic i en kvalifiseringskamp til Champions League. TV-bildene avslørte at det aldri skulle ha vært straffespark, og UEFA straffet da Silva med to kampers karantene.

Bittet til Suarez er ille nok, men filminga og alt det andre jukset som skjer regelmessig er med på å ødelegge fotballen mer enn et sjeldent bitt.

Tom Henning Øvrebø, fotballdommer

Arsenals manager, Arsene Wenger, mente karantenen var en stor skam og helt uakseptabel. Etter å ha anket UEFAs avgjørelse, ble karantenen opphevet.

Så… fotballens frontfigurer er kanskje opptatt av å slå ned på dette, så lenge det ikke gjelder egne spillere?

Spillere bør straffes i ettertid

Ola Bernhus i Aftenposten mener filmingen er VMs store skam. Han er tilhenger av at spillere som filmer bør straffes i ettertid. Det samme mener TV2s Kasper Wikestad. Og flere med dem. Og selvfølgelig har de helt rett!

Bittet til Suarez er ille nok, men filminga og alt det andre jukset som skjer regelmessig er med på å ødelegge fotballen mer enn et sjeldent bitt. Er det egentlig så veldig mye verre å bite en motspiller enn å kvalifisere seg til en kvartfinale ved hjelp av juks?

Men kanskje er det som den gamle fotballegenden Gordon Strachan sa etter hendelsen med Suarez: «Det finnes ingen moral i fotballen».