Stopp pressen – julen kommer!

Julen er rett rundt hjørnet, og det er pressens oppgave å advare oss om de farer den fører med seg.

Julegaver under treet.

Like sikkert som at Jula kommer hvert år, kommer julenyhetene. De kan regnes som en del av ritualet.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Therese Sollien er fast spaltist i Ytring på radio og nett.

Det er som kjent vanskelig å spå – især om fremtiden, som det heter. Men i dag tenkte jeg å gjøre et forsøk likevel. Desember kan være en travel tid for mange, og det er så godt med alt som er gjort, nå som det snart er jul.

Derfor tenkte jeg å ta på meg den tunge jobben det er å spå litt om hva som kommer til å stå i avisene i de neste par ukene og oppsummere det for dere, slik at dere slipper å lese det selv. Det er nemlig enkelte ting som gjentar seg år etter år, og derfor er å betrakte som et ritual.

Julenyheter er av denne kategorien.

Presangene

Det første handler om julegaver. Nordmenn bruker altfor mye penger på julegaver, kommer avisene til å skrive, med ulike eksempler på hvor mye tøys folk kjøper. Her er det som regel stor variasjon i kreativiteten, men det vanlige er for eksempel å kritisere at folk bruker mange penger på å kjøpe julegave til hundene og kattene sine.

Det er å hoppe over gjerdet der det er lavest, for alle kan nok være enige i at det er tøysete å kjøpe julegave til dyr. Jeg har en hund selv, og jeg vet godt at han ikke skjønner et fnugg av hva en presang er. Likevel blir han glad for godbiter, så jeg ser ikke bort ifra at jeg kommer til å legge en liten skatt under treet til ham.

Mea culpa – jeg er altså en del av problemet, som du trolig kan lese mer om i en av landets aviser de nærmeste ukene, og som trolig inneholder et intervju med en økonom som påpeker at det er sløsing å kjøpe julegave til dyr.

Økonomien

En annen skrekkelig nyhet som garantert blir dekket behørig i ukene som kommer, er at nordmenn generelt bruker altfor mye penger på julen. Slik har det vært i de senere år, og det kommer til å bli sånn i år også. Her kommer trolig ordet «rekord» til å dukke opp, kanskje både i tittel og ingress, samt som sitat fra en eller annen som enten er opprørt over det eller glad for det. Dette vil variere.

En annen skrekkelig nyhet som garantert blir dekket behørig i ukene som kommer, er at nordmenn generelt bruker altfor mye penger på julen.

Er det en representant fra varehandelen som uttaler seg, kommer han eller hun antagelig til å si at dette er en gledelig utvikling. Er det derimot en representant for økonomifaget, er det litt vanskelig å spå hva vedkommende kommer til å si.

På den ene siden kan denne rekordhandelen være et tegn på optimisme i markedet, som er bra, men det kan også være et tegn på at folk helt har glemt at vi er i lavkonjunktur, og at det derfor ikke er klokt å bruke penger på denne måten. Husk at kredittkortregningen skal betales, kan de for eksempel komme til å si.

Vekta

Men så til det viktigste: «Slik unngår du julekiloene.» Dette kommer det til å bli skrevet masse om, deretter kommer det til å bli skrevet om hvordan du blir kvitt julekiloene etter jul, men nå foregriper jeg begivenhetenes gang. Dette skulle tross alt handle om desember, så la oss vende tilbake til hvordan man unngår disse julekiloene.

Nå er ikke jeg noen ekspert på dette feltet, men jeg har lest meg opp litt på hva avisene har skrevet om dette før. Det finnes veldig mange forslag der ute til hvordan man kan slippe å legge på seg i julen, men det virker som om det er en fellesnevner at man ikke skal spise og drikke flere kalorier enn man forbruker.

Den andre spådommen jeg vil komme med, er at de aller fleste trygt kan ignorere alle disse advarslene

Blant forslagene er for eksempel å danse hvis man har drukket kaloririke drikkevarer, for eksempel alkohol. Andre forslag er å ikke spise pepperkaker hele dagen, samt å vurdere nøye om man virkelig har lyst på enda en porsjon med dessert.

Gode råd der, altså.

Så, helt til slutt: Den andre spådommen jeg vil komme med, er at de aller fleste trygt kan ignorere alle disse advarslene. Skal man kose seg, kan man like godt gjøre det med god samvittighet.

Da gjenstår det bare å ønske dere alle en god adventstid og julefeiring.