Analyse

Stjernesmell

Er Floyd Mayweather en bedre bokser enn Muhammad Ali? I natt møter verdens største selvtillit de harde slagene fra en sosialt engasjert fembarnsfar fra Filipinene.

Floyd Mayweather jr. og Manny Pacquiao

Natt til søndag norsk tid møtes Floyd Mayweather jr. (t.v.) og Manny Pacquiao til det som omtales som 'tidenes kamp'.

Foto: JOHN GURZINSKI / Afp

Århundrets kamp. Kanskje tidenes kamp. Heder, ære, status og ikke minst milliarder står på spill. Den beste bokseren i verden skal kåres.

Floyd Mayweather jr. eller Manny Pacquiao.

Glem tungvektsmesteren Wladimir Klitschko, glem alle de forskjellige verdensmestrene du har sett med mer eller mindre verdifulle belter rundt livet. This is it. Dette er sannsynligvis de beste bokserne du noe gang har hørt om.

Mayweather jr. har aldri tapt som proff. Han har aldri bokset uavgjort heller.

Anders Werner Øfsti

Den ene har til og med ertet på seg alle bokseinteresserte ved å proklamere at han er «the greatest», den største – noen gang. Bedre enn selveste Muhammad Ali. Det skal mot til for å tørre å hevde noe sånt. Og selvtillit.

Floyd Mayweather jr. har begge deler.

Aldri tapt som proff

Mayweather jr. har aldri tapt som proff. Han har aldri bokset uavgjort heller.

Siste han gikk ut av ringen som nummer to, var i semifinalen under OL i 1996. Tapet for bulgareren Todorov var heller tvilsomt, og beskrives som et av de beste eksemplene på korrupsjonen OL-boksingen slet med i mange år. Mayweather har uansett aldri sett seg tilbake.

Familien Mayweather er stappfull av boksehistorie. Far Floyd sr. bokset mot legenden Sugar Ray Leonard – og tapte. Onkel Roger gjorde det enda et hakk bedre i ringen. Han ble verdensmester. Floyd jr. har noe å slekte på. Han har overgått alt og alle. Også på lønnsslippen.

Mayweathers instagramkonto er ikke for dem som lett blir misunnelige:

Med kallenavnet «MoneyMay» er han tidenes rikeste idrettsutøver. Han får milliarder for kampen på lørdag – og han har til salt i grøten fra før også. Han elsker å flashe pengene sine. Dyre biler, gull, juveler, fly, båter, klokker. MoneyMay har bygd imaget sitt rundt rikdommen og dollarene.

Han framstår som tidenes minst ydmyke utøver – og den mest storkjeftede. Petter Northug blir en forsiktig korgutt i sammenlikning.

Et siste håp om juling

Mayweather har fantastiske evner i ringen. Han er nesten umulig å treffe. Kombinert med en overjordisk selvtillit gjør dette ham til storfavoritt. Hos bookmakerne. Ikke hos folket.

Selv om han også har en stor skare fans som gjerne betaler for å se han vinne igjen og igjen, er det minst like mange som gjerne betaler for å se ham få juling.

I Las Vegas i natt til søndag kan de håpe en siste gang.

Et etterlengtet oppgjør

I motsatt ringhjørne står fillipineren Manny Pacquiao. Endelig skal de to møtes – dette oppgjøret har vært etterlengtet i årevis.

Selv om Mayweather jr. har en stor skare fans, er det minst like mange som gjerne betaler for å se ham få juling.

Anders Werner Øfsti

«PacMan» har også for lengst skrevet seg inn i historiebøkene. Han er den eneste bokseren som noen gang har klart å vinne tittelen i åtte forskjellige vektklasser.

Da han debuterte som fattig unggutt for to dollar hjemme på Filippinene, måtte han jukse for å klare å nå minimumsvekta. Siden har han vokst seg gjennom vektklasse for vektklasse – knockout for knockout.

I hjemlandet er han den største helten noen kan tenke seg. Pacquiao er medlem av parlamentet, han er velgjører, idrettshelt, skuespiller, artist. Med en sangstemme som neppe ville imponert idol-dommere, selger han plater som hakka møkk. For 100 millioner filippinere er han for lengst den største.

LES OGSÅ: Derfor er dette «århundrets kamp»

Raskere og mer aggressiv

Paquiao kommer ikke til ringen med plettfri seiersrekke. Han har tapt. Han har blitt slått rett ut.

Men han har kommet tilbake. PacMan framstår som Floyd Mayweathers rake motsetning. En vennlig, imøtekommende familiefar. En som tar sosialt ansvar i hjemlandet. En som er elsket av alle. Når han reiser rundt har han med seg et stort følge med blant andre gamle venner fra slummen hvor han vokste opp.

I boksing betyr selvtillit nesten alt. Tror du at du er uovervinnelig, er du langt på vei det.

Anders Werner Øfsti

Boksemessig er han raskere, slår langt flere slag og er mer aggressiv i ringen enn Mayweather. Han har en bedre knock out-statistikk og han er venstrehendt. Han roper ikke like høyt om sin egen fortreffelighet og han vet han er underdog i denne kampen. Det trives han godt med.

Farlig fristelse

I boksing betyr selvtillit nesten alt. Tror du at du er uovervinnelig, er du langt på vei det.

Det kan, som en skjebnens ironi, slå tilbake på Floyd Mayweather. Han legger sannsynligvis hanskene på hylla etter denne kampen. Ettermælet hans vil ikke bare være positivt. Han blir beskyldt for å være en kjedelig og defensiv bokser, en som har håndplukket motstandere. Overmot og fristelsen til å markere seg på en annen måte i siste opptreden kan bli for stor.

Pacquiao kommer ikke til å la seg be to ganger om Mayweather prøver å være noe han ikke er. Det kan ende med en stjernesmell.

I så fall kan vi sikkert se fram til en ny «tidenes kamp». Et returoppgjør med enda mer penger i potten.