Kronikk

Stilpoeng til Romney

Romney vant nok noen stilpoeng, men mangler substans, skriver leder i norske Democrats Abroad.

Den første presidentdebatten mellom Mitt Romney og Barack Obama

Romney får poeng for stil, men det spørs om det holder helt inn, mener formann i Democrats Abroad Norway.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Ytring har bedt en Romney-supporter og en Demokrat om på skrive hver sin tekst om nattens TV-debatt. Dette er teksten fra lederen av norske Democrats Abroad. Romney-supporterens tekst kan leses her.

President Obama måtte i nattens debatt opp mot både høye forventninger og en sulten utfordrer. Det er 35 dager igjen til selve valget, og det vil kanskje ta en uke før man ser hvilke effekter nattens debatt vil ha på meningsmålingene. Jeg har likevel gjort en liten analyse av debatten, slik den ser ut fra oss i Democrats Abroad i Norge.

Stil

Obama var veldig “president-aktig” (kanskje litt for mye) og verdig i debatten. Han unngikk å angripe Romney, og hevet seg over personangrep.

Romney valgte på sin side en mer aggressiv stil, som passet godt til det løsslupne debattformatet. Romney ble ikke utfordret på sine påstander, og fremsto som selvsikker og ivrig etter å få siste ord.

LES OGSÅ: Nå må Obama passe seg

Innhold

President Obama klarte på en god måte å få frem de underliggende forskjellene mellom de to partiene, og fikk også tydeliggjort sin oppmerksomhet om middelklassen. Han gjentok sine tidligere argumenter om at Romneys skatteplan og forslag om økte militærbudsjett vil øke statens utgifter kollosalt. Obama sa at «matte, sunn fornuft og historien viser at dét ikke er en oppskrift på jobbvekst, men på økende underskudd.»

Romney klarte likevel ikke å gi konkrete svar på hvordan han tenker å betale for de planlagte skattekuttene.

Lisa Ann Cooper, leder for Democrats Abroad Norway

Den kommentaren traff blink.

Romney hadde noen overraskende innspill som hadde litt innhold, men ikke nok detaljer – og som i tillegg strider i mot ting han tidligere har sagt. Dette gjaldt spesifikt hans standpunkter på Medicare, størrelsen på hans foreslåtte skattekutt og helsereformen.

SE NRKs SAMLESIDE: Presidentvalget i USA

Overraskelser

President Obama tok ikke opp den berømte “47 prosent”-videoen, ei heller immigrasjon eller kvinnesaksspørsmål. Antagelig var dette en del av hans strategi om å fremstå mest mulig “president-aktig”.

Romney klarte likevel ikke å gi konkrete svar på hvordan han tenker å betale for de planlagte skattekuttene, til tross for at dette spørsmålet har dukket opp gjentatte ganger under valgkampen.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Fremover

Meningsmålingene vil fremover gi en indikasjon på effekten av debatten. Vi mener uansett at dette ikke var den avgjørende endringen som Romney trengte.

Vi forventer at vi i debatten mellom visepresidentkandidatene og de kommende debattene mellom presidentkandidatene vil få se en mer aggressiv tilnærming fra Obamas side. Presidenten vil da, sammen med en lang rekke kommentatorer og analytikere ha hatt anledning til å se på om Romney er konsekvent og om hans påstander i nattens debatt er riktige, for så å bruke dette mer aggressivt i tiden som kommer.

Alt i alt: Romney vant nok noen stilpoeng, men det at han ikke klarte å gi sine påstander noen substans, og i tillegg motsa flere av sine tidligere utsagn, vil sannsynligvis slå tilbake på ham etterhvert som debatten analyseres de neste ukene.