Kommentar

Sterkere enn ventet av Obama

Obama blir sittende i Det hvite hus i fire år til etter en bedre valgkveld enn mange hadde ventet. Årsaken er trolig en kombinasjon av effektivt valgkamparbeid, fallende ledighetstall og orkanen Sandy.

Obama 2012 Barack Obama

Det ble for mange uker siden klart at Obama-kampanjen var langt bedre organisert på bakken i de viktige vippestatene enn Romneys kampanje, skriver Tove Bjørgaas, utenriksjournalist i NRK og tidligere USA-korrespondent

Foto: Tony Dejak / Ap

Klokka 05.15 var det klart. USAs president heter fortsatt Barack Obama, og han kommer til å vinne presidentvalget med større margin enn mange hadde ventet.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Valgnatten i USA ble spennende, men det var aldri noen tvil om hvilken vei det ville gå. Obama vant den ene vippestaten etter den andre. Det begynte med Pennsylvania og fortsatte med Wisconsin og New Hampshire. Den eneste delstaten Romney klarte å sikre seg før seieren var klar, var Nord Karolina. Den var det ventet at han ville vinne likevel.

Dit Ohio går

Som ventet var det delstaten Ohio som vippet Obama over den magiske grensen på 270 valgmenn. Han vant valget før det var avgjort hvem som hadde vunnet Florida og Virginia. Ohio er delstaten alle presidenter siden 1960 har vunnet. Nå går det litt framover med økonomien i Ohio. Det har trolig hatt betydning for utfallet der.

Obama vant først og fremst ved å bruke den samme taktikken som sist. Han har klart å bygge en allianse av unge velgere, etniske minoriteter som svarte og latinamerikanere og kvinner.

Tove Bjørgaas, utenriksjournalist i NRK og tidligere USA-korrespondent

Obama vant først og fremst ved å bruke den samme taktikken som sist. Han har klart å bygge en allianse av unge velgere, etniske minoriteter som svarte og latinamerikanere og kvinner. Han vant med større margin enn ventet flere steder, og mobilisering på bakken er trolig en viktig årsak til dette. Unge velgere stilte imidlertid opp i mindre grad enn sist.

Optimistiske velgere, tross alt

I utgangspunktet skulle det vært vanskelig for Obama å vinne med en arbeidsledighet på like under 8 prosent.

Men i valgdagsmålinger uttrykte nesten halvparten av de spurte at de mener USA er på riktig kurs. Det kan virke som mange velgere faktisk føler at økonomien er i bedring selv om et stort flertall oppgir at de har det vanskeligere økonomisk i dag enn de hadde for fire år siden. Velgere uttrykte faktisk også at det mener president Bush, og ikke Obama, har skyld i de store økonomiske problemene USA er oppe i.

Velgere uttrykte faktisk også at det mener president Bush, og ikke Obama, har skyld i de store økonomiske problemene USA er oppe i.

Tove Bjørgaas, utenriksjournalist i NRK og tidligere USA-korrespondent

Stormens herjinger

Hva orkanen Sandy betydde for valgseieren, vil bli diskutert de neste dagene. Obama fikk medieoppmerksomheten alene i to dager, men denne kommentatoren tror ikke det hadde stor betydning.

Det ble for mange uker siden klart at Obama-kampanjen var langt bedre organisert på bakken i de viktige vippestatene enn Romneys kampanje. I Ohio hadde de tre ganger så mange kontorer og klarte slik å mobilisere store mengder velgere. To tredeler av dem som stemte i denne viktigste vippestaten, holdt med Obama.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Splittet kongress

Også valget til senatet ble en suksess for Demokratene. Partiets kandidater plukker opp minst tre seter i senatet, og får blant annet tilbake Ted Kennedys gamle setet i Massachusetts. Det skal Harvard-professor Elizabeth Warren innta, og Obamas tidligere forbrukerombud kan bli en viktig støttespiller for ham i den økonomiske politikken.

Kongressen forblir republikansk, og skal Obama lykkes med sine store reformplaner for USA. må han finne en ny og bedre måte å samarbeide med Kongressen på.

Tove Bjørgaas, utenriksjournalist i NRK og tidligere USA-korrespondent

For presidenten får ikke en lett jobb de neste fire årene. Kongressen forblir republikansk, og skal Obama lykkes med sine store reformplaner for USA. må han finne en ny og bedre måte å samarbeide med Kongressen på.
I månedene framover kommer mye til å handle om å balansere statsbudsjettet og å få til tiltak som kan bringe ledigheten videre nedover.

Etter nattens valg er USA stadig et dypt polarisert samfunn. Men President Obama har i det minste klart å gjenreise noe av sine kjernevelgeres tro på at han kan lykkes med noe av det han har lovet dem.