Hopp til innhold

Solidaritet i stappfull skog

Nå er det stappfullt i skogen og på fjellet. Tro det eller ei, men alle går tur til samme koller og vann.

Tursøstrene Hege og Stine Schultz Heireng.

Det finnes mange perler som er uoppdaget. Dra på eventyr på umerket sti i fred og ro, oppfordrer kronikkforfatterne.

Foto: Tursøstre

Nå er det stappfullt i skogen og på fjellet. Tro det eller ei, men alle går tur til samme koller og vann. Nærnaturen gir en etterlengtet ro i denne vanskelige tiden. Derfor må vi fortsette å vise dugnadsånd – også i naturen. Slik kan du bidra:

Kan du kart og kompass? Gå på umerket sti for å gi plass til friluftsferskingene

Ferskinger i friluftslivet har få alternativer når de trekker mot naturen. De kan kanskje veien til én kolle eller ett vann. Mer erfarne turfolk kan, ved bruk av kart og kompass, finne veien til hundrevis av ulike vann, hvis de vil.

Vi anbefaler derfor alle dere med mer turerfaring om å velge andre turmål. Se på det som en anledning til å få frisket opp navigasjonsferdighetene, og samtidig vise dugnadsånd!

Naturen er på sitt aller vakreste ved soloppgang og solnedgang.

Vi mennesker har en tendens til å returnere til de samme plassene igjen og igjen, men det finnes mange perler som er uoppdaget. Dra på eventyr på umerket sti i fred og ro.

Gå tidlig eller sent for å unngå folk

De aller fleste drar på tur mellom klokken 10 og 15, men naturen er like fin ved morgengry eller om kvelden. Faktisk er naturen på sitt aller vakreste ved soloppgang og solnedgang, og da er det også gode muligheter for å oppleve fugle- og dyreliv.

Tenk litt annerledes, og ta en kveldstur ut i mørket for å se på stjernene, eller heng reflekser i trærne som barna kan finne med hodelyktene sine.

Hege og Stine Schultz Heireng

Tursøstrene Hege og Stine Schultz Heireng oppfordrer folk til å ut bruke større deler av døgnet på tur. Her er de to i Oslos nærområder.

Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen / Hans Kristian Krogh-Hanssen

Rast eller slå leir i god avstand til andre

På utsiktspunkter og rundt markavann er det nå folk overalt, og mange er litt for tett på hverandre. Se på utsikten, men spis gjerne matpakken eller slå leir litt unna utsiktspunktet.

Det kan være like fint, kanskje finere, å sette seg under et furutre. Der er det nemlig ellevilt fuglekvitter å lytte til! Mange trekkfugler er nå tilbake etter månedsvis i sydligere strøk, og de hører du best om du sitter for deg selv.

Gå ut av stien for å slippe andre forbi

Turstier er ofte smale, og turfolk liker å vandre ved siden av hverandre. Gå heller bak hverandre, og tre ut av stien for å slippe andre forbi, så slipper vi å smitte hverandre.

De aller fleste er flinke til dette, og går i store halvmåner rundt motgående turfolk, men noen ganger glemmer vi oss.

Når alle går til høyre, prøv å gå til venstre.

La turmålet være en naturopplevelse, ikke en destinasjon

Erstatt målet om å nå en kolle eller et vann, med målet om å se tre trekkfugler, høre én bekk klukke, eller finne to dyrespor. Voksne vil gjerne ha et konkret utsiktspunkt eller et vann å gå til, men tenk litt kreativt rundt målet for turen.

Barn er flinkere til dette – de lar seg begeistre mer av detaljer i naturen enn et utsiktspunkt. Å rette fokuset mot oppdagelser i naturen er en deilig avkobling for hjernen og gir en indre ro.

Parker litt unna hovedparkeringen og start turen der

Store parkeringsplasser ved de mest populære utfartsstedene er nå stappfulle av biler, men hva med å parkere én kilometer før eller etter parkeringen? Da kan du finne din egen sti og ditt eget sideeventyr.

Dra på eventyr på umerket sti i fred og ro.

Når alle går til høyre, prøv å gå til venstre. Det kan gi deg en bedre turopplevelse og mer ro, enn om du går dit alle andre går.

Finn roen – også etter koronakrisen

Viktigst av alt, håper vi du fortsetter å gå tur i naturen – også etter koronakrisen. Den roen og turgleden du finner i naturen nå, kan du alltid finne der. Forskning viser at 20 minutter i naturen er nok for å senke stresshormonene i kroppen. Det er verdt å ta med seg videre.