Replikk

Smarttelefoner og kjærlighet

Å nekte kjæresten å se hva du har på smarttelefonen, er ikke et godt prinsipp. I et sunt forhold vil det være tilstrekkelig å vite at man kan få tilgang til den andres telefon.

Professor i psykologi, Frode Thuen

Det fint å få en saklig diskusjon om når prinsipper om å dele innholdet på telefonen med kjæresten bør vike for personvern og trygghet fra overvåking og kontroll, skriver kronikkforfatter og psykolog Frode Thuen.

Foto: Mehus, Odd / Aftenposten

Kjærester bør ikke ha fri tilgang til hverandres telefoner, skriver psykolog Peder Kjøs på NRK Ytring den 17. oktober. Og legger til: Det er bensin på bålet for sjalu menn.

Innlegget er en kommentar til min spalte i A-magasinet i forrige uke, hvor jeg blant annet skriver at det er et sunt prinsipp at partnere bør kunne ha gjensidig tilgang til hverandres telefoner, dersom det er ønskelig.

Bra med åpenhet

Kjøs er selvsagt inne på noe viktig; det er ingen god idé å la en sjalu og kontrollerende partner få fri tilgang til ens mobiltelefon. Men det har jeg da heller aldri foreslått. Tvert imot; hvis man lever med en partner som har behov for å kontrollere alt en foretar seg på mobiltelefonen, er det sannsynligvis best å komme seg ut av forholdet.

Følg debatten også her: Facebook og Twitter

Like fullt er det generelt bra med åpenhet, ærlighet og tillit i et parforhold. Det vil jeg tro Kjøs er enig i. Og mitt poeng er at dette er gode prinsipper også når det gjelder hva man driver med på smarttelefonen.

Samtidig er det fint å få en saklig diskusjon om når slike prinsipper bør vike for personvern og trygghet fra overvåking og kontroll. Og ikke minst; hvordan folk flest som ikke er utsatt for truende og kontrollerende partnere, kan forholde seg til hverandres smarttelefoner på en slik måte at en unngår å skape usikkerhet og tvil om partneren er til å stole på.

Kan, må ikke

For det var mitt utgangspunkt da jeg skrev spalten; at det lett kan oppstå usikkerhet og utrygghet i et parforhold hvis man er veldig opptatt av å holde hemmelig for partneren hva man holder på med på mobiltelefonen.

Å hegne om og beskytte smarttelefonen mot enhver innsikt fra partneren, er derfor ikke et godt prinsipp. Da er det etter min vurdering, bedre å ha som prinsipp at partneren må kunne få innblikk i hva man foretar seg, dersom han eller hun ønsker det.

I et sunt forhold vil det være tilstrekkelig å vite at man kan få tilgang til den andres telefon. Da vil man under normale omstendigheter også ha tillit til at det ikke befinner seg noe der som ikke tåler dagens lys.

Og da vil heller ikke snoking, overvåking og kontrollering være aktuelt. For i et sunt forhold har man også respekt for hverandres privatliv.

Hør debatten om å gi kjæresten full tilgang til mobilen i Ytring på NRK P2.