Hopp til innhold

Slutt å mobbe!

Jeg drømmer om et land der alle kan si sin mening på nettet uten å bli hetset og dømt for det.

Nettmobbing

NETTMOBBING GIR VARIGE SÅR: Skriver artikkelforfatteren. Hun ble selv mobbet som 16-åring, og oppfordrer dem som opplever det samme å være sterke og å si fra om hva som skjer. Illustrasjonsfoto.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Kronikkvignett Ytring

Den gamle måten å mobbe folk begynner å gå ut på dato. Nå har folk begynt å mobbe hverandre på sosiale medier.

Mobberne kan bruke kommentarfeltet på ditt nye profilbilde som du akkurat har lagt ut, eller en privat gruppe på Facebook der mange av vennene dine er medlemmer, men ikke du. Her skriver de stygge skjellsord, som for eksempel «Du er så stygg» eller «Har dere sett hun ekle jenta i den andre klassen?»

Følte meg sviktet

Da jeg var 16 år opplevde jeg nettmobbing. Noen jeg trodde var en venn mobbet og baksnakket meg på en privat gruppe på Facebook gjennom slutten av ungdomsskolen. Det verste var at jeg ikke fant ut av det før etter at det hadde skjedd, og fikk dermed ikke gjort noe med det da det pågikk.

Da jeg oppdaget mobbingen ble jeg først veldig overrasket over at noe slikt hadde skjedd bak min rygg. Etter hvert ble jeg sint og lei meg, fordi jeg trodde at vi var bedre venner enn dette.

Min «venn» kalte meg stygge ting bak ryggen min

Jeg oppdaget ikke at jeg hadde blitt mobbet før jeg skulle begynne på mitt andre år på videregående skole. Da hadde jeg nettopp blitt kjæreste med en som går i samme klasse som vedkommende jeg trodde var min venn.

Det var kjæresten min som fortalte at «vennen» min hadde kalt meg mange stygge ting bak ryggen min. Jeg følte meg sveket over at noen jeg trodde jeg kjente kunne gjøre dette mot meg. Siden har jeg alltid vært forsiktig med hvem jeg blir venner med.

Det var kjæresten min som fortalte at «vennen» min hadde kalt meg mange stygge ting bak ryggen min. Jeg følte meg sveket over at noen jeg trodde jeg kjente kunne gjøre dette mot meg.

Rett etter jeg oppdaget nettmobbingen stolte jeg ikke på noen, og jeg begynte å holde meg litt for meg selv, slik at ingen kunne nå meg på noen måte. Men, etter hvert som tiden gikk bestemte jeg meg for og gi folk en ny sjanse. Jeg kunne ikke bare melde meg ut av samfunnet på grunn av en hendelse som skjedde på ungdomsskolen. Men jeg er alltid forsiktig når det kommer til hvor mye informasjon om meg selv jeg gir ut til andre personer.

Slutt på mobbing

Jeg synes at det er utrolig viktig at vi får slutt på mobbing. Altfor mange ungdommer blir mobbet fordi de er litt annerledes enn de andre på skolen der de går. Det er så enkelt å bli mobbet. Uenighet i musikksmak eller interesser er alt som trengs.

Altfor mange ungdommer blir mobbet fordi de er litt annerledes enn de andre på skolen der de går.

Da jeg fant ut at jeg ble mobbet reagerte jeg veldig sterkt på det. Jeg ble først utrolig lei meg og mistet all selvtillit. Så ble jeg deprimert. Men jeg ville ikke at min «venn» skulle få ødelegge livet mitt. Jeg bestemte meg for å kjempe og leve slik at jeg kunne bevise for at jeg er mye sterke enn det vedkommende trodde.

Nettmobbing gir varige sår

Nettmobbing har veldig store konsekvenser for samfunnet vårt. Mange av dem som blir mobbet får store sår resten av livet, som gjør at de strever med å leve et normalt liv.

Noen som har blitt hardt utsatt for nettmobbing bestemmer seg kanskje for å fjerne all kontakt med både internettet og verden utenfor. Mobbing ødelegger selvtilliten. Det kan føre til at folk havner i en dyp depresjon, eller begynner å skade seg selv. I verste fall kan mobbing føre til selvmord.

Mobbing ødelegger selvtilliten.

Mobbing gjennom sosiale medier er mye enklere å gjøre enn i skolegården. På sosiale medier kan du være anonym. Ingen trenger å vite hvem du er. Folk blir ofte frekkere og slemmere når de er anonyme. Det er også enklere å mobbe på nett fordi du slipper å se personen inn i øynene, og da blir det mindre personlig.

Slutt å mobbe!

Min drøm er at vi skal få et land der alle kan si sin mening både på skolen og på nettet uten at folk skal skrive dårlige kommentarer. Jeg vil at både ungdommer og voksne skal føle seg trygge og ikke være redde for å si meningen sin fordi de er redde for at folk skal dømme dem.

Til alle dere som driver og mobber i skolegården og på nettet, sier jeg: «SLUTT!». Hva har noen gjort for å fortjene å bli mobbet? Selv om de er litt rare eller ikke helt normale så er ikke det en gyldig grunn til å mobbe dem. Jeg forstår at det kan være enklere å være slemme mot andre om du har hatt en forferdelig oppvekst, men om det er slik så skal du hvert fall ikke ødelegge andres barndom.

Vær sterk!

Til alle dere som enten er et mobbeoffer eller har vært et mobbeoffer sier jeg: «VÆR STERK!». Dere må være sterke, dere må tørre å si ifra. Jeg vet at det kan være vanskelig, men det kommer bare til å bli verre om dere ikke gjør noe.

Dere må være sterke, dere må tørre å si ifra. Jeg vet at det kan være vanskelig, men det kommer bare til å bli verre om dere ikke gjør noe.

Jeg vet det er skummelt fordi de som mobber deg truer deg, men om du sier ifra så får de voksne tak i dem før de får tak i deg. Om du ikke tør å si ifra til noen så er det mange nettsider som kan hjelpe deg som for eksempel Ung.no. Der kan du se hva andre har skrevet, og du kan få tips om hva du skal gjøre.

Si ifra!

Til alle dere som ser at noen blir mobbet sier jeg: «SI IFRA!». Selv om du ikke kjenner han/henne så er det viktig å si fra for deres skyld. Jeg forstår at det er skummelt å si ifra fordi du kanskje er redd for at mobberne kommer til å gå mot deg, men de kommer ikke til å gjøre det. Med en gang du har sagt ifra så kommer du til å føle deg mye bedre. Du kan også forhindre at de mobber andre barn.

La oss få slutt på mobbing sammen. Jeg vet at vi ikke kan bli kvitt dette på et blunk. Om vi står sammen så kan vi sakte, men sikkert få mobberne til å slutte for godt, og istedenfor hjelpe dem til å få et bedre liv. Så en dag kommer mobbing bare til å være historie

FØLG DEBATTEN: Twitter og Facebook