Kronikk

Slitsom kvalitetstid

Vi kjøper oss hjelp og setter bort husarbeid og andre gjøremål. Ting som står i veien for kvalitetstid med familien kommersialiseres. Men hva gjør vi egentlig med kvalitetstiden? Nå når vi ikke lenger har oppgaver hjemme?

NATURE

Barn trenger ikke få organisert lek lagt opp i hendene. Lek der kodene allerede er knekt. Barn syns det er vel så gøy å få være med foreldrene å gjøre oppgaver i huset, skriver Marte Frimand-Anda. Illustrasjonsfoto.

Foto: Bettina Brinkmann / MAXPPP

Vi er så slitne. Vi skal rekke så mye. Klokka tikker og tiden flyr ustoppelig. Tidsklemma klemmer hardere enn noen gang. Vi vil ha mer tid. Tid med familien. Tid for oss selv. Tid til hverandre.

21. april kunne vi lese på BT.no om nannyfiseringen som har inntatt Norge. Vi setter bort gjøremål som å arrangere barnebursdag, vaske bilen, bytte dekk, lufte bikkja, male huset, klippe plenen, måke snø og handle matvarer. Tidligere var dette tjenester kun forbeholdt de rike. Eller de som ikke kunne utføre slike oppgaver selv på grunn av for eksempel sykdom. I dag er disse tjenestene i stor grad tilgjengelig for alle.

Bedre tid gir ikke bedre samvittighet

Genialt egentlig. Som småbarnsmor er jeg stor tilhenger av alt som kan gjøre livet enklere. Alt som kan gi meg litt bedre tid sammen med familien. Jeg benytter meg selv av flere av disse nannytjenestene.

Som småbarnsmor er jeg stor tilhenger av alt som kan gjøre livet enklere.

Marte Frimand-Anda, blogger

Men får vi egentlig mer tid ved å sette bort alle disse oppgavene? Ja, vi gjør jo det. Men det føles ikke sånn. Jeg har alltid dårlig tid. Jeg springer med propellbein mellom hjemmet, barnehagen, jobben, og diverse arrangementer og aktiviteter.

Mer tid bedrer heller ikke nødvendigvis den nagende samvittigheten. Den ubehagelige, udefinerbare klumpen i magen er der fortsatt. Den ligger der som en svart sky og forteller oss at vi fortsatt ikke tilbringer nok tid sammen med familien. Og for å bøte på denne samvittigheten, underholder vi, legger til rette, organiserer, overvåker, stimulerer og oppdrar barna våre pedagogisk riktig i et heseblesende tempo.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Overstimulerte voksne

Og når ungene endelig er i seng og vi kan slenge oss ned i sofaen med beina på bordet, føles det litt bedre når vi har vært en tur i svømmehallen, bakt boller, bygd Lego, lest tre bøker og tegnet en tegning etter barnehagen, enn om vi hadde brukt tiden på å rusle rundt i hagen med gressklipperen og kastet noen steiner over gjerdet.

Vi hører at dagens barn er overstimulerte. Jeg tror ikke det gjelder bare barna. Det er jammen vi voksne og. Foreldre blir slitne av å stimulere ungene og ungene blir slitne av å bli stimulert. Mon tro om ikke hele familien har godt av å skru ned tempoet litt.

Vi hører at dagens barn er overstimulerte. Jeg tror ikke det gjelder bare barna. Det er jammen vi voksne og.

Marte Frimand-Anda, blogger

Oppkonstruerte aktiviteter

Barn trenger ikke bli sysselsatt med oppkonstruerte aktiviteter for å ha det bra. De trenger ikke få organisert lek lagt opp i hendene. Lek der kodene allerede er knekt. Barn syns det er vel så gøy å få være med foreldrene å gjøre oppgaver i huset.

Å få være med far å male huset kan være en stor opplevelse for tiåringen. Mens treåringen helt sikkert syns det er kjempegøy å få holde vannslangen når mor vasker bilen. Og husarbeid kan faktisk bli riktig så gøy hvis man legger inn en runde kaste på stikka med klesklyper under klesvasken. Eller konkurrerer om hvem som samler flest hybelkaniner under rengjøringen.

I tillegg er jeg overbevist om at barn vokser opptil flere mentale år på å få hjelpe til og utføre voksenoppgaver. Det gjør noe med selvfølelsen når man har spylt utemøblene rene, for første gang helt alene.

Mon tro om ikke hele familien har godt av å skru ned tempoet litt.

Marte Frimand-Anda, blogger

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter.

Å kjøpe fritid

Jeg mener ikke nødvendigvis vi skal begynne å vaske huset selv igjen. Eller arrangere barnebursdagene hjemme med hjemmebakt sjokoladekake og fjorten unger rusa på sukker og E-stoffer. Jeg blir sliten bare av tanken. Jeg syns det er helt topp at vi har så mange muligheter til å sette slike ting bort.

Men det er også helt ok å bruke den kjøpte fritiden til bare å slappe av. Det viktigste for barna er å tilbringe tid sammen med foreldrene. Da spiller det mindre rolle hva man gjør. Jeg er også tilhenger av å gi barna tid for seg selv. Å kjede seg skaper kreative, selvstendige barn.

Barn trenger ikke bli sysselsatt med oppkonstruerte aktiviteter for å ha det bra.

Marte Frimand-Anda, blogger

Det krever litt mot å se naboen i øynene når man møter dem ved søppelspannet i pysj klokka to på lørdag ettermiddag. Når de står med røde kinn og snøkrystaller i lua og allerede har testet skiløypene med barna. Mens man selv har spist pannekaker til frokost i sofaen og sett på barnefilmer hele formiddagen.

Ja, det krever litt mot, men jammen er det deilig.